загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Нагрілись. Чому вартість опалення українцям перерахують лише за грудень?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Нагрілись. Чому вартість опалення українцям перерахують лише за грудень?

У другій декаді січня українці почали отримувати платіжки за грудень, в яких вартість послуги за централізоване опалення буде вказана вже з урахуванням перерахунку відповідно до температури повітря. Перерахунок зроблять для споживачів, де відсутні засоби обліку теплової енергії, а таких в Україні майже половина; для них зменшать і субсидії.

«Завдяки теплій погоді у грудні 2015 року, споживачі зекономлять майже 25% коштів після перерахунку вартості послуг опалення в залежності від температури повітря», - повідомив віце-прем’єр - міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства Геннадій Зубко під час урядової селекторної наради 15 січня щодо забезпечення сталого проходження опалювального сезону.

«Населення буде платити за те, що реально спожито, а не за те, що нарахували тепловики. Для цього розроблена конкретна, зрозуміла методика, яку вже отримали всі комунальні служби», — підкреслив віце-прем’єр-міністр.

З таким явищем, як перерахунок вартості опалення, українці познайомляться вперше. Вирішення цієї проблеми прискорив бурхливий сплеск емоцій, коли після теплого грудня з настанням сильних морозів під час новорічних свят почалися колосальні збої з постачанням тепла в оселі українців.

У Києві навіть спалахнув скандал у зв’язку з різким похолоданням у квартирах близько 700 столичних будинків. В результаті прем’єр Арсеній Яценюк закликав споживачів взагалі не платити за рахунками на опалення, якщо температура в оселі впала до 12 градусів, а виконавців послуг він зобов’язав перерахувати плату за неякісне опалення та зробити перерахунок в залежності від температури повітря.

Вищезгадана нарада стала продовженням розпочатої прем’єром кампанії проти монопольних виробників тепла. На цій нараді Геннадій Зубко зобов’язав голів державних адміністрацій особисто відповідати за ситуацію під час опалювального сезону і, зокрема, «за якість і кількість тих рахунків, які сьогодні виставляються нашим споживачам».

Про збої, які виникатимуть в системах опалення в разі можливого похолодання, голови обладміністрацій зобов’язані вчасно повідомляти в урядовий координаційний центр. «Якість послуг та справедлива ціна на ці послуги повинні бути забезпечені безумовно», - заявив віце-прем’єр.

Завдяки теплій погоді, протягом 2015 року підприємства тепло комунальної енергетики зекономили 2 млрд кубометрів газу порівняно з 2014 роком, - повідомив віце-прем’єр.

Водночас міністр енергетики та вугільної промисловості Володимир Демчишин піддав гострій критиці тепло-комунальні підприємства за перевитрати газу, адже після Різдва знову температура піднялася вище нуля. Схоже, жару додав прем’єр своєю заявою про холодні квартири, хоча надворі потепліло.

"Що стосується тепло-комунальних підприємств, то сьогодні щодоби вони споживають на 15-20 мільйонів кубометрів газу більше, ніж у грудні (при однаковій температурі – «Главком»). Мені не зрозуміло, чому ви не відстежуєте температуру навколишнього середовища", – звернувся до тепловиків міністр.

Він нагадав, що згідно з рішенням уряду, споживачі будуть платити за тепло з коригуванням на реальну температуру навколишнього середовища. "Кожен суб'єкт, що виробляє теплову енергію, повинен щоденно відслідковувати температуру навколишнього середовища і температуру теплоносія – тепер це не просто побажання. Кошти, які ви отримуєте, будуть залежати від температури", – сказав він.

З огляду на це, при перевитратах тепловиків виникатимуть дисбаланси, адже вони будуть отримувати від споживачів менше коштів, ніж вартість всієї виробленої ними теплової енергії. "Я не знаю, за який рахунок ви збираєтеся це компенсувати... Компенсації з різниці в тарифах у цьому році не передбачено", – резюмував Демчишин.

Чиї кишені поповнять кошти, зекономлені в жовтні та листопаді?

Логічно постає питання: а чому лише за грудень споживачам перерахують вартість опалення?

