загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Якщо видрукують 107 мільярдів, українцям будуть «капці»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Якщо видрукують 107 мільярдів, українцям будуть «капці»

«Грошей у державній казні не вистачає», – одна з улюблених фраз чиновників. Нема за що завершувати довгобуди, ремонтувати дороги, лікарні, школи, платити людям пристойні зарплати і пенсії… Соціальна фінансова катастрофа. Проте, коли йдеться про оплату «тяжкої» праці чиновників, кошти завжди знайдуться.

Уряд подбав про «еліту країни» та МВФ: народ за все заплатить

Глава уряду Володимир Гройсман вкотре суттєво підвищив платню «еліті країни». Зокрема, оклади з травня зросли у президента, голови Верховної Ради та його першого заступника і заступника, працівників адміністрації президента та апарату РНБО, прем’єр-міністра, першого віце-прем’єр-міністра, віце-прем’єр-міністрів та інших держслужбовців.

Згідно з новими нормами, у радника президента, прес-секретаря та уповноважених президента оклад становитиме 9477 гривень. Керівник секретаріату голови ВР і керівник служби секретаря РНБО отримуватимуть по 9046 гривень. Радник і прес-секретар секретаря РНБО – по 8865 гривень. Оклад керівника патронатної служби прем’єра – 8615-9046 гривень. І «тільки» 7754-8529 «скромних» гривень складатиме платня прес-секретаря та першого помічника спікера парламенту.

Але це ще не все. Перелічені посадовці додатково отримуватимуть 100-відсоткову надбавку від окладу «за інтенсивність праці та виконання особливо важливої роботи». Додаткові кошти їм нараховуватимуть і за стаж.

Задобрив Кабмін і Міжнародний валютний фонд, відрапортувавши про «дострокове» підвищення тарифів на газ для населення. У програмі співпраці з МВФ йшлося про те, що тарифи сягнуть ринкового рівня у результаті двох наступних зростань ціни. «Кабмін пішов на одноразове збільшення, що дозволило сказати у Вашингтоні: жоден уряд до цього не робив стільки для зниження рівня корупції, скільки зробив буквально за кілька днів уряд Гройсмана», – заявив виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко в ефірі «Голосу столиці».

Таким чином, новий уряд пішов на збільшення тарифів набагато швидшими темпами, ніж цього хотіли в МВФ, виконавши умову достроково. Якби такими темпами ще й справжні реформи проводили…

Субсидії на наші голови

За приблизними міжнародними оцінками, в офшорах осіло 117-167 мільярдів доларів, виведених з України. Це еквівалентно 1,5-2-річному ВВП держави.

Доктор економічних наук Сергій Кораблін у статті для «Дзеркала тижня» зазначив: щорічні офшорні втрати України сягають 11-12 мільярдів «зелених». Ця сума дорівнює обсягу кредитів, отриманих Україною від МВФ протягом 2014-2015 років.

Україну вважають однією з найбідніших держав Європи. Однак, на відпливі мільярдів в офшори це не позначається.

Тим часом, попереджають експерти, уряд може увімкнути друкарський верстат, аби отримати додаткові гроші на покриття субсидій населенню та підприємствам теплокомуненерго. Зібрати гроші для субсидій, заявив директор Інституту енергетичних досліджень Дмитро Марунич, Кабмін не зможе. А необхідна колосальна сума – 107 мільярдів гривень.

Друк грошей може вкрай негативно позначитися на добробуті держави та пересічних українців: спричинити додаткову інфляцію та підвищення цін. Адже доходи населення зменшуються, а економіка не працює.

На жаль, стільки не живуть

В Україні – один із найвищих у світі показник витрат на пенсії у порівнянні з ВВП. Причина – «молодий» пенсійний вік, вважає польський реформатор Лєшек Бальцерович, який зараз працює в Україні на посаді представника президента в уряді. А тому, переконує він, українцям не уникнути чергового підвищення пенсійного віку. На думку Бальцеровича, інформує видання «Експрес», український уряд змушений буде підвищувати вік виходу на пенсію, як це було свого часу у Польщі. Там виходять на пенсію у 67 років.

Україна зараз витрачає на пенсії майже 16-18 відсотків ВВП. Це досить значна сума, порівняно з європейськими країнами, де показник складає 8-12 відсотків ВВП.

Крім того, у нас надто мала частка зайнятого населення. За словами економічного експерта Всеволода Степанюка, приблизно 10 мільйонів працюючих людей годують майже 14 мільйонів пенсіонерів. Однак, на його переконання, підвищувати пенсійний вік задля скорочення дефіциту бюджету наразі не слід. В умовах падіння економіки та зниження виробництва це призведе до збільшення числа безробітних. І уряду, замість пенсій, доведеться платити людям допомогу з безробіття. «Доки не почне зростати економіка, нема сенсу підвищувати пенсійний вік», – наголошує експерт.

Інша проблема – рівень охорони здоров’я. Він в Україні… самі знаєте, який. Плюс висока смертність та низька народжуваність. До 65-річного віку, за статистикою, доживають лише 59 відсотків чоловіків і майже 83 відсотки жінок. На батьківщині Бальцеровича, для порівняння, 65-річного віку досягають 73 відсотки чоловіків і приблизно 83 відсотки жінок. У Великобританії – 86 відсотків чоловіків і 91 відсоток жінок, а в Швеції – 89 відсотків чоловіків і майже 93 відсотки жінок.

Різниця істотна, пане Лєшеку. Чи не так?

Ольга ЧОРНА

До списку новин