загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вишиванка власноруч

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Вишиванка власноруч

Власноруч створити вишиванку, використовуючи лише тканину, нитки, голку та ножиці? Це можливо. Детальний рецепт приготування невід'ємної деталі гардеробу справжньої українки - в цій статті.

1. Тканина для сорочки. Звичайно, льон. Найкраще - чистий, без синтетики. В магазинах, де продають тканину, зазвичай пропонують один чи кілька видів льняних полотен, проте краще всього шукати спеціальні "льняні" магазини - там вам запропонують широкий вибір льону різних кольорів, а також купу аксесуарів для рукодільниць. Я вибрала традиційний ледь вибілений льон. Одного квадратного метра тканини з головою вистачить на сорочку 42-44 розміру з короткими рукавами.

 

2. Нитки для вишивання. Білявкам більше до лиця вишиванки з поєднанням синього і блакитного кольорів, чорнявим дівчатам личать чорно-червоні візерунки. Зараз у магазинах пропонують величезний вибір ниток для вишивання будь-яких відтінків, при виборі варто врахувати, як нитки виглядають на тлі обраної тканини - прикладіть моточки до полотна і оцініть, наскільки вдалим є поєднання кольорів. Вибираємо нитки для вишивання типу "муліне", непогано виглядають і шерстяні, проте вони швидко кошлатяться. Порада: краще купувати одразу по два моточки ниток кожного кольору, щоб вистачило напевно.  

3. Канва. Щоб вишиті хрестики були рівними, необхідна канва - спеціальна сіточка, яка нашивається на тканину. Виходить таке собі подвійне полотно. Вишиваємо, втрапляючи голкою у дірочки на канві. Після закінчення візерунку канва по ниточці висмикується - залишаються лише рівні хрестики на полотні:

Так виглядає канва

Вишивання по канві, нашитій на полотно

Висмикування ниточок канви після завершення вишивання візерунку

4. Викрійка сорочки. Викрійка даної моделі надзвичайно проста. Спочатку з шматка льону вирізаємо 1 прямокутник 101х51 см (основна частина); 2 однакові прямокутники 46х23 см (рукава). Далі, озброївшись олівцем та лінійкою, відповідно до малюнків розкреслюємо наші прямокутники і відрізаємо зайве. Червоним кольором вказані ймовірні місця розташування візерунків.

Основна частина сорочки, розміри

         Рукав сорочки, розміри

5. Оздоблення нижніх частин сорочки. Нижні частини основної частини та рукавів сорочки доцільно обробити тоненькою мережкою - дуже простим і гарним варіантом є оздоблення зигзагоподібною лінією (як на малюнку). До речі, зверніть увагу при покупці тканини: часто край полотна спресований і на ньому пробиті дірочки, по яких дуже легко вишити саме такий візерунок! Дуже зручно виходить - і край тканини підшивати не треба, і дірочки ховаються під візерунком, і сам візерунок гарно прикрашає низ рукава і самої сорочки :)

 

6. Візерунки для рукавів і передньої частини сорочки. Ось де є розгулятись фантазії! Можна знайти безліч комбінацій смужкових орнаментів і зробити Вашу вишиванку неповторною. Потрібно лише враховувати розміри обраного візерунка і розміри хрестика на канві, щоб малюнок не вийшов надто дрібним або великим. Щодо товщини нитки - вона залежить від розмірів хрестика. Недостатня товщина нитки зробить хрестик невиразним, завелика - обтяжить візерунок і спричинить труднощі під час вишивання. Варто перед початком вишивання спробувати різні варіанти, це стосується як товщини нитки, так і розмірів хрестика. Ось візерунки, які обрала я:

Орнамент передньої частини сорочки

Орнамент для рукава

7. Формування рукавів. Знадобиться півметра тоненької гумки:

 

На відстані 3 см від краю рукава пришиваємо гумку в поздовжньому напрямку, добряче її розтягуючи. Одержуємо такий-от рукавчик:  

8. Збирання частин вишиванки докупи. Після того, як візерунки на всіх трьох частинах вишиті, можна розпочинати їх з'єднання. Звичайно, можна зшити все з допомогою швейної машинки, проте достатньо акуратно це можна зробити й вручну. Мені, наприклад, хотілось пройти всі етапи пошиття й вишивання сорочки подібно до наших бабусь і прабабусь, не використовуючи оверлоків і швейних машин. Без сумніву, таке прагнення до повного хенд-мейду вимагає терпіння і трохи більше часу, проте задоволення від власної майстерності й зацікавлені погляди оточуючих того варті ;)

В "повністю ручному" варіанті зшивання краї тканини потрібно буде акуратно обметати невеликими стібками. Це можна зробити як до, так і після з'єднання між собою усіх частин вишиванки.

Отож, спочатку рівненько підгортаємо верхню частину рукава (десь на 0,5-1 см) донизу і гарненько притискаємо лінію згину (можна скористатись праскою). Те саме проробляємо з іншим рукавом і верхніми частинами сорочки. Далі, починаючи зверху, пришиваємо рукав до основної частини сорочки, не забуваючи відступати від краю на 0,5 см. В останню чергу зшиваємо бік сорочки. Ось що має вийти:

 

9. Останній штрих - протягування вздовж горловини сорочки мотузочки (можна використати шнурівку, тонку тасьму чи просто товсту кольорову нитку):

 

Вишиванка готова:

 

До списку новин