Комунальники протягом всього опалювального сезону зекономили колосальні суми, адже у структурі собівартості опалення майже 75% – це газ, вартість якого для кінцевих споживачів – фантастична. Вона коливається від 3,6 гривень за кубометр (сімейний ліміт 1200 кубометрів на весь період опалювального сезону, тобто на 6 місяців) до 7,188 грн – приблизно в 6 разів більше порівняно з 2014-м роком.

Проте влада не робила жодних кроків назустріч справедливому перерахунку вартості опалення в залежності від температури повітря. І лише під шаленим тиском громадськості уряд минулої осені пішов на поступки.

Кабінет Міністрів ухвалив постанову від 30.10.2015 №1037 «Про запровадження перерахунку вартості послуги з централізованого опалення залежно від температури зовнішнього повітря».

Цей документ набрав чинності лише 19 грудня 2015 року, тому споживачам зроблять перерахунки за тепло лише за грудень, тоді як в жовтні та листопаді також була аномально тепла погода, а, значить, зекономлено великі обсяги газу. Тому ця оборудка - на совісті комунальників, які зекономили значні обсяги газу, отримали шалені надприбутки завдяки здирницькій політиці по відношенню до вкрай зубожілих споживачів, яких вони змусили заплатити ще й за не спожите тепло.

Фактично постанова №1037 стала доповненням до ухваленої 2005-го року урядової постанови №630, якою були затверджені Правила надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення.

Ця постанова ще 11 років тому зобов’язала виконавців послуг робити розрахунки вартості послуг в залежності від зовнішньої температури!

В постанові №630 є розділ «Особливості нарахування (визначення) плати за послугу з централізованого опалення для населення (фізичних осіб) у разі відсутності у квартирі (будинку садибного типу) та на вводах у багатоквартирний будинок засобів обліку теплової енергії».

В пункті №40 цього розділу наведено формулу щомісячної плати за опалення, яка враховує коефіцієнт «відхилення температури зовнішнього повітря та тривалості опалювального сезону для розрахунку діючого тарифу».

Розрахунок цього коефіцієнту виробник тепла повинен здійснювати щомісяця «шляхом визначення співвідношення фактичної розрахункової витрати теплової енергії на опалення 1 кв. метра опалюваної площі (1 куб. метра об’єму) житлових будинків та норми витрати теплової енергії на опалення в черговому місяці розрахункового періоду».

Але до останнього часу комунальники все робили так, як їм це було вигідно. Тому колосальні обсяги коштів безслідно зникали в «чорних дірах» житлово-комунального господарства, виявлення яких могло б зупинити підвищення тарифів, адже українці протягом десятиріч переплачують щороку сотні мільярди гривень за всі види неспожитих енергоносіїв та комунальних послуг.

Водночас представники всіх без виключення гілок влади чинять шалену протидію створенню національної системи обліку спожитих енергоносіїв та оплати за них. Тоді як без належного обліку енергоресурсів неможливо розрахувати енергетичний баланс, а без нього не може існувати жодна держава, особливо така енергетично неефективна, як Україна.

Субсидії також перерахують в бік зменшення

«Основними чинниками, що визначають розмір щомісячної плати за послуги з централізованого опалення відтепер є фактична температура зовнішнього повітря у розрахунковому місяці, тривалість опалювального сезону і середньозважена річна витрата теплової енергії протягом опалювального сезону, фактична кількість діб надання послуги та календарна кількість діб».

Про це повідомив на урядовій селекторній нараді заступник міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Едуард Кругляк.

Логічно, що зміни у порядку нарахування плати за послуги з централізованого опалення стосуються споживачів, у яких відсутні засоби обліку теплової енергії - в квартирі чи на вводах у багатоквартирний будинок та в будинках садибного типу.

Едуард Кругляк наголосив: в зв’язку з тим, що плата за послуги з централізованого опалення щомісяця буде різною, виконавці послуг за підсумками опалювального періоду мають подавати інформацію щодо перерахунків розміру плати за цю послугу структурним підрозділам з питань соціального захисту населення до виконавчих органів влади для здійснення перерахунку розміру призначених субсидій.

На селекторі також нагадали про необхідність здійснити перерахунок вартості опалення, якщо температура в оселі була нижчою від норми. «У разі ненадання послуг з централізованого опалення або надання їх не в повному обсязі, зниження якості, виконавці послуг зобов’язанні здійснювати перерахунок розміру плати за послуги відповідно до Порядку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 17 лютого 2010 р. № 151», — додав заступник міністра.

