загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Химерний будинок» без химер – еклектичний Дім скульптора у Луцьку (фото)

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
«Химерний будинок» без химер – еклектичний Дім скульптора у Луцьку (фото)

Над цим шедевром скульптор Микола Головань працює вже понад 30 років. Його дім перетворився на витвір мистецтва, оздоблений більш як 500 фантазійними скульптурами. Люди прозвали його «будинком з химерами», та самому автору це не до душі. Це у Києві, на Банківській, сидять химери – каже Микола Головань. – Тут химер немає. Майстер ладен називати своє творіння Вернісажем творчості. //vsviti.com.ua

Аби побачити будинок, сюди приїжджали відомі письменники та музиканти, політики та прості люди. Сюди часто заходять туристи: свої та іноземні. Майстер звик до них, це дає йому внутрішній спокій.

 

Кожен знаходив тут щось своє: колекцію складають найрізноманітніші стилі і форми – багатогранність таланту автора вражає.

Камінні царівни та янголята

На вузенькій вуличці, що пролягла вздовж річки Стир на території Історико-культурного заповідника «Старий Луцьк» розташувався незвичайний будинок.

Палац скульптора у два поверхи майже повністю витесаний з каменю. Камінь, який поєднує найрізноманітніше:грецьке, французьке, фламандське, епоха відродження – скульптури, медальйони на стінах… Готичні горгулії і античні красуні, барокові святі і сучасні дівидивовижним чином створюють цілісний ансамбль прекрасного.

 

Містичні істоти живуть на даху. Кам’яні русалки із драконами прикрашають огорожу довкола. На вході вартують два великих леви.

Довкола будинку розкинувся цілий кам’яний сад. Живуть тут дерева, і «птахи», і «звірі», і «люди».

Будинок, який вічно росте

Це такий собі мініатюрний замок, тільки у сучасному виконанні. Задумка (проект) належить архітектору Ростиславу Метельницькому. А от за оздоблення його господар вирішив взятись самостійно.

Вхід у садибу прикрашає вензель «Н. М. Г.». Барельєф із зображенням сім’ї скульптор вважає своєю найкращою роботою.

Микола Головань дуже любить свій «Вернісаж творчості». Він не продаватиме його ні за які гроші і працюватиме над ним доти, доки матиме сили, не завершуючи роботи ніколи.

І зараз майстер творить нові скульптури, щораз доповнюючи свою величезну колекцію. Тож творіння збільшується, розширюючись та урізноманітнюючись.

Король сучасного замку

 

У повоєнні роки його батько мріяв про те, щоб сім’я переїхали жити біля моря. Та Микола вирішив не покидати у рідному Луцьку маминої могили і сам залишився тут, мабуть, назавжди.

Він змалечку навчався у художній школі. Далі – у Львові. Займався деревом і керамікою, та згодом все ж віддав перевагу скульптурі. Його роботи – не лише у власній майстерні, вони прикрашають волинські сквери, парки, державні установи та приватні будинки.

Зараз Микола Головань більше цікавиться сакральною скульптурою. Йому подобається працювати над апостолами. Він почав їх творити у період, коли це було заборонено, продовжує й надалі. Вічне залишається…

Для тих, хто зібрався в дорогу:

Місце знаходження:

Місто Луцьк, вул. Лютеранська 9.

GPS:

50°44’14.28”N, 25°18’51.84”E

Поради бувалого мандрівника:

Скульптор не бере плати за відвідини його садиби. А якщо пощастить – він може показати вам ще й інтер’єр будинку.

автор Надія Понятишин спеціально для vsviti.com.ua

До списку новин