загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як заощадити кошти на комунальних послугах: що про це варто знати

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Чималі суми в квитанціях за оплату комунальних послуг багатьох мотивують раціональніше використовувати воду, опалення та електроенергію, тарифи на яку з 1 вересня цього року вкотре зросли. Журналісти сайту "24" розпитали в експертів, які є прості способи енергозбереження та економії на комуналці. 24tv.ua

Основними витратами у квитанції за послуги ЖКГ, як правило, є вода, опалення та світло. До речі, плата за електроенергію,окрім вересневого зростання, з 1 березня 2017 року знову подорожчає ще в 3,5 рази. Тому економити таки доведеться. Як відзначила в коментарі сайту "24" експерт зі сталого домогосподарства Галина Гупан, важливо визначитися, так би мовити, з джерелами споживання енергії в квартирі. Тобто, які витрати на ЖКГ можна мінімізувати, при цьому не витрачаючи багато коштів та зусиль.

Економимо воду

Не відкриємо Америки, якщо скажемо, що насамперед варто встановити лічильники на холодну та гарячу воду. Без них ви платитимете в 3 рази більше.

Душ. Приймаючи душ протягом 5 хвилин, ви витрачаєте до 50 л води. А для того, щоб наповнити ванну, необхідно до 200 л.

Зливний бачок в туалеті. Підіть на маленьку хитрість: наповніть водою літрову пляшку і помістіть її в бачок. Вона не спливатиме й витіснятиме один літр води, а стандартний об’єм бачка – 6-8 літрів і ви навіть не відчуєте різницю ефективності зливу. Але кожного разу уже буде на літр менше.

Мило. Як ми використовуємо мило? Декілька разів натискаємо, його стає багато і ми відповідно витрачаємо більше води, щоб його змити. А можна використовувати звичайний піноутворювач: в пляшечку залити воду й вже утворилася піна. Так ви використовуватимете рідини у три-чотири рази менше і води для змивання також менше.

Аератори. Або як їх ще називають "мінімайзери потоку", здатні обмежити потік води без будь-якого зниження тиску струменя в крані. Якщо такі "мінімайзери" встановлені – то можна зменшити від 15 до 30% об'єму води, що витікає кожної хвилини з відкритого крану.

Посуд. Щоб намилити, а потім змити одну тарілку – йде приблизно 1 літр води. Не кажучи про те, що аби повністю змити миючий засіб з посуду, мікробіологи радять упродовж двох хвилин тримати її під проточною водою. Тому краще мити содою, гірчицею чи органічними замінниками.

Чищення зубів. Вимикайте воду, поки чистите зуби. А чоловіки – під час гоління. З повністю відкритого крану щохвилини витікають 15 літрів води. Таким чином, ви заощадите 900 літрів води на місяць на кожну людину.

Посудомийні машини. Їх, а також пральні машини, краще купуувати енергозберігаючого класу А. Якщо при використанні завантажувати їх повністю, то можна заощадити до 600 літрів води в тиждень.

Сантехніка. Стежте за станом сантехніки та вчасно її ремонтуйте. З крану, що протікає, щомісяця виливаються сотні та тисячі літрів води. Це дорівнює кільком ваннам.

Економимо електроенергію

Знову ж таки дивимось, де ми споживаємо електроенергію найбільше. Як не дивно це звучало б, але одним з найпотужніших засобів з побутової техніки є фен. І, наприклад, влітку його можна не використовувати.

Лампочки. Замініть лампи розжарювання на енергозберігаючі (світлодіодні LED). Вони міцніші та надійніші за звичайні, функціонують довше і не залежать від частих перемикань. Економія може сягати 50-80%.

Двозонний лічильник. Для оплати рахунків за електроенергію використовуйте саме такий лічильник. У випадку розрахунку за двозонним лічильником нічний тариф, значно нижчий ніж в день.

Приготування їжі. Усе досить просто: при готуванні каструлю накривайте кришкою. Також конфорка має відповідати розмірам того, що вона нагріває.

Чайник. Нагрівайте стільки води, скільки вам потрібно. І не забувайте про це "правило". Бо кожен раз, коли чайник закипає, за словами експерта зі сталого домогосподарства Галини Гупан, витрачається 100 грамів вугілля і приблизно 26 копійок за нинішніми тарифами.

Режим очікування. Якщо йдете з квартири більш, ніж на 12 годин є сенс повимикати з розеток пристрої. Бо режими очікування – це орієнтовно 