загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсія за віком чи по інвалідності?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Пенсія за віком чи по інвалідності?

Відповідно до Закону України «Про загальнообов'язкове державно пенсійне страхування», особі, яка одночасно має право на різні види пенсії (за віком, по інвалідності, у зв'язку з втратою годувальника),призначають один із цих видів пенсії на її вибір. Питання щодо доцільності вибору того чи іншого виду пенсії особа вирішує сама.

Показники зарплати

Переведення з одного виду пенсії на інший відбувається з дня подання заяви на підставі документів про страховий стаж, заробітну плату (дохід), а також на підставі інших документів, що є в пенсійній, справі на час переведення. Крім того, особа може надати інші документи, зокрема про стаж , який не було враховано під час призначення пенсії. Однак показник середньої заробітної плати (доходу), який ураховували під час призначення попереднього виду пенсії, не змінюється.

Якщо особа після призначення пенсії по інвалідності продовжувала працювати та набула не менш як 24 місяці страхового стажу після призначення (попереднього перерахунку) пенсії незалежно від перерв у роботі, то в разі переведення вперше з пенсії по інвалідності, на пенсію за віком застосовують показник середньої заробітної плати (доходу), з урахуванням якого здійснюють призначення пенсії в році звернення.

Урахування стажу

Водночас треба мати на увазі, що під час призначення пенсії по інвалідності було враховано стаж із дня встановлення групи інвалідності до досягнення особою пенсійного віку.

Наприклад, якщо чоловікові пенсію по інвалідності Встановлено при досягненні 45 років, то в страховий стаж йому додатково зараховано 15 років, що враховують під час обчислення коефіцієнта страхового стажу. Якщо особі встановлено II чи III групу інвалідності й після призначення пенсії вона не працює, то за наявності відповідного страхового стажу, визначеного в статті 33 Закону «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», на її вибір можливо призначити пенсію по інвалідності в розмірі пенсії за віком.

Варто пам'ятати

У разі переведення на  пенсію за віком додатковий стаж, який було враховано під час призначення пенсії по інвалідності, не враховують.

Консультацію з даного питання можна отримати в управління Пенсійного фонду України в Дунаєвецькому районі за адресою: м.Дунаївці, вул.Шевчнека,67, або за телефоном “гарячої лінії  32 6 89

Управління Пенсійного фонду України в Дунаєвецькому районі

До списку новин