загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Кому планують "пробачити" кредити у валюті

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Кому планують "пробачити" кредити у валюті

В українців, що взяли кредити на житло у валюті, намічається свято. Днями Кабмін може схвалити законопроект про реструктуризацію таких боргів. Списати можуть від 25 до 100% позик, але експерти впевнені, що проект вигідний тільки малозабезпеченим і пільговикам.

Нагадаємо, валютні кредити перестали видавати в 2008 році, а закон про їх перерахунок вже брала Рада, але документ ветував президент через несхвалення МВФ.

Тепер, за інформацією прес-служби Нацбанку, Фонд змінив свою позицію і погодила новий законопроект, запропонований Незалежною асоціацією банків України (НАБУ). У НАБУ розповіли, що їхній проект – соціально спрямований: небагаті люди, що взяли кредит під недороге житло (вартістю до 2,5 млн грн у нинішніх цінах), зможуть за нього розрахуватися, тому що їм спишуть 25-100% боргу. Кому саме і на яких умовах спишуть валютні позики – див. інфографіку. Банкам збитки компенсуватися не будуть.

За підрахунками фахівців НАБУ, законопроект охопить 37 тис. позичальників (всього валютних боржників – 170 тис. чол.), які винні близько 18 млрд грн (з 87 млрд грн загального валютного боргу). У тому числі було взято 23 тис. іпотечних кредитів на суму 9,6 млрд на придбання соцжитла – квартири до 60 кв. м. і будинків – до 120 кв. м. Для решти позичальників нічого не зміниться."Прогнозовані збитки для банків з реструктуризації кредитів – 35 млрд грн. Незважаючи на це, новий законопроект підтримав НБУ і 19 банків, найбільших іпотекотримачів. Законопроект подається від Кабміну, адже ні НБУ, ні ми не маємо права законодавчої ініціативи. Очікуємо, що він буде винесений на розгляд Кабміну на цьому тижні", – розповіла нам виконавчий директор НАБУ Олена Коробкова. МЕХАНІЗМ. Згідно з проектом, позичальник просить банк реструктуризувати кредит, банк перераховує його в гривні за курсом НБУ на момент реструктуризації (вчора 23,3 грн/$). Потім, наприклад, 25% цієї суми списується, але якщо боржник перестане платити (наприклад, прострочить один платіж), списана сума відновлюється. Ставка кредиту при конвертації в гривню не зміниться і зафіксується на 3 роки (в середньому це 11% річних).ЕКСПЕРТИ. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко назвав законопроект "напіврішенням проблеми". "Закон вигідний пільговикам (учасникам боїв, інвалідам і т. д.) і тим, хто повинен невелику суму за соцжитло, після списання 50% вона виявляється цілком підйомною, – говорить Охріменко. – Наприклад, при боргу $25 000 (575 тис. грн) власнику соцжитла спишуть його половину, і платежі протягом 10 років складуть близько 5 000 грн на місяць. А от тим, у кого борг до 2-2,5 млн грн і списання всього 25%, платежі залишаться непідйомними".Думка самих позичальників негативна. "Закон стосується тільки 10-15% боржників, не охоплює тих, хто взяв кредит на розвиток бізнесу. Банкам він потрібен як формальне рішення проблеми, щоб Рада зняла мораторій на вилучення в рахунок боргу житла, введений в 2014-му. Ми вважаємо, що потрібно перераховувати за курсом 8 грн/$, хоча більшість брали кредити по 5 грн/$", – сказала нам представник позичальників і член громадської ради при НБУ Ярослава Авраменко.

До списку новин