загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Корм для тварин: Чи варто ним годувати своїх домашніх улюбленців

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Корм для тварин: Чи варто ним годувати своїх домашніх улюбленців

Неякісний корм може спричинити хвороби і навіть смерть

Енергійний, здоровий та гарний кіт з рекламних роликів є доказом того, що «кіті-кет» допоможе тваринам освоїти і «паркур», а виробники кормів для домашніх тварин в один голос стверджують, що їхня їжа виготовлена тільки з натуральних продуктів і, звичайно ж, із додаванням вітамінів і всіх необхідних мінералів. Насправді ж, варто лиш глянути на перелік інгредієнтів одного з популярних консервованих кормів для котів, і ви дізнаєтесь, що вашій тварині пропонують цілий перелік емульгаторів, барвників та смакових домішків, і тільки 8% корму – це дійсно м'ясо.

Дізнатись чим і як краще годувати наших домашніх улюбленців нам допоміг ветеринарний лікар Петро Семотюк.

- Купуючи корм для будь-якої домашньої чи декоративної тварини, перш за все треба звернути увагу, чи зареєстрований цей продукт на Україні, адже часто в магазинах продають імпортні неперевірені корми, після вживання яких у тварин можуть виникнути проблеми зі здоров'ям, - підкреслює Петро Семотюк.

Крім того, за його словами, обов'язково треба звертати увагу на термін придатності та дату виготовлення, адже навіть сухі корми можуть бути простроченими і отруїти вашого пухнастого друга.

Собачі та котячі корми – наркотик

Чимало людей, взявши цуценя або кошеня, не задумуються над питанням годівлі, адже сьогодні зоомагазини пропонують ціле різноманіття кормів та добавок до їжі. За словами виробників, вони містять безліч вітамінів, які допоможуть вирости тварині здоровою та гарною. Та спеціалісти знають напевно, що годувати кота або собаку виключно магазинними кормами не можна, адже з часом у них можуть розвинутись хвороби шлунково-кишкового тракту.

Не можна годувати своїх тварин лише магазинним кормом, він має слугувати як додатковий до домашньої натуральної їжі

Часто ми чуємо, що після годівлі кормами тварина відмовляється їсти нормальні натуральні продукти.

 - Взявши кошеня, спробувала його підгодовувати сухим та консервованим кормом. З часом тварина повністю відмовилась від натуральної їжі. Пробувала морити голодом, та мій кіт все одно чекає свого "кіті-кету", тож перевести на нормальні харчі так і не вдалося, - розповідає чернівчанка Діана Гаврилюк.

Ветлікар Петро Семотюк пояснює, що магазинні корми дійсно викликають звикання, і бажано їх використовувати як додатковий корм, підгодовувати, а не годувати. Якщо ж тварина вже звикла до таких харчів, відучити її дуже важко, але необхідно, якщо вона вам дорога. Не можна це робити раптово, треба поступово зменшувати кількість магазинного корму і збільшувати порції з натуральним. З часом вам вдасться перевчити тварину.

Купувати корм бажано ж тільки у довіреної особи, яка гарантуватиме вам якість їжі.

Що ж стосується натуральних харчів, то собакам бажано давати сире м'ясо, адже з ним тварина отримає значно більше корисних речовин, ніж з вареним. Якщо ж ви побоюєтесь мікробів, обдайте його крутим окропом. Найкраще собаці підходить яловичина, оленина, не давайте свинину, тому що вона стає  причиною розладу шлунка у собаки. Не треба забувати про кістки, адже таким чином ваш вірний друг чистить зуби. Важливо, щоб кістки були з великої рогатої худоби, курячі давати не можна. Щодня собаці треба давати каші ( вівсянку, гречку, пшоно), добре варити їх на м'ясному бульйоні, і бажано в готову кашу додавати свіжі овочі - буряк, моркву. Їжу солити не слід.

Що стосується котів, то їх раціон має бути дещо різноманітнішим. Для краси шерсті їм треба давати сирі яйця, для здоров'я - сир, рибу (відварену, адже вона є переносником паразитів), також можна додавати смажені овочі.

Якщо ви хочете, щоб тварина була здоровою, не забувайте про режим харчування, їжу треба давати приблизно в той самий час і у визначеній кількості, не варто балувати і перегодовувати тваринку.

Рибкам треба підбирати корм індивідуально

- Якщо ви цінуєте мешканців свого акваріума, корм треба підбирати враховуючи породу, так ваші рибки будуть здоровими і житимуть довго, - каже продавець Чернівецького зоомагазину Лариса.

