загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Лічильники електроенергії "день - ніч": як оформити і встановити

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Лічильники електроенергії "день - ніч": як оформити і встановити

В умовах постійного зростання цін на електроенергію на допомогу приходять багатотарифні лічильники електроенергії, що працюють за принципом "день - ніч".

 

Споживана електроенергія практично завжди становить суттєву статтю витрат. Не рятують від великих витрат навіть енергозберігаючі освітлювальні лампочки.

 

Альтернативним методом економії сімейного бюджету є установка багатотарифних лічильників. Проте в нашій країні вони поки що не поширені повсюдно, і не всі знають, в чому ж їх вигода.

 

Сам по собі багатотарифний лічильник не є чимось новим. Єдина його відмінність від стандартного однотарифного (однозонного) електролічильника полягає в тому, що облік електроенергії ним проводиться диференційовано.

 

При використанні багатотарифних електролічильників витрата електроенергії враховуються не однією цифрою, а кількома.

 

Залежно від того яка програма закладена в подібному лічильнику, облік може проводитися за двома або трьома тарифами.

 

Двотарифні лічильники електроенергії ділять витрачену електроенергію на два тимчасові інтервали: денний і нічний. Трьохтарифні ж виділяють нічний період, а також пікову і напівпікову зони.

 

Денний тариф на всіх видах багатотарифних лічильників діє з 7 години ранку до 23 години вечора. Вартість електроенергії в цей період практично ідентична звичайній однозонним тарифам.

 

Для трьохтарифного лічильника цей проміжок часу ділиться також на пікову і напівпікові зони.

 

Пікова зона - два тимчасові інтервали, коли споживання електроенергії досягає свого максимуму. Таким часом є проміжки з 08:00 до 11:00 і з 20:00 до 22:00. Електроенергія в цей період найдорожча і обходиться власникам трьохтариф

ного лічильника навіть дорожче, ніж користувачам стандартних лічильників.

 

Часові інтервали з 7:00 до 8:00, 11:00 до 20:00 і 22:00 до 23:00 носять назву напівпікової зони. Використання електроенергії в ці періоди дозволяє власникам трьохтарифноготарифного лічильника економити близько 15% коштів, що витрачаються на оплату електрики.

 

Використання електроенергії вночі є найбільш вигідним, оскільки тарифи на неї в цей час знижуються практично в 4 рази в порівнянні з денними.

 

Основна економія коштів починається при витраті електроенергії в нічний період. Триває він з 23:00 до 07:00, зате вартість одного кіловата електроенергії знижується в кілька разів, у порівнянні, з денним або стандартним однозонним тарифом.

 

Перерозподіл частини використовуваної електроенергії на нічний час значно заощадить ваші кошти.

 

Багатотарифний облік електроенергії дозволяє при використанні енергії в нічний час платити тільки 40% вартості за КВт/год. Таким чином, установка в будинку багатотарифного лічильника дозволяє економити на електроенергії до 60%.

 

Більшість моделей лічильника дозволяють формувати статистику по навантаженню і струму (графік навантаження і струму), мають інтерфейс «струмова петля», імпульсний вихід, оптопорт, журнал подій. Крім того, ці лічильники можуть бути застосовані в комплексі з системою передоплати електроенергії і графіку роботи опалювальної системи.

 

Для переходу на багатотарифний облік споживач повинен оформити перехід на дво- або тризонний тариф в РЕС.

 

Для цього потрібно зробити наступне:

 

 1. Ознайомитися з «Постановою НКРЕ № 309 від 10 березня 1999 зі змінами» та «Порядком застосування тарифів на електроенергію» - там є інформація про поточні тарифах.

 

 2. Звернутися до енергопостачальника - у районні або міські електромережі - із заявкою на установку багатотарифного лічильника.

 

 3. Отримати у енергопостачальника відповідь на заяву про дозвіл переходу на новий тариф.

 

 4. Купівля багатотарифного лічильника. Програмування лічильника. Отримання протоколу параметризації

 

 5. Знову звернутися до енергопостачальника (РЕЗ або ГЕС) з протоколом параметризації і написати заяву на проведення перевірки параметризації.

 

 6. Після проведення перевірки - у енергопостачальника написати заяву на заміну лічильника.

 

 7. Переукласти договір з енергопостачальником на постачання електроенергії за новими тарифами.

 

Як одна з киянок оформляла багатотарифний лічильник:

 

 Вихідні дані: .Київ, Бориспільський район, трикімнатна квартира, газу немає в квартирі, хоча в будинку є. Електроплита, електробойлер, кондиціонер, побут. електроприлади, опалювальний електрокотел - в наявності. Електрокотел встановлювався за погодженням з РЕСЗ, все ТУ і проект на руках.

 

Крок перший: в договірній відділ Київобленерго - довідка з газконтори + паспорт котла + проект електропостачання котла + ТУ. Заява на місці про застосування зниженого тарифу - там скажуть, чого писати. Через кілька днів на виході лист-відповідь на заяву про дозвіл використання електрообладнання і про перехід на новий тариф.

 

Крок другий - покупка багатотарифного лічильника. Я вибрала СТК3-10А1Н9Р. З протоколом параметризації - в РЕС. Там потрібно написати нову заяву про те, що просите провести перевірку параметризації лічильника. З РЕС відправляють електронну заявку в Київобленерго на перевірку параметризації.

 

Крок третій - відвезти лічильник в обленерго. Там півдня цю саму перевірку будуть робити.

 

Крок четвертий - в РЕС в абонентському відділі пишеться заява на заміну лічильника. Цю роботу розписують на когось, хто і буде заміну виробляти з розпломбування і новим опломбуванням.

 

Крок п'ятий - заява про переукладання договору з РЕМ на постачання електроенергії за новими тарифами.

 

Крок шостий - забирати перевірений лічильник, замінити і опломбувати.

 

 Крок останній - отримати в РЕС новий договір.

 

До списку новин