загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вік зовсім не перешкода на шляху до нових кар'єрним звершень

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Вік зовсім не перешкода на шляху до нових кар'єрним звершень

Державна програма «45+» діє, і скористатися її перевагами можуть усі бажаючі – як безробітні, так і ті, хто працевлаштований.

За ініціативи Кабінету міністрів України вже 2 роки діє постанова «Про затвердження Порядку видачі ваучерів для підтримання конкурентоспроможності осіб на ринку праці» №207 від 20 березня 2013 року зі змінами, внесеними згідно Постанови Кабінету міністрів № 342 від 13.08.2014, згідно з якою громадяни, яким 45 років і старше, можуть отримати безкоштовний ваучер на перепідготовку, спеціалізаціу, підвищення кваліфікації за професіями та спеціальностями згідно з пріоритетними видами економічної діяльності.

Претендувати на отримання ваучера «45+» можуть усі громадяни України, як працюючі, так і безробітні, які мають професійно-технічну або вищу освіту, мають страховий стаж не менше 15 років, але ще не досягли пенсійного віку, не проходили протягом останніх 5 років перепідготовку коштом Фонду державного соціального страхування на випадок безробіття, не зареєстровані в центрах зайнятості як безробітні та опинилися перед необхідністю змінити роботу або потребують підвищення кваліфікації. Навчання здійснюється професійно-технічними та вищими навчальними закладами, підприємствами, установами та організаціями, які мають ліцензію на надання освітніх послуг.

Такі громадяни можуть скористатися наданим їм державою правом на одноразове отримання ваучера для оплати прискореного здобуття нової професії або підвищення кваліфікації.

Закон "Про зайнятість населення" припускає, що освоївши нову спеціальність або отримавши перепідготовку, громадяни передпенсійного віку будуть впевненіше почувати себе на ринку праці.

Оплата ваучера здійснюється за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття. Повна вартість одного ваучера зазвичай встановлюється у межах вартості навчання, але не може перевищувати десяти прожиткових мінімумів для працездатних осіб, розмір якого визначається законодавством на момент прийняття рішення про його видачу.

Якщо вартість навчання у навчальному закладі перевищує максимальну вартість ваучера, особа, яка буде навчатися, або роботодавець можуть здійснити доплату вартості цього навчання.

Професію, на отримання якої може бути виданий ваучер, можна вибрати самостійно, але тільки з тих напрямків, які вказані в списку Міністерства економічного розвитку і торгівлі. Цей список МЕРТ формує, виходячи з потреби в кадрах в Україні.

Самостійно дозволяється вибрати і навчальний заклад, де буде здійснюватися перепідготовка. Головне, щоб цей заклад було акредитовано по ваучеровскім спеціальностями. Це може бути вуз, ПТУ або інші освітні організації.

Вчитися можна як на денній або вечірній формі, так і заочно або дистанційно, а ось поступати до навчального закладу доведеться на загальних умовах одержання другої освіти. Для цього їм потрібно зібрати необхідні документи (згідно з вимогами навчального закладу) і пройти професійну співбесіду.

Які документи потрібно надати для отримання ваучера для підтримання конкурентоспроможності на ринку праці осіб віком старше 45 років?

Постановою визначено порядок видачі ваучерів та перелік професій, спеціальностей та напрямків для навчання, за якими можливо отримати ваучер.

Для того, щоб отримати ваучер на навчання за Програмою «45+», достатньо лише зібрати необхідні документи.

Для отримання ваучера особа подає територіальному органові Державної служби зайнятості:- заяву;- паспорт;- трудову книжку;- документ про освіту та реєстраційний номер облікової карти платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від його прийняття), з яких у присутності особи знімаються копії, що засвідчуються її підписом.- у разі коли трудова книжка зберігається у роботодавця, особа подає її копію, засвідчену роботодавцем.- для оброблення персональних даних особа подає територіальному органові Державної служби зайнятості письмовий дозвіл відповідно до Закону України «Про захист персональних даних».

Особа має право безоплатно отримати від територіального органу Державної служби зайнятості повну та достовірну інформацію про порядок і умови видачі ваучера.

Рішення про видачу ваучера приймається територіальним органом Державної служби зайнятості не пізніше ніж на восьмий день з дня подання документів, перелік яких затверджено Постановою Кабінетом Міністрів України та оформляється наказом.

Про прийняте рішення щодо видачі ваучера територіальний орган Державної служби зайнятості інформує особу, що подала заяву, протягом трьох робочих днів з дня його прийняття.

Договір про навчання укладається між навчальним закладом та людиною, яка бажає отримати освіту, протягом 90 днів після видачі ваучера.

Дізнатися про нюанси Програми «45+» можна на сайті Державної служби зайнятості: dcz.gov.ua.

До списку новин