загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Людина починається зі слова

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Людина починається зі слова

Рівні спілкування  – види, способи та правила

 

«Єдина відома мені розкіш – це розкіш    людського        спілкування.»

 

 Антуан де Сент Екзюпері

 Що людина не може жити без спілкування – це істина, відома всім. Воно збагачує нас, допомагає бачити навколишній світ очима рідних, друзів, знайомих, а не тільки своїми. Звичайно, іноді може втомлювати спілкування з великою кількістю людей, що нас оточують, і хочеться усамітнитись. Але довго бути один на один із собою важко, тому знову повертається бажання поспілкуватись. Дорослі, постійно зайняті роботою, часто скаржаться на брак спілкування, молодь же дуже багато часу витрачає на розмови по мобільному телефону або через інтернет і мало – на живе спілкування, а саме воно найцінніше, в чому переконує нас і поетеса Ліна Костенко:

 

Нехай підождуть невідкладні справи.

Я надивлюсь на сонце і на трави.

Наговорюся з добрими людьми.

Не час минає, а минаєм ми.

Сьогодні мова йтиме  про цікаве та корисне спілкування, яке допомагає досягнути бажаного результату: отримати потрібну інформацію, дружню пораду, підтримку або просто задоволення від разом проведеного часу (коли і розмова, здається, була ні про що, а запам’яталась надовго).

Успішне та повноцінне спілкування, що відбувається, як правило, у формі бесіди ( діалогу) залежить від обох співрозмовників, які вміло поєднують слова і жести, погляд, посмішку.

 Важливо вміти не лише говорити, а й слухати.

Розмовляючи, потрібно дивитись партнеру в обличчя, підтримувати його доброзичливою посмішкою, всіляко заохочувати до бесіди. Що вам не байдужий ні сам співрозмовник, ні предмет обговорення, свідчитимуть ваші запитання, які допомагатимуть прояснити ситуацію, уточнити дещо з того, що вже відомо. Якщо ж людина,  з котрою ви ведете діалог, дуже схвильована або роздратована, то краще дати їй можливість висловитись до кінця, не перебиваючи.

Нетактовно різко змінювати тему розмови, не дослухавши співрозмовника, підганяти його, позою чи виразом обличчя демонструвати, що ви не хочете його слухати.

Цікавим буде спілкування, якщо партнери по розмові чітко формулюватимуть свої думки, точку зору, вживаючи при цьому слова: “я вважаю”, “по-моєму”, “я так думаю” і т. п.

Ще Сократ сказав: “Заговори, щоб я тебе побачив.”

Важко не погодитись із правильністю цих слів, бо лише, поспілкувавшись з людиною, ми формуємо певну думку про неї. Як вам відомо, перш ніж взяти на роботу людину, роботодавець обов’язково хоче з нею поговорити, щоб переконатись, що вона саме такий працівник, який йому потрібен.  Академік Д. Ліхачов теж переконаний, що “найважливіший спосіб пізнати людину, її розумовий розвиток, її моральне обличчя, її характер – прислухатись до того, що вона говорить”. Та судити про співорзмовника ми можемо не лише з того, про що він говорить, а й як він говорить. Найпоширенішим негативізмом у мовленні є грубість, якою дехто хоче підкреслити свою силу, перевагу над співрозмовником, а, насправді, – це прояв психічної незахищеності людини, її слабкості. Грубим жартом, різким слівцем, недоречною іронією, відкритим цинізмом вона прагне приборкати в собі почуття страху (іноді просто побоювання) перед партнером по розмові. По-справжньому сильна, врівноважена людина не буде без потреби говорити голосно, не вживатиме жаргонні слова, не опуститься до сварки. Адже вона і так переконана, що її слово вагоме. Отже з того, як говорить наш співрозмовник, ми можемо швидко зрозуміти, з ким маємо справу, визначити ступінь інтелігентності, врівноваженості, закомплексованості його.

“Золоте правило” культури спілкування – це ставитись до співрозмовника так, як хотілося б, щоб ставились до тебе. Безперечно, лише вихована людина легко знаходить спільну мову з іншими в будь-яких обставинах, у будь-якому колі. Вона, знаючи правила спілкування й уміло керуючись ними, не відчуває комплексу неповноцінності, страху, коли вперше розмовляє з новим знайомим. Американський психолог, педагог, письменник Дейл Карнегі сформулював 6 правил, дотримуючись яких  можна стати хорошим співрозмовником і подобатись іншим:

•          Щиро цікавтесь іншими людьми.

•          Усміхайтесь.

•          Пам’ятайте, що ім’я людини – це найсолодший і  найважливіший для неї звук на будь-якій мові.

•          Будьте хорошим слухачем. Заохочуйте інших говорити про самих себе.

•          Розмовляйте про те, що цікавить вашого співрозмовника.

•          Викликайте у вашого співрозмовника усвідомлення його значущості та робіть це щиро.

 

Характерною особливістю успішних людей є вміння легко, невимушено та переконливо розмовляти з іншими. Вони чітко та зрозуміло висловлюють свої думки, побажання чи вимоги, і тому їм вдається отримати від слухачів те, чого хотілось. Якщо ви теж прагнете  стати успішним, наполегливо оволодівайте і розвивайте навики ефективного спілкування, вчіться бути цікавим співрозмовником, щоб інші дослухались до вас, зважали на вашу думку та поважали її. Потрібно пам’ятати: життя вимагає, щоб спілкування людини з людиною поєднувало високу моральність з повагою, доброзичливість, ввічливість, тактовність і вміння розуміти та співчувати, щоб воно об’єднувало людей, а не роз’єднувало.

Як мені даровано багато,

 Скільки в мене щастя, чорт візьми! -

 На землі сміятись і страждати,

  Жити і любить поміж людьми.

 

                                     Василь Симоненко

зібрала Наталя Русин

До списку новин