загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Смородина та чорниця очолюють рейтинг найрентабельніших ягід в Україні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Смородина та чорниця очолюють рейтинг найрентабельніших ягід в Україні

Невеликі витрати на закладання плантацій, догляд і збирання вивели смородину на перший щабель у рейтингу рентабельності.

В рейтингу найрентабельніших ягід який рік поспіль на першому місці залишається чорна смородина. Наступною є чорниця щиткова. І хоч плантації цієї культури вимагають великих інвестицій, проте висока вартість ягоди дає змогу швидко окупити вкладення.

Таку думку висловив аналітик ягідного ринку, управляючий партнер ТОВ «ФруТек» Олег Босий.

За словами експерта, перше місце за рентабельністю посідає чорна смородина.

«Хоча ми вже спостерігаємо поступове зниження ціни на цю ягоду, але враховуючи порівняно невеликі інвестиції на закладання плантацій та витрати на догляд і збирання врожаю, смородина залишатиметься найрентабельнішою ягідною культурою ще мінімум декілька сезонів», — зазначив він.

На сьогодні в Україні про перевиробництво смородини говорити зарано. Адже, крім ринку свіжої продукції, є ще й переробна промисловість.

«Звичайно, ціна 20—25 грн/кг для переробки є неприйнятною, проте за насичення ринку та зниження ціни до 10—12 грн/кг виробники зможуть постачати смородину переробним підприємствам у значних кількостях. І навіть за 10—12 грн/кг смородина залишатиметься прибутковою, але за умови комбайнового збирання врожаю», — пояснив він.

На другому місці — чорниця щиткова. І хоч розпочати її вирощувати — недешево, але вартість ягоди залишається привабливою.

«Інвестиції на закладання продуктивної плантації високі (від 15 тисяч євро на гектар), що створює певний бар’єр входженню на ринок для невеликих виробників. Однак навіть за подальших зростання площ під чорницею та можливого зниження ціни, наприклад, удвічі, ця культура залишатиметься високорентабельною», — наголосив аналітик.

Також, на думку Олега Босого, вигідною залишається малина літнього плодоношення. Натомість осіння ягода ремонтантних сортів не користується високим попитом. Хоча саме ремонтантна малина є однією з небагатьох ягідних культур, що може вирощуватися майже без застосування хімічних засобів захисту.

«Щодо ранньої суниці, то, враховуючи цьогорічні ціни на неї, рентабельність її вирощування помітно знизилася, тож природно, що відбуватиметься зменшення площ під цією культурою. Водночас виробники, що вирощують нові продуктивні сорти з належним рівнем технології виробництва, площі не скорочують і на рентабельність не скаржаться», — зауважив Олег Босий.

Наталія Крамаренко

До списку новин