загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Вікові періоди життя людини

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Вікові періоди життя людини

Поняття «вік» можна розглядати з різних аспектів: з точки зору хронології подій, біологічних процесів організму, соціального становлення та психологічного розвитку. Вік охоплює весь життєвий шлях. Відлік його починають від народження і закінчують фізіологічної смертю. Вік показує період часу від народження до конкретної події в житті людини.

Народження, дорослішання, розвиток, старість – все це періоди життя людини, з яких і складається весь земний шлях. З'явившись на світ, людина розпочав свій перший етап, і далі, з плином часу, пройде всі їх послідовно. 

Класифікація вікових періодів з точки зору біології

Єдиної класифікації не існує, в різний час вона складалася по-іншому. Розмежування періодів пов'язують з певним віком, коли відбуваються значні зміни в організмі людини. Вікові періоди життя людини – це періоди між ключовими «точками». Паспортний, або хронологічний вік може не збігатися з біологічним. Саме з останнього можна судити про можливості людини: як він буде виконувати свою роботу, які навантаження може витримати його організм. Біологічний вік може як відставати від паспортного, так і випереджати його. Розглянемо класифікацію життєвих періодів, в основу якої лягло поняття віку на основі фізіологічних змін організму: Вікові періоди  вік  період  0-4 тижні  новонароджений  4 тижні - 1 рік  грудної  1-3 роки  раннє дитинство  3-7 років  дошкільний  7-10/12 років  молодший шкільний  дівчатка: 10-17/18 років  підлітковий  хлопчики: 12-17/18 років  юнаки  17-21 рік  юнацький  дівчата  16-20 років  чоловіки  21-35 років  зрілий вік, 1 період  жінки  20-35 років  чоловіки  35-60 років  зрілий вік, 2 період  жінки  35-55 років  55/60-75 років  літній вік  75-90  старечий вік  90 років і більше  довгожителі 

Погляди вчених на вікові періоди життя людини

В залежності від епохи та країни вчені і філософи пропонували різні критерії для градації основних життєвих етапів. Наприклад:

  Китайські вчені ділили людське життя 7 фаз. «Бажаним», приміром, називався вік від 60 до 70 років. Це період розвитку духовності і мудрості людини.

  Давньогрецький вчений Піфагор ототожнював етапи життя людини з порами року. Кожен тривав 20 років.

  Ідеї Гіппократа стали основоположними для подальшого визначення періодів життя. Він виділив 10 довжиною в 7 років кожен, починаючи від народження.

Періоди життя по Піфагору

Античний філософ Піфагор, розглядаючи етапи буття людини, ототожнював їх з порами року. Він виділяв їх чотири: 

  Весна – початок і розвиток життя, від народження і до 20 років.

  Літо – молодість, від 20 до 40 років.

  Осінь – розквіт, від 40 до 60 років.

  Зима – згасання, від 60 до 80 років.

Періоди життя людини по Піфагору мали тривалість рівно 20 років. Піфагор вважав, що все на Землі вимірюється числами, до яких він ставився не тільки як до математичних символів, але і наділяв їх якимсь магічним змістом. Числа дозволяли йому також визначати характеристики космічного порядку. До вікових періодів Піфагор застосовував також і поняття «четверица», тому що порівнював їх з вічними, незмінними явищами природи, наприклад, стихіями. Періоди життя людини (за Піфагором) і їх переваги мають в основі вчення про ідею вічного повернення. Життя – вічна, як змінюють один одного сезони, і людина – частинка природи, живе і розвивається за її законами. 

Поняття «пір року» за Піфагором

Ототожнюючи вікові проміжки життя людини з порами року, Піфагор акцентував увагу на тому, що:

  Весна – час початку, зародження життя. Дитина розвивається, з насолодою вбираючи в себе нові знання. Йому колом цікаво, але все поки відбувається у вигляді гри. Дитина розквітає.

  Літо – період дорослішання. Людина цвіте, його приваблює все нове, ще невідоме. Продовжуючи розквітати, людина не втрачає свого дитячого веселощів.

  Осінь – людина став дорослим, врівноваженим, колишня веселість поступилася місцем впевненості і неспішності.

  Зима – період роздумів і підведення підсумків. Людина пройшов більшу частину шляху і тепер розглядає результати свого життя.

Основні періоди земного шляху людей

Розглядаючи існування індивідуума, можна виділити основні періоди життя людини:

  юність;

  зрілий вік;

  старість.

