загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи можна провести індексацію соцвиплат і не спровокувати девальвацію гривні

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Чи можна провести індексацію соцвиплат і не спровокувати девальвацію гривні

Тема індексації доходів громадянам неминуче все активніше буде підніматися з наближенням місцевих виборів. Власне, цей процес уже стартував. Відповідні ініціативи в парламенті навіть були формалізовані у вигляді конкретних документів. Зокрема, ще в квітні Ю. Тимошенко внесла до парламенту законопроект №2747, в якому пропонувалося передбачити індексацію на рівень інфляції за січень-березень на рівні 20,3%. Про необхідність індексації неодноразово говорив, зокрема, й інший відомий парламентський популіст О. Ляшко.

Що, власне, дає підстави означувати подібні пропозиції щодо індексації як популізм? Передусім, нинішнє фінансове становище держави. На фоні падіння ВВП у І кварталі на 17,2% та 15,3% в ІІ кварталі (за оцінками НБУ) єдиним реальним джерелом підвищення соцвиплат може бути лише незабезпечена емісія гривні Нацбанком (йдеться про 30-40 млрд грн, які можуть "вихлюпнутися" в готівковий обіг), що, відповідно, неминуче призведе до нового витка девальвації та інфляції, які не просто «з’їдять» це «індексоване» підвищення соцвиплат, але й ту частину доходів, яка була до цього.

Так, політики-популісти люблять махати статистикою, що, мовляв, держбюджет зараз профіцит ний – от, мовляв, за ці гроші й можна підвищити соцвиплати. Але тут слід враховувати кілька обставин. По-перше, номінальне зростання доходів держказни в І кварталі було зумовлено стрибком інфляції на фоні девальвації. І цей ефект уже вичерпується: за даними Мінфіну вже в травні знову сформувався дефіцит на рівні 2,6 млрд грн.

По-друге, дефіцит держбюджету неминуче буде наростати на фоні необхідності виплати субсидій населенню на 24 млрд грн до кінця року (основні виплати припадуть на 4-ий квартал), а також виплати компенсацій вкладникам збанкрутілих банків (яка, до слова, й так здійснюється за рахунок «друкарського станка» НБУ, що в т.ч. провокує сьогодні здорожчання долара на «чорному» ринку). До того, не слід забувати про базовий для України пріоритет – забезпечення адекватного фінансування Збройних Сил (а його явно не вистачає – як мінімум, для закупки сучасного озброєння) для захисту держави від військової агресії Кремлівського Навіженого.

Звичайно, безглуздо заперечувати, що через фінансово-економічну бурю, з якою зіткнулася України, величезна кількість людей опинилася на межі виживання. Як у такому разі бути?

Як видається, якщо й проводити індексацію соцвиплат, то вона має бути не загальною, а цільовою – тим категоріям населення, які цього найбільше потребують (відповідно, це хоча б якось мінімізує відповідний обсяг видатків, а значить і тиск на курс). Так, забезпечити саме «цільове» підвищення дуже складно, але альтернативи цьому немає, щоб не спровокувати ще одну хвилі фінансової кризи.

«Індексовані» розрахунки

У будь-якому разі якщо проводити індексацію доходів, то згідно з чинним законодавством, у випадку конкретної людини вона не буде не настільки високою, як, можливо, дехто розраховує. Якщо, наприклад, взяти як точку відліку показник, який пропонувала Ю. Тимошенко, – 20,3%.

Річ у тому, що згідно з правилами індексації, вона проводиться лише в межах прожиткового мінімуму, причому індексації підлягають грошові доходи, які не є одноразового характеру. Тобто якщо, наприклад, заробітна плата працівника становить 2 000 грн. на місяць, то індексується тільки сума 1 218 грн. (установлений рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб до 01.12.2015 року). Залишок суми заробітної плати індексації не підлягає.

Як констатують у Нацбанку, індексація проводиться, якщо в якомусь із місяців для працівника індекс споживчих цін (ІСЦ), розрахований наростаючим підсумком, починаючи з базового місяця, перевищить 1%. Базовий місяць для кожного працівника визначається індивідуально та таким вважається місяць:

1) в якому працівникові підвищували зарплату або ввели (підвищили) постійну надбавку, доплату тощо;

2) прийняття на роботу (до червня 2012 року) або місяць, який передує місяцю прийняття на роботу (із червня 2012 року).

Розрахунок ІСЦ наростаючим підсумком для кожного працівника продовжується незалежно від проведення індексації. Якщо в окремі місяці індексація не проводиться, то вона поновлюється, коли ІСЦ перевищує поріг індексації. Індексація проводиться у поточному місяці за результатами попереднього місяця, у якому ІСЦ перевищив поріг індексації (тобто в травні за результатами квітня).

Формула розрахунку індексації заробітної плати:

І=Д * ІСЦ/100, де І – сума індексації, яка підлягає нарахуванню та виплаті;Д – грошовий дохід, який підлягає індексації;ІСЦ – індекс приросту споживчих цін наростаючим підсумком починаючи з базового місяця.

В НБУ наводять такий приклад розрахунку індексації за квітень 2015:

базовий місяць – місяць прийняття на роботу, працівника прийняли на роботу в грудні 2013 року. Підвищень заробітної плати не відбувалося. Оклад працівника – 3 500 грн. ІСЦ наростаючим підсумком для такого працівника становить 36.2%.

Індексуємо заробітну плату за квітень 2015 року:

1218 * 36.2% / 100 = 440.92 грн. – сума індексації;3500 +440.9 = 3940.92 грн. – розмір нарахованої заробітної плати.

Приклад розрахунку індексації заробітної плати за березень 2015 року, яка востаннє підвищувалася в серпні 2014 року.

Працівнику в березні 2015 року нараховані такі види доходів:

заробітна плата згідно штатного розкладу – 1700 грн.;надбавка за умови праці – 250 грн.;премія за підсумками кварталу – 500 грн.;доплата за сумісництво (на час хвороби співробітника) – 450 грн.

Індексації підлягають лише заробітна плата (1 700 грн.) та надбавка (250 грн.), які виплачуються на постійній основі. Інші види доходу мають разовий характер та не індексуються.

Індексується 1 950 грн. (1 700+250), що перевищує прожитковий мінімум. Тому індексується тільки 1 218 грн.

Для розрахунку індексації в березні 2015 року використовується приріст ІСЦ у січні 2015 року – 103.1%. Оскільки базовий місяць – серпень 2014 року, то розрахунок приросту ІСЦ починається з вересня 2014 року. Приріст ІСЦ складе 14%. У березні 2015 року потрібно нарахувати та виплатити індексацію в розмірі 170.52 грн. = 1 218*14/100.

До списку новин