загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як доглядати за взуттям, аби воно довше служило та гарно виглядало

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

НА ВСІ ВИПАДКИ ЖИТТЯ

Щоб чобітки були, як у цариці

 

Сучасні ціни на хороше шкіряне взуття можуть шокувати кого завгодно. Тому якщо вже нам вистачило сміливості викласти всю свою зарплату за омріяні чобітки - порошинки з них точно здувати будемо. Та трапляється, що хоч як доглядай за взуттям, а вигляд воно все одно втрачає швидко. Тут справа не в поганих стараннях, а у неправильному підході.

 - Узимку взуття потребує особливого догляду. А точніше, захисту, адже низькі температури нищать його. Це стосується лакового, його краще взагалі не купувати на холодну пору, - пояснює майстер з ремонту взуття Микола Борчук. - Крім того, взимку дороги посипають соляними сумішами, а для незахищеного взуття вони - повільна смерть. Так само, як сіль роз'їдає лід, так вона й пошкоджує структуру шкіри. Уявіть, що ви постійно довго тримаєте шкіру рук у солоній воді - вона стане пересушеною, згодом подразненою, те ж відбувається з взуттям.

Як чистити шкіру

 

Корисні поради

 

Не сушіть взуття на батареї

 

Незалежно від матеріалу, з якого зроблено зимове взуття, сушити його на батареї, обігрівачі, навіть печі чи чомусь подібному категорично забороняється. Чобітки слід сушити тільки при кімнатній температурі. Щоб зберегти форму, краще набити їх папером чи газетами. Навіть якщо взуття не надто змокло, воно має висохнути, адже нога пітніє, а у вологих чоботах холодніше. Зазвичай, аби чоботи повністю висохли при кімнатній температурі, потрібна доба. Тож краще мати змінну пару. Після того як чобітки стануть сухими, варто обробити їх спеціальним засобом для догляду.

Саме шкіряне взуття найпопулярніше взимку. Щоб воно було зручним, зберігало форму, потрібен правильний догляд. Відразу після купівлі варто обробити чоботи спеціальними захисними водовідштовхувальними кремами із вмістом воску, аби вони не промокали. Потім такі процедури треба здійснювати хоча б двічі на місяць, а чистити звичайним кремом 1-2 рази на тиждень. Чистити взуття треба після приходу додому, а не перед виходом на вулицю, адже якщо болото засихатиме вдома на чоботах, шкіра швидко втратить вигляд. Спочатку бруд зчищаємо сухою щіткою, потім витираємо чистою вологою ганчіркою. Якщо шкіра біла - краще мити її слабким розчином прального порошку. Ацетон, бензин використовувати не можна.

 - Більшість грішать одним і тим же - вони не чистять шкіряне взуття, а просто відразу наносять крем, часто неякісний. Через це на шкірі утворюється багато шарів крему та барвників, які псують взуття, не дають шкірі дихати, - каже пан Микола. - Чоботи треба обов'язково відчищати від залишків крему та бруду, і тільки тоді знову наносити засіб.

Для замші - спреї

Ніколи не виходить з моди замшеве взуття, воно тепле та м'яке, але підходить тільки для сухої морозної погоди, вологість та калюжі псують таку шкіру, вона втрачає колір, на ній з'являються розводи. Так само, яке і шкіряне, замшеве взуття треба обробити після купівлі. Первинну обробку треба проводити до вологого стану триразово з інтервалом повного висихання.  Попередньо спеціальною щіткою зі шкіри зніміть пил та бруд. Для обробки придбайте спеціальний засіб для замші, ні в якому разі не наносіть крем для звичайної шкіри. Після цього слід знову почистити черевики щіткою. Щоб освіжити колір, протріть замшу серветкою, змоченою у нашатирному спирті або молоці, після висихання знову почистіть щіткою. Сьогодні популярні фарби-аерозолі для замші, вони освіжають колір та забезпечують водовідштовхувальну функцію.

Нубук варто обробляти частіше

Дедалі популярнішою альтернативою замші у зимовий період стає взуття з нубуку. З вигляду схоже на замшеве, проте значно краще підходить для вологої погоди. Цей матеріал потребує частішої обробки вологозахисними засобами. Не слід змивати водою з нього бруд, краще придбати спеціальні пінки. Перед очищенням чобітки з нубуку треба висушити. Для очищення краще використовувати м'яку щітку або ганчірку. Для очищення замші та нубуку виготовляють спеціальні гумки, вони відновлюють ворсисту структуру шкіри. Продають щітки з гумовими "пальчиками". Замість кремів для цих ніжних матеріалів використовують спеціальні пінки. Таке взуття добре чиститься, якщо його попередньо потримати над парою.

