загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

27 січня: Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
27 січня: Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту

Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту — пам'ятна дата, запроваджена рішенням Генеральної Асамблеї ООН від 1 листопада 2005 року. Відзначається щорічно — 27 січня. Саме цього дня 1945 року Радянська Армія визволила в'язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц-Біркенау в Освенцімі.

За час існування цього концтабору в ньому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 2,2 млн людей. За загальними оцінками, жертвами масового знищення євреїв під час Другої світової війни, разом з 4,5 млн дорослих, стали 1,5 млн дітей.

Оголосивши 27 січня Міжнародним днем пам'яті жертв Голокосту, Генеральна Асамблея ООН закликала держави-члени розробити просвітницькі програми, щоби наступні покоління зберегли пам'ять про цю трагедію з метою запобігання в майбутньому актам геноциду і охороняти, як пам'ятки історії, місця, де відбувалися масові вбивства євреїв.

Ініціаторами затвердження дати виступили Ізраїль, Канада, Австралія, Росія та США, а співавторами – понад 90 держав.

Слово "голокост" від грецького означає "всеспалення". В період існування нацистської Німеччини знищувалися також радянські військовополонені, поляки, євреї, цигани, гомосексуальні чоловіки і тяжкохворі люди.

Дата пам'ятного дня вибрана не випадково; саме в цей день, 27 січня 1945 року, Радянська армія звільнила найбільший нацистський табір смерті "Аушвіц-Біркенау" (Польща), в якому загинуло, за різними оцінками, від 1,5 до 4 мільйонів осіб. Точну кількість загиблих так і не вдалося встановити, оскільки багато документів було знищено, а самі німці не вели облік жертв, які направляються у газові камери відразу після прибуття.

На території табору в 1947 році був створений музей в пам'ять про жертви, який включений в список Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Музей зареєстрований у Державному реєстрі музеїв Польщі.

В Ізраїлі жертв Голокосту згадують в День пам'яті Катастрофи і героїзму, 27 ніссана за єврейським календарем (у цьому році - 4 травня). Це 6-й день після закінчення свята Песах і тиждень перед Днем незалежності Ізраїлю. Дата приурочена до повстання у Варшавському гетто, яке служить прикладом героїзму єврейського народу в боротьбі з катами.

На державному рівні Україна вперше відзначила Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту у 2012 році.

До списку новин