загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Анатолій Патій вирощує помаранчеві лимони

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Анатолій Патій вирощує помаранчеві лимони

Селекціонер Анатолій Патій із села Рожни на Київщині вивів сорт лимона Київський. Він дає великі плоди. Через широке листя добре росте в затінку //gazeta.ua/

"Заходьте, побачите мій сад, — запрошує у прибудову до хати селекціонерАнатолій Патій, 56 років. Він живе в селі Рожни Броварського району Київщини. Чоловік понад 30 років займається екзотичним садівництвом і виводить нові сорти. Його батько був агрономом, він інженер на пенсії. — За вікнами мороз, а в мене квітнуть лимони, дозрівають банани".

 

У колекції чоловік має 50 видів рослин. Вирощує ще й ананаси, мандарини, гранат, папаї. Є наранхіла, яку називають водою богів. Її у колекцію Патія привезли з Гватемали. Сік фрукта поєднує смак ананасу, суниці, лимона й мандарина.

Теплиця поділена навпіл, збудована за принципом термоса. У частині, де прохолодніше, зріють лимони й банани. У теплішій ростуть ананаси.

Вікна розташовані так, щоб максимально використовувати сонячне проміння. Газовий обігрів чоловік застосовує лише в морози.

— У січні квітнуть тільки деякі рослини, — каже Анатолій Патій. — Ближче до весни, коли одразу зацвітає декілька рослин, запах неймовірний. Сусіди кажуть, нагадує французькі духи.

Чоловік поправляє гілочку лимона з плодами помаранчевого кольору. Їх садівник вивів щепленням цитрусових культур на одному дереві.

— Усі цитрусові чудово схрещуються між собою, — веде далі. — Адже ці дерева виведені селекційним шляхом, у природі їх не існує. До лимона можна прищепити гілочки мандарина, апельсина чи грейпфрута.

У початковій школі Патій посадив деревце апельсина з кісточки. Чекав 23 роки, щоб побачити його плоди. Потім зрозумів, що цитрусові деревця, вирощені з живця, приживаються краще. Уже за рік плодоносять.

Чоловік заочно закінчив сільськогосподарську академію. Самотужки вивчав історію оранжерейного вирощування у дореволюційні часи.

За смаком банани нагадують диню

Перші цитрусові вирощував на заскленому балконі столичної багатоповерхівки. Для саджанців наносив багато землі. Сусіди боялися, що балкон не витримає і обвалиться.

— Рослинам чудово підходить наш лісовий ґрунт з-під листяних дерев: липи, берези, клена, акації. Для удобрення не застосовую жодної хімії. Найкраще для цього підходить перегній і гумус. Хімія вбиває грибки.

Над виведенням сорту лимона Київський із великими плодами чоловік з колегами працював 27 років. Рослина має велике листя, а в плодах більше вітаміну С. Приживається навіть на північних вікнах.

Банани сортів Київський карлик і Київський суперкарлик добре ростуть і плодоносять у наших умовах. Для них селекціонер схрещував низькорослий текстильний банан і карликовий плодовий сорт Кавендиш. На одному дереві може бути до 700 плодів. За смаком банани нагадують диню.

— Бананове дерево непримхливе, — розказує садівник. — При 30-градусній спеці може рости без поливу місяць. Улітку його притінюють від прямого сонячного проміння, поливають раз на тиждень. Узимку — раз на місяць.

Із теплиці в Чернігівській області Патій продає 500 тис. саджанців на рік. 80% живців  замовили по телефону і через Інтернет. Київський великоплідний лимон від селекціонера росте у Росії, Чехії, Австрії, Франції, Канаді. А в Іспанії цей сорт вирощують на плантаціях.

— Виведений Київський сорт граната дозріває в середині липня і дає 250 великих зав"язків. Навіть на Півдні, звідки ця рослина, такого не буває, — хвалиться чоловік.

З Анатолієм Патієм можна зв"язатися за тел. 8 097 956 51 76.

Автор: Сергій БРУНЬ

До списку новин