загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Яценюк готує нове підвищення тарифів на комуналку щонайменше на 25-35%

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Яценюк готує нове підвищення тарифів на комуналку щонайменше на 25-35%

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2706 «Про заходи, спрямовані на забезпечення сталого функціонування суб'єктів господарювання у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення». Він пропонує ввести мораторій на нарахування та стягнення штрафів за борги по газу та електроенергії, якщо підприємства не отримали державну компенсацію різниці в тарифах.

Проект закону був запропонований групою з 12 депутатів з різних фракцій ще в квітні цього року, але ВР вирішила розглянути його тільки після того, як водоканали і підприємства теплокомуненерго дружно заявили про загрозу відключення води і тепла через борги за електроенергію і газ.

Причина не тільки в неплатежі споживачів. Як запевняють комунальники, тарифи не покривають собівартість послуг, а держава протягом останніх 10 років несвоєчасно і далеко не повністю компенсує цю різницю. На сьогоднішній день заборгованість держбюджету перед комунальними підприємствами становить близько 8 млрд. грн.

У свою чергу водоканали та тепломережі не можуть розрахуватися з компаніями, які постачають електроенергію та газ, а ті до основного боргу додають штрафи і пені.

«З початку року наш борг перед місцевою енергопостачальною компанією коливався в межах 6-7 млн. грн., і на цю суму були нараховані штрафи 4,5 млн. грн. На питання, звідки підприємство повинно взяти гроші, щоб покрити санкції, ніхто відповідь не дає, у тарифи ці витрати не закладаються», - заявив «ДС» директор КП «Тернопільводоканал» Володимир КУЗЬМА.

Не виключено, що настільки тривале зволікання з розглядом законопроекту пояснюється тим, що це вигідно енергетикам, які мають сильне лобі в парламенті. Адже загнавши теплокомуненерго і водоканали в борги, їх можна буде без проблем приватизувати.

«Якщо питання з компенсацією різниці в тарифах не буде вирішено, ми можемо прийти до ситуації, коли комунальні підприємства з часом перейдуть у приватну власність підприємств - постачальників газу та електроенергії», - заявив народний депутат Юрій СОЛОВЕЙ («Блок Петра Порошенка»).

Підстави для такого розвитку подій є: ще влітку цього року ВР прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №2956 «Про внесення змін до Закону України «Про введення мораторію на примусову реалізацію майна» (щодо механізмів впливу на підприємства-боржники), яким НАК «Нафтогаз України» дозволено відбирати майно підприємств за борги. А на сьогоднішній день заборгованість теплокомуненерго і ТЕЦ за газ, використаний для виробництва тепла, становить 15,7 млрд. грн., а борг ТЕЦ за блакитне паливо, спожите для генерування електроенергії, - близько 4,6 млрд. грн.

Представники підприємств ТКЕ і водоканалів стверджують, що введення мораторію на нарахування і стягнення штрафів не вирішить проблему заборгованості за газ та електроенергію.

«Вона виникає в тому числі через неплатежі споживачів, а також через те, що тарифи на теплову енергію продовжують бути економічно необґрунтованими», - вважає директор правового забезпечення ПАТ «Київенерго» Ольга ІЄВЛЕВА.

І хоча середній тариф на тепло для населення збільшився на 72%, теплоенергетики кажуть, що нинішні розцінки нижче собівартості послуги - вони покривають близько 90% витрат. Скаржаться на низькі тарифи і представники водоканалів.

«Щоб розцінки на воду і водовідведення відповідали собівартості, їх треба підвищити на 20%», - говорить Володимир Кузьма.

В уряді Арсенія Яценюка з цим згодні, а тому мають намір продовжувати підвищувати тарифи. У червні цього року Кабмін зареєстрував у Верховній Раді законопроект №2029а «Про внесення змін до деяких законів України у сфері комунальних послуг», що забороняє з 1 січня 2016 року встановлювати тарифи нижче собівартості.

Примітно, що документ пройшов через парламент досить-таки оперативно - через місяць він був прийнятий у цілому. Не став зволікати і Кабмін - на початку вересня прийняв постанову №670, якою зобов'язав Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), розробити нову методику формування тарифів на комуналку. Зараз цей документ оперативно готується. Головне нововведення - розцінки на тепло і воду будуть встановлюватися раз на рік з урахуванням запланованого зростання цін на енергоносії, реагенти та інші витрати.

«У тарифах буде передбачена компенсація витрат, які понесуть підприємства в плановому періоді, а також буде враховуватися індекс інфляції», - заявив «ДС» член НКРЕКП Артем ЧУМАК.

Простіше кажучи, якщо зараз підприємства-ліцензіати подають на затвердження Нацкомісії свої розрахунки тарифів, ґрунтуючись на витратах на поточний момент, то з нового року вони будуть враховувати і майбутню інфляцію. За прогнозами НБУ, в 2016 році вона складе 12%.

Це означає, що розцінки на тепло і воду підвищать до рівня їх собівартості (на 10-20%), додадуть до цього ще 12% інфляції і приплюсують рентабельність. До слова, у законопроекті №2029а граничний рівень рентабельності підприємств - постачальників послуг не встановлений. Його визначатиме НКРЕКП окремо для кожного із 222 ліцензіатів у сфері теплопостачання, які покривають 98% ринку, і 148 ліцензіатів у сфері водопостачання, що надають послуги 92% споживачів. Рентабельність для інших суб'єктів господарювання, які працюють на ринку тепло- і водопостачання, встановлюватимуть органи місцевого самоврядування.

Так що тарифи на тепло і воду в наступному році будуть підвищені як мінімум на 25-35%.

До списку новин