загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Посаг — давній український звичай

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Посаг — давній український звичай

Повелось ще з давнини, що українські дівчата готували собі посаг до весілля

Є давній український звичай готувати посаг (придане) до весілля. Посаг складався з двох частин: худоби та скрині. Щодо худоби, то її виділяли батьки. А те, що входило до скрині, дівчина готувала собі сама. В скриню складались сорочки, полотно, постіль, рушники, одяг, а також стрічки та хустки, якими дівчина мала обдаровувати весільних гостей. Дівчата із заможніших родин до скрині клали ще й прикраси: перстні, коралі, сережки, дукачі, срібний, мідний та олов’яний посуд та багато інших цінних речей.

Скриня с приданим

Посаг заміжні дівчата приносили з собою у дім чоловіка, і поки існував шлюб, ним користувалося подружжя спільно. А якщо шлюб з якоїсь причини розпадався, то посаг повністю підлягав поверненню жінці. Його пізніше успадковували її діти або ж вона заповідала тому, кому хотіла. У випадку, коли жінка помирала і в неї не було дітей, придане поверталося у її родину.

 

Фрагмент з п’єси “Кайдашева сім’я”

“Гарне тонке полотно й рушники вона сховала собі в скриню, ще й замком замкнула…” — писав Нечуй-Левицький в п’єсі “Кайдашева сім’я”.

Посаг завжди залишався власністю жінки. Ще до посагу міг включатись земельний наділ — «материзна». Материзна не входила в спільне родинне майно, не ділилася між іншими членами сім’ї та передавалася у спадщину по жіночій лінії.

До списку новин