Чистити та наносити крем треба після приходу додому, а не перед виходом надвір

Лакове взуття вологу не любить

Що стосується лакового взуття, його купувати на зиму взагалі не варто, адже вже за десятиградусного морозу покриття починає тріскатись. Крім того, від бруду та вологи лакова шкіра швидко тьмяніє. Та якщо ви все ж обрали цей варіант, чистити його треба лишень спеціальними засобами, виготовленими на водній основі. Лакову шкіру можна очищати й народними методами - протирати тампоном, змоченим у молоці. Потім змастити рослинною олією або гліцерином, відполірувати м'якою шматиною. Щітку використовувати не варто.

 

Засоби для догляду за взуттям та їхні ціни

Обираючи засіб для своїх чобітків, добре ознайомтесь зі складом виробу. Він має не просто покращувати зовнішній вигляд шкіри, а й пом’якшувати її, підвищувати водонепроникність.

Продавець-консультант взуттєвого магазину Наталя Малованюк пояснює, що залежно від країни виробника, складу крему чи анрозолю, ціни на засоби для догляду коливаються від п’яти до п’ятдесяти гривень.

- Краще не купувати китайські засоби, не завжди якісні українські. Найкращий варіант – креми та емульсії німецького виробництва, - запевняє пані Наталя. – Крім того, аби правильно підібрати засіб, треба розуміти, які компоненти для чого потрібні. Тож ознайомтеся зі складом.

Наприклад, воски, які зазвичай входять у склад кремів для шкіряного взуття, надають блиск. Тонкий шар воску не дає воді проникнути в шкіру. Та на згинах шкіра більш піддається руйнівному впливу, адже восковий шар там руйнується. Також до засобів для догляду за шкірою часто додають фторкарбонатні смоли, вони чудово насичують матеріал, мають вологозахисну функцію, проте дають шкірі «дихати». Використовують синтетичні смоли, вони утворюють блискуче покриття. Додають жири та олії, які роблять шкіру еластичнішою, м’якою.

Силікони, які також широко застосовують в засобах для догляду, створюють додатковий захисний шар, дозволяють легко відполірувати шкіру.

1. Воскові креми, або гуталінові. Вони завжди є в кожного з нас вдома, щоправда, почасти їм вже багато років. Незважаючи на те, що гуталінові креми важко всмоктуються шкірою, після нанесення взуття треба ще полірувати, цей засіб чудово підходить для зимового шкіряного взуття. Якщо ви вирішили обрати цей давній перевірений метод, будьте уважні під час купівлі. Найперше – відкрийте баночку та перевірте, чи поверхня крему рівномірно забарвлена, гладка. Якщо на ній є тріщини – крем прострочений, або упаковка була погана і він вивітрився. Гуталінові креми бувають безбарвні і кольорові, перші використовують для взуття будь-якого кольору.

2. Емульсійні креми. Вони значно м'якші за гуталінові, на шкірі утворюють пористу плівку, тому частково пропускають вологу. Тож їх краще використовувати в теплішу та суху погоду. Варто знати, що шкіру з тисненим малюнком можна змащувати тільки такими кремами. Вони також бувають безбарвними та кольоровими.

3. Блиски та креми з блиском. Їх зазвичай продають у баночках з поролоновою губкою. Цей крем утворює блискучу плівку на шкірі. Популярні губки-блиски - їх насичують кремом блиском, і використовуючи їх не треба занурювати в крем. Такий засіб легко носити із собою і він не дорогий, та варто пам'ятати, що він не очищає та не захищає шкіру, а лишень надає їй блиску.

4. Аерозолі для шкіри, замші та нубуку. Мають водовідштовхувальні властивості, зазвичай містять барвники, які освіжають колір замші та нубука. Перед нанесення шкіру обов'язково вичистити. Аерозоль краще використовувати для замші та нубука, адже крем для них не підходить.

5. Щітка для чищення. Може бути м'яка та жорстка. Для взуття із замші та нубуку краще обрати м'яку щітку, для шкіряного можна жорсткішу.

До списку новин