загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Волинський майстер перевершив самого Фаберже

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Волинський майстер перевершив самого Фаберже

Ювелірна майстерність Фаберже покорила світ. Особливо знамениті його пасхальні яйця, створені із золота й дорогоцінного каміння для царського роду Романових. Майстер Анатолій Бойко з Володимира-Волинського кинув виклик цим шедеврам та здійснив неймовірне: інкрустував металом і коштовностями… натуральну яєчну шкаралупу! Ніхто у світі досі на таке навіть не зважувався.

Опанував 17 технік мистецтва

Анатолія Бойка називають українським Фаберже. Хоч фактично він уже перевершив іменитого майстра, який працював з кам’яною чи дерев’яною основою. Бо «кувати» метал на твердому матеріалі – то одне. А інкрустувати крихку натуральну шкаралупу, яка будь-якої миті може розсипатися у дріб’язок?

– До писанки я дійшов після сорока років, – розповідає майстер. – Хоча виріс у творчій родині (родом з Тернопільщини, а на Волинь поїхав за дружиною, – авт.), є дипломованим різьбярем.

Після армії, де чоловік отримав складне поранення, одна за одною опанував аж 17 різноманітних технік. Навчився працювати з нитками та склом, металом та камінням, олівцем, фарбами, порцеляною.

– В Інтернеті побачив «різблене» страусине яйце – різьбу по яєчній шкаралупі. Мене це так захопило. Думаю, я ж ріжу по кості, дереву, каменю, невже по шкаралупі не зможу? Дістав стоматологічні бури і почав пробувати. Вийшло. А наловчився різати – мені стало неінтересно. Дивлюсь, в Інтернеті такого вже море є, захотілося створити щось оригінальне. І ось один з колекціонерів похвастався мені копією яйця Фаберже. Так і з’явилася ідея кувати металом по шкаралупі.

Науковці ламають голови над роботами

Усіх секретів майстер не видає, адже то авторська розробка. Розповідає, що яйце готує, як для традиційної писанки – видуває та сушить. Кожну деталь виковує окремо за формою яйця і клеїть смолами своєї розробки.

– Який камінь вставити, для мене різниці немає по складності, – зізнається майстер. – Є різниця в ціні.

Замовлень на діаманти не було. Але в колекції є агати, бірюза, малахіт, бурштин, обсидіан, яшма… Металеві деталі мають ідеально лягти як на камінь, так і на шкаралупу. Найменший неправильний дотик – роботі кінець. Від початку до фінішу проходить від кількох днів до двох місяців, залежно від складності задумки.

Як можна з яйця зробити тендітне мереживо, та ще й обрамлене у метал й оздоблене камінням? Незбагненно. А в колекції майстра – кілька десятків таких робіт. Це шедеври «еліт-класу». Від дивовижної краси очей не відірвати. Але не встигаєш намилуватись одними, як майстер показує ще унікальніші. Скажімо, яйце у яйці. Ніде не видно й сліду «склейки». Серед таких незвичайних експонатів й бурштинова низка всередині мережаного яйця – річ, народжена у єдиному екземплярі, всі інші спроби закінчилися фіаско. Має Анатолій Бойко й гусяче яйце-світильник з Тризубом, де узор створений з 6900 отворів! Не лише майстри – науковці ламають голову: як таке можна витворити?

Шкаралупу «нарізає» у спіраль  

І я під враженням не можу відвести очей. У колекції є різьблене й інкрустоване яйце ему, світильники зі страусиних яєць, шкатулки з гусячих, курячі «яйця із секретом», які піднімаються та опускаються, ховаючи всередині обручки, надзвичайно ніжні перепелині експонати. На окремій поличці – портрети відомих людей, виконані у техніці «дряпанка». А які гарні яйця, викладені з бурштинової крихти і відполіровані! Здається, що вони витесані із суцільного каменя, а насправді всередині порожня яєчна шкаралупа.

– Півроку тому винайшов ще одну унікальну техніку – витягування яєчної шкаралупи. Скажімо, було гусяче яйце висотою вісім сантиметрів – стає… 18. Мій рекорд: з дев’яти вдалося витягнути аж 24! – радіє Анатолій.

Показує те диво – очам не вірю. Яйце «нарізане» у вигляді суцільної спіралі. Як можна було збільшити її довжину – загадка, яку розкривати автор не бажає. Такими яєчними спіралями прикрасив композицію «Дерево життя», ще й зробив з неї музичну шкатулку. Натиснеш кнопочку – почуєш знамениту мелодію з «До Елізи» Бетховена. Ідей в українського Фаберже безліч. Його унікальні роботи є у колекціонерів Англії, Канади, Іспанії, Польщі, Америки, Японії. Досягнення Анатолія Бойка зафіксоване в українській Книзі рекордів. Його можна було б сміливо вписати й у Книгу Гіннеса. Але це – комерційний проект, ціна питання 10 тисяч доларів. Якщо знайдеться благодійник й профінансує запис у світовому реєстрі прізвища волинського самородка, і його ім’я буде вписане поряд.

Наталія КРАВЧУК

До списку новин