Сьогодні на прилавках можна знайти безліч кормів для риб різних видів. Є сухі, заморожені та живі корми. Звичайно ж, найкращі - живі, вони натуральні - це маленькі черв'ячки, мотилі, та вони підходять не для всіх видів риб. Також цінуються заморожені, та треба пам'ятати, що їх необхідно давати рибам відразу ж після розмороження, інакше корм стає непридатним, а то й небезпечним. Один кілограм замороженого корму коштує 7 гривень.

Дорослих риб треба годувати 1-2 рази на день, при цьому спостерігати, щоб з'їли все, не насипати забагато корму, адже він псує воду. Добовий раціон повинен становити 5% від ваги риби.

Корм треба змінювати, чергувати його з іншими кормами, інакше він не буде корисним.

Зазвичай власники акваріумів скаржаться, що рибки постійно здихають. У 95% випадків це стається через неправильну одноманітну годівлю.

Корми для гризунів треба ретельно перевіряти

Зазвичай в склад кормів для гризунів входять пшениця, овес, кукурудза, горох, насіння соняшнику і горіхи. Також до них входять вітамінні домішки, необхідні для нормального зростання і розвитку. Почасти продають зіпсовані та неякісні корми, які спричиняють зараження грибком у тварини. Розпочинається шкірне захворювання, отруєння. Тому, обираючи корм в зоомагазині, треба вимагати сертифікат якості на товар. Крім корму, всім гризунам варто давати сіно, яблука, моркву, буряк, огірки, кукурудзу, картоплю. Забороняється давати солодощі. Необхідно відмовитися від таких овочів, як цибуля, часник, капуста - вони викликають метеоризм, також помідори, які викликають у тваринки діарею.

Як це не дивно, але в певні пори року гризунам необхідна і їжа тваринного походження. Не більше двох разів на тиждень можна давати шматочки вареного м'яса, сир, а як делікатес - борошняний хрущ і різні кормові комахи.

Необхідно слідкувати, щоб вся їжа гризунів була свіжою, а у клітці не залишались залишки вчорашнього обіду. Не можна годувати цих тварин виключно сухим магазинним кормом, їжа має бути різноманітною та поживною. Що ж стосується напування, то багато хто каже, що давати воду гризунам не обов'язково, вони отримують її з овочами і фруктами. Та це не правда, воду потрібно не просто давати, а й не забувати регулярно її міняти на свіжу.

Говорять тільки ситі папуги

Голодні - вони кричать і навряд чи залишать у спокої, поки ви не виконаєте їх бажання. Трапляються випадки, коли такі декоративні птахи здихають через декілька днів після того, як їх привезли додому. Мало хто знає, що це трапляється через те, що птахи відмовляються їсти їжу, до якої вони не звикли. Тому, якщо ви помітили, що папуга не їсть, спробуйте змінити корм. У зоомагазинах продають корми, які підходять для певних груп папуг. Не завжди ці готові кормові суміші відповідають смакам самих птахів. Корм для великих папуг часто містить зерна кукурудзи або ячменю, які птах не буде їсти. В принципі, спілі кукурудзяні зерна можна давати лише розвареними або розмоченими і пророщеними.

Змішані корми для маленьких папуг повинні складатися з різних сортів проса, канаркового насіння і зерна вівса. До суміші, що призначена для більш великих папуг, слід додавати 10-20% насіння соняшнику. У сумішах для великих папуг частка соняшнику повинна досягати 50-60%. Поряд з очищеним вівсом часто вони з задоволенням поїдають і пшеницю.

Молодим папугам варто давати пророщене зерно, воно покращує ріст, і птахи його люблять.

Полюбляють папуги і горіхи, особливо арахіс. Та, найголовніше, всім папугам слід щоденно давати фрукти. Це можуть бути яблука, груші, апельсини, банани, інжир і тому подібне. Їх слід давати досить великими шматками. Виноград, вишню і ягоди дають цілими. Багато папуг із задоволенням поїдають огірки, диню і моркву. Також варто давати зелений корм. Це - салат, брюссельську капусту, цикорій, шпинат та інші овочі.

Цінний додатковий корм - це гілки різних дерев. Підійде кора фруктових дерев, берези або липи.

З тваринної їжі ці екзотичні птахи полюбляють варені яйця. Проте основною їжею папуг є рослинний корм.

Ірина БЄЛОВА

До списку новин