загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сказом можна заразитись і від домашнього кота

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ще півстоліття тому в Україні щороку реєстрували понад 150 випадків сказу. Та завдяки вакцинації ця смертельна хвороба почала відступати – наприкінці 90-х спостерігались лише поодинокі її випадки. Останнім часом вірус сказу нагадав про себе знову.
Нещодавно в обласній лікарні померла 48-річна жінка, жителька села Бабин Гощанського району, що за 20 кілометрів від Рівного. У довідці про смерть вказано, що вона померла від сказу. Жінку вкусив кіт. Вона звернулася до лікарів, але щеплення від сказу жінці не зробили. Наслідки – трагічні. Про це страшне захворювання ми розмовляємо з лікарем ветеринарної медицини Володимиром ВІЛЬХОВИМ.
– Володимире Володимировичу, нагадайте нашим читачам, що таке сказ?

– Сказ – гостра інфекційна хвороба, за міжнародною класифікацією належить до особливо небезпечних інфекцій, бо завжди закінчується смертю. Хворобу спричиняють віруси, які уражають центральну нервову систему теплокровних тварин і людини. Вірус сказу виділяється зі слиною хворих тварин і передається людині через укус або ослинення шкіри, коли на ній є макро- або мікротравми. Багато з нас люблять побавитись з домашніми улюбленцями: собаками, котиками, хом’ячками, морськими свинками тощо. Але не кожен задумується над тим, що не щеплена проти сказу тварина може нести в собі смертельну загрозу для власника. А інкубаційний період сказу після зараження може тривати до року і проявитися будь-якої миті.

– Як можна зрозуміти, що у тварини сказ?

– Перші ознаки сказу – це прояв агресивності до господаря, членів його родини, неадекватна поведінка тварини, водобоязнь, спазм м’язів глотки, значне виділення слини з ротової порожнини, блювота, пронос.

– А які симптоми у людини?

– Яскраво виражений запальний процес в місці укусу: рубець знову червоніє, припухає, людину турбує ниючий біль у місці рани. В цей же час відбуваються перші зміни у психіці потерпілого. Він без видимих причин чогось боїться, тривожиться через дрібниці, його переймають похмурі, тужливі думки. Пригніченість, замкнутість, апатія, відсутність апетиту, нічні кошмари. Потім байдужість і депресивний настрій поступаються місцем неспокоєм, який супроводжується прискореним пульсом і плутаним диханням.

– Що потрібно робити, якщо побачили тварину із симптомами сказу? Куди бігти?

– Помітивши такі ознаки у своєї тварини, а особливо якщо вона не щеплена проти сказу, негайно інформуйте міську ветеринарну службу! Застерігаю всіх громадян міста: сказ у тварин не лікується, а для його профілактики ефективні тільки щеплення.

– Скільки коштує щеплення домашнього улюбленця?

– Щеплення безкоштовне і фінансується державою.

Компетентний коментар

Ірина Бондарчук, головний спеціаліст відділу державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства управління Держпродспоживслужби.
У цілому всі стадії хвороби займають від трьох діб до тижня, у виняткових випадках – понад 14 днів. Доки хвороба не проявилася, фахівець ставить діагноз, грунтуючись на результатах опитування потерпілого (укус, слина скаженої тварини), також звертають увагу на наявність диспепсії і галюцинацій.

Однією з головних причин, що призводить до захворювання і смерті укушених скаженими тваринами людей, є їхнє небажання або незнання про необхідність профілактичного лікування вакциною. Крім того, причиною смерті від цього страшного захворювання стають пізнє звернення до фахівців, а отже, пізній початок лікування, а також перерване профілактичне лікування чи порушення режиму поведінки щепленого у період антирабічних щеплень (вживання алкоголю).

Імуноглобулін призначається лише при тяжких укусах. Антирабічне лікування в Україні – безкоштовне.

Зберегти життя хворому на сказ неможливо, він приречений на смерть. Тому не можна допускати розвитку хвороби. Треба обов’язково зробити щеплення.

У грудні 2015 року ВООЗ і Всесвітня організація охорони здоров’я тварин (МБЕ) у співпраці з Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) і Глобальним альянсом боротьби проти сказу оголосили про глобальну програму з ліквідації смертності людей від сказу до 2030 року. Ця ініціатива свідчить про те, що сектори охорони здоров’я людей і тварин уперше ухвалили спільну стратегію боротьби проти цієї смертельної, але значною мірою забутої хвороби.

 

Джерело:
До списку новин