загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

7 фактів про червоний мак, як символ пам’яті

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
7 фактів про червоний мак, як символ пам’яті

1.         Використання червоного маку, як знаку пам’яті про жертв усіх військових та цивільних збройних конфліктів, починається з вірша канадського військового лікаря Джона Мак-Крея «У полі Фландрії».7dniv.info

«У полі Фландрії поміж хрестами / Гойдає вітер мак рядами, / Щоб знали місце, де ми є…» (англ. «In Flanders fields the poppies blow / Between the crosses, row on row / That mark our place …», переклад Наталії Безсонової).

Вірш у формі рондо, написаний під час Першої світової війни, він — один із найпопулярніших та найцитованіших віршів про війну. Через цю популярність уривки з вірша використовувалися з пропагандистською метою у закликах до призову на військову службу та при зборі коштів від продажу військових облігацій.

 

2.         Ідея використовувати червоний мак як символ пам'яті належить Моїні Майкл, викладачці Університету Джорджії. У листопаді 1918 року під враженням від поеми Маккрея вона написала власний вірш «Ми збережемо Віру» (англ. «We Shall Keep the Faith»), де заприсяглася завжди носити червоний мак у пам'ять за загиблими.

3.         Ця символіка найбільше пов’язана з британською військово-політичною історією, але навіть в Англії маки не є символом перемоги саме над фашистами. Це символіка, більше пов’язана з Першою світовою.

У Франції, таку саму роль виконують блакитні волошки.

 

4.         Червоний мак вперше використали в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році.

 

5.         Щороку 11 листопада британці активно відзначають річницю завершення війни на початку минулого сторіччя, чіпляючи на одяг маки. Значки у вигляді маків продають благодійні організації, що збирають кошти на допомогу ветеранам.

 

6.         Дизайн українського червоного маку розроблено за сприяння Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України; автором символу є харківський дизайнер Сергій Мішакін.

 

7.         Червоні маки, роки 1945-2015 та гасло «Пам’ятаємо, перемагаємо» розміщені також на аверсі ювілейної медалі «70 років Перемоги над нацизмом», заснованої Президентом України 29 квітня 2015 року. Також Національний банк України вів у обіг пам’ятні монети «70 років Перемоги. 1945 – 2015» номіналом 1 та 5 гривень з маками.

 

До списку новин