загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Криворівня - Українські Афіни

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Криворівня - Українські Афіни

Кажуть, спершу потрібно відвідати відомі й маловідомі куточки власної країни, а вже потім відправлятися у подорож за кордон. Одним з таких пізнавальних місць України є селище Криворівня, розташоване в Івано-Франківській області, Верховинського району. Багато цікавих історій та легенд охоплюють це село, що й до сьогодні зберегло у собі подих минулого.

Дата заснування: 1654 р.

Населення: 1498

Загальна площа: 31 км?

Особливості місця

Село Криворівня - прекрасне місце для відпочинку творчих людей, і не лише - бо кращого місця, звідки черпається натхнення, не знайти. Такої ж думки дотримувався Іван Франко, який приїджав сюди зі своєю родиною щоліта. Взагалі село Криворівня можна певною мірою назвати осередком еліти української літератури, так як окрім Каменяра тут також відпочивали Леся Українка, Ольга Кобилянська, Михайло Грушевський та Василь Стефаник. Тамтешні краєвиди Карпатських гір, доброта місцевих жителів та непохотний дух історії протягом багатьох віків зберігають творчу та гостинну атмосферу.

Криворівня має також багату культурну спадщину, що до наших днів донесла пізнавальні залишки давнини. Серед таких скарбів минулого варто виокремити духовну гордість села - дерев'яна церква Різдва Пресвятої Богородиці, збудовану ще у 1719 році. Вона являється чи не найстарішим храмом на Гуцульщині, проте, впродовж трьохсот років ще не зачиняла своїх дверей перед прихожанцями.

Природними скарбами села Криворівня є вершини, що оточують його: скелі Івана Франка, Михайла Грушевського, Довбуша та Фізій Камінь. Це саме ті місця, де відпочиває по-справжньому душа, місця, де живе історія та панує натхнення. Не дарма український фольклорист Володимир Гнатюк назвав Криворівню "Українськими Афінами", завдяки його рельєфності та вдалому гармонійного розташування в горах. Село пролягає по обидва боки мальовничої річки Чорний Черемош, що безперервно чарує милозвучним шумом води.

Криворівня вабить також своїми історично-пізнавальними місцями. Серед таких варто відзначити Літературно-меморіальний музей Івана Франка, Музей-садибу Михайла Грушевського і Музей-хату-ґражда, що зберігають культурну спадщину не лише села, а й цілої України. Саме з відвідуванням таких місць відбувається справжнє пізнання історії рідного краю.

Як вже було відзначено село Криворівня відіграло неабияке значення в українській літературі. З селищем пов'язана також історія повісті Михайла Коцюбинського "Тіні забутих предків", бо саме тут автор її і створив. Через п'ятдесят років після того, як повість побачив світ, відомий режисер Сергій Параджанов відзняв однойменний художній фільм "Тіні забутих предків", так сказати на її рідній землі.

Таких сіл, як Криворівня в Україні не більше десятка, саме в яких досі поважають скарби минулого, які чарують культурною спадщиною народу та де жителі віддано люблять Україну. Адже історія рідного краю не ховається в підручниках з шкільної програми, книжках чи статтях, вона живе тут, де цінують, підтримують та не руйнують її.

Поради незнайомцю

Село Криворівня зачаровує у будь-яку пору року, проте найкращий час для подорожі - літо, так як воно розкриває усю красу тамтешніх краєвидів. Якщо ви вирішили заночувати в селі, неподалік берегів річки є чудові місця для наметів, за умови, якщо надворі літо. Авзагалі краще зупинитися у місцевих жителів, відчувши на собі їхню гостинність і доброту, та пізнати глибше традиції, легенди та історію села.

Криворівня - Українські Афіни. Як добратися?

Найоптимальнішим варіантом буде добиратися через Івано-Франківськ, звідки до села Криворівня ходять маршрутки. Відстань автомобільними шляхами від Львова до Криворівня становить 264 км, а з Івано-Франківська 131 км

До списку новин