На кожному щаблі людина здобуває щось нове, переглядає свої цінності, змінює соціальний статус у суспільстві. Основу існування становлять періоди життя людини. Особливості кожного з них пов'язані з дорослішанням, змінами в оточенні, станом душі.

Особливості основних етапів існування особистості

Періоди життя людини мають свої особливості: кожен етап доповнює попередній, приносить з собою щось нове, те, чого ще не було в житті. Юності притаманний максималізм: відбувається світанок розумових, творчих здібностей, основні фізіологічні процеси дорослішання завершені, поліпшується зовнішній вигляд, самопочуття. У цьому віці встановлюється система життєвих цінностей, починає цінуватися час, підвищується самоконтроль, відбувається переоцінка оточуючих. Людина визначається з напрямом свого життя. 

Досягши порога зрілості, людина вже досяг певних вершин. У професійній сфері він займає стабільну позицію. Цей період збігається з зміцненням і максимальним розвитком соціального статусу, рішення приймаються обдумано, людина не уникає відповідальності, цінує сьогоднішній день, може пробачити собі і іншим вчинені помилки, реально оцінює себе та інших. Це вік досягнень, підкорення вершин і отримання максимальних можливостей для свого розвитку. Старість більш пов'язана з втратами, ніж з придбаннями. Людина закінчує трудову діяльність, змінюється його соціальне оточення, з'являються неминучі фізіологічні зміни. Однак людина все одно може займатися саморозвитком, у більшості випадків це відбувається більше на духовному рівні, на розвитку внутрішнього світу.

Критичні точки

Найважливіші періоди життя людини пов'язані із змінами в організмі. Їх можна також назвати критичними: змінюється гормональний фон, з-за чого відбуваються зміни в настрої, з'являється дратівливість, нервозність. Психолог Е. Еріксон виділяє 8 кризових періодів життя людини:

  Підлітковий період.

  Вступ людини в доросле життя - тридцятиріччя.

  Перехід на четвертий десяток.

  Сорокаріччя.

  Середина життя – 45 років.

  П'ятдесятиріччя.

  Пятидесятипятилетие.

  Пятидесятишестилетие.

Впевнене подолання "критичних точок"

Долаючи кожен з представлених періодів, людина переходить на новий щабель розвитку, при цьому перемагає труднощі, які виникли у нього на шляху, і прагне до підкорення нових вершин свого життя. У підлітковому періоді дитина відривається від батьків і намагається самостійно знайти свій напрямок в житті.

На третьому десятку людина переглядає свої принципи, змінює погляди на оточуюче. Наближаючись до четвертого десятку, люди намагаються зміцнитися в житті, піднятися по кар'єрних сходах, починають думати більш раціонально. В середині життя людина починає замислюватися, чи правильно він живе. З'являється бажання щось зробити, що залишить пам'ять про нього. З'являється розчарування і страх за своє життя. У 50 років уповільнення фізіологічних процесів відбивається на здоров'ї, відбуваються вікові зміни. Однак людина вже правильно розставив життєві пріоритети, його нервова система працює стабільно. В 55 років з'являється мудрість, людина насолоджується життям. У 56 років людина більше замислюється про духовну сторону свого життя, розвиває внутрішній світ. Лікарі стверджують, що якщо бути готовим і знати про критичні періоди життя, то їх подолання відбудеться спокійно і безболісно.

Висновок

Людина сама вирішує, за якими критеріями він поділяє свої життєві періоди, і що він вкладає в поняття «вік». Це може бути:

  Чисто зовнішня привабливість, яку людина прагне продовжити всіма доступними способами. І вважає себе молодим, поки це дозволяє зовнішність.

  Поділ життя на «молодість» і «кінець молодості». Перший період триває, поки є можливість жити без зобов'язань, проблем, відповідальності, другий – коли з'являються проблеми, життєві труднощі.

  Фізіологічні зміни організму. Людина чітко слідує за змінами і ототожнює з ними свій вік.

  Поняття віку пов'язане зі станом душі і свідомості. Чоловік відміряє свій вік станом душі і внутрішньою свободою.

Поки життя людини наповнене сенсом, бажанням пізнавати щось нове, і все це органічно поєднується з мудрістю і духовним багатством внутрішнього світу, людина буде вічно молодим, незважаючи на ослаблення фізичних можливостей свого організму.

До списку новин