Необхідність таких перерахунків відпаде, якщо всі споживачі будуть обладнані лічильниками тепла та газу. За даними Геннадія Зубка, на кінець 2015 року встановлено приблизно 50% будинкових лічильників тепла і газу. «У 2016 році ми повинні закрити питання встановлення газових будинкових лічильників, а також вийти на 75-78% встановлення будинкових лічильників тепла», - вважає Геннадій Зубко.

У 2015 році облік тепла зріс в 1,5 рази

Через незацікавленість та безвідповідальність керівництва комунально-енергетичної галузі рівень оснащеності споживачів обліком теплової енергії роками залишався майже незмінним, - констатує сайт Національної комісії, що здійснює державне регулювання в енергетиці та комунальних послугах (НКРЕКП).

«Відсутність обліку не дозволяла в минулі роки правильно розраховувати баланс виробництва, втрат і фактичних обсягів наданих послуг», - заявив на селекторній нараді член НКРЕКП Руслан Машляківський. Тобто, без належного обліку населення практично було позбавлене можливості контролювати фактичні обсяги наданих послуг.

За його даними, це стало гальмом для визначення ефективних напрямків модернізації з метою розвитку теплових мереж. Після створення НКРЕКП (2014), проведений Регулятором аналіз роботи ліцензіатів (а це близько 225 підприємств, що забезпечують теплом 95% відсотків споживачів) показав, що лише 34% будинків в усій Україні розраховувалися за показами приладів обліку.

Всі інші споживачі розраховувалися за встановленими нормами, які давно застаріли та потребують актуалізації. Тому в квітні 2015 року при затвердженні інвестиційних програм тепло-комунальних підприємств основним пріоритетом НКРЕКП визначила забезпечення стовідсоткового обліку житлових будинків.

За словами Руслана Машляківського, в результаті проведеної роботи, в 2015 році було встановлено в 5,4 раза більше теплових лічильників, ніж 2014 року. Загалом майже в 1,5 раза зріс рівень оснащеності обліку - з 34 % (на початок року) до 52 % на кінець 2015 року.

Найкращі результати спільно з органами місцевої влади та ліцензіатами були досягнуті в Києві, Житомирській та Рівненській областях - тут рівень оснащеності лічильниками теплової енергії зріс більше ніж у 2 рази.

Такий же курс Комісія вибрала й на цей рік. На селекторній нараді Машляківський закликав голів обласних адміністрацій сприяти у затвердженні цьогорічних інвестиційних програм підприємств теплової енергетики, щоб з настанням наступного опалювального сезону (15 жовтня) більше не виникало питань щодо перерахунку вартості опалення з причини відсутності приладів обліку.

Тобто, Регулятор мотивує тепловиків та голів обласних адміністрацій до того, щоб якомога швидше забезпечити стовідсотковий облік теплової енергії. Звісно, споживачі від цього лише виграють, але до виставленої планки, скоріше за все, тепловики не дотягнуть.

Володимир Демчишин акцентував увагу на нерівномірністі оснащення будинків тепловими лічильниками. Лідером став Київ, де протягом року встановлено майже 5 тисяч лічильників (всього в Києві 10 тис будинків). «Протягом минулого року в Києві встановлено лічильників більше, ніж за 20 попередніх років. В 2016 році Київ буде повністю оснащений тепловими лічильниками», - обіцяє Володимир Демчишин.

Слідом за Києвом подібне оснащення повинні виконати й інші міста України - в першу чергу міста-мільйонники. Фінансування цих робіт забезпечує НКРЕКП за рахунок тарифу на теплопостачання.

За даними Володимира Демчишина, загалом 2015 року Україна на 7 мільярдів кубометрів скоротила обсяги споживання газу. Але порівнюючи з Польщею, яка подібна до України за кліматичними умовами та кількістю населення, щороку споживає вдвічі менше - 18 млрд кубометрів газу (Україна 2015 року спожила 35 млрд).

Отже, навіть перші спроби налагодити облік спожитих газу та теплової енергії виявили колосальні резерви для економії, причому, практично без запровадження енергоощадних технологій. Просто в «чорні діри» комунальної прірви стало менше вилітати зібраних зі споживачів кошти.

Наталка Прудка

До списку новин