загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Межу бідності в Україні перерахували: реальний прожитковий мінімум вдвічі більший, ніж зараз

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Межу бідності в Україні перерахували: реальний прожитковий мінімум вдвічі більший, ніж зараз

Зараз "на бідність" треба щонайменше вдвічі більше грошей, ніж отримує народ.

Фактичний середній прожитковий мінімум (ПМ) українця – тобто реальна вартість мінімальної потребкорзини товарів і послуг – склав у жовтні цього року 2 388 грн на людину "чистими" (з податками – 2 544 грн). Такі цифри опублікували в Мінсоцполітики. Це на 91%, або на 1214 грн більше, ніж офіційний середній ПМ – який з 1 вересня підвищено з 1176 грн до 1330 грн. За розрахунками Мінсоцполітики, справжній ПМ для різних груп населення також перевищує офіційний: для працездатних він вийшов 2488 грн (мінзарплата дорівнює 1378 грн, або на 80,5% нижче), для непрацездатних – 1972 грн (мінпенсії дорівнює 1074 грн, або на 83, 6% нижче), для дітей до 6 років – 2 308 грн (ПМ для них дорівнює 1167 грн, або на 98% нижче). Більше повинні отримувати і діти від 6 до 18 років – 2815 грн (ПМ для них дорівнює 1455 грн або на 93% нижче).

Для порівняння: ще в січні цього року прожмінімум, розрахований в Мінсоцполітики, становив 1536 (при офіційному ПМ тоді – 1176 грн). Таким чином, якщо 10 місяців тому реальні витрати перевищували "мінімалку" всього на 30%, а зараз межа бідності для народу підскочила майже вдвічі!

Те, що за цей рік жити стало набагато гірше, незаможні відчули давно. "Доводиться економити навіть на хлібі: раз на тиждень я їжджу 5 зупинок трамваєм, щоб купити буханець чорного і батон у соціальному кіоску "Київхліб", де вони на кілька гривень дешевші. Пенсію мені підняли з вересня на 213 грн, тепер вона 1273 грн, але через подорожчання "комуналки" і ліків витрати зросли гривень на 500 в місяць", – розповіла нам пенсіонерка Ірина Василівна. "Жити стало зовсім неможливо. Якби не картопля та цибуля з дачі, зовсім була б біда! А так ще виживаємо", – говорить Андрій Степанович.

ЕКСПЕРТИ. Як розповіли нам в прес-службі Мінсоцполітики, фактичний ПМ розраховується, щоб стежити за динамікою рівня життя в Україні. "Ми знайомимо з цими розрахунками Верховну Раду, президента, профспілки та об'єднання роботодавців", – розповіла нам керівник прес-служби Олена Голюк. Президент Украналітцентру Олександр Охріменко каже, що підвищити прожитковий мінімум до розрахованого Мінсоцполітики рівня зараз неможливо – через війну і спад в економіці. "Оціночно на це треба виділити з бюджету і Пенсфонда близько 30 млрд грн на місяць. Це дві третини доходів нинішнього держбюджету", – підрахував Охріменко.

Нова потребкорзина, з відпочинком і лікуванням, може потягнути на 4000 грн

Нова потребкорзина вже розроблена спільною робочою комісією та проходить узгодження з міністерствами, профспілками і роботодавцями, повідомили нам у прес-службі Мінекономіки. Але коли вона буде подана на розгляд Кабміну, поки невідомо. Раніше планувалося, що корзину, яка не переглядалася 15 років, оновлять з 2016 р., але в Мінсоцполітики кажуть, що можуть не встигнути. Поки детально невідомо, з чого складається нова потребкорзина, але джерело в Мінекономіки стверджує, що туди включені витрати на освіту, відпочинок і лікування, вдвічі знижено норми по одязі (зараз чоловікові приходиться1 костюм на 4 роки, а буде на 2 роки, а жінці – пальто на 8 років, буде на 4 роки). Також збільшено норми по ліках (зараз там тільки зеленка, серцеві та знеболюючі препарати). Вартість нової потребкорзини – близько 4000 грн. Юрист Станіслав Батрин, який, нагадаємо, в липні цього року через суд змусив Кабмін зайнятися перерахунком потребкорзини, стверджує, що цього мало: треба не менше 7000 грн. Але Охріменко вважає, що навіть 4 000 грн влада поки не затвердить: "Це вимагає вдвічі підняти соцстандарти, що нереально. Тому в 2016 р. влада будуть підвищувати їх, як і раніше, на 10-12% на рік".

Олександр Панченко

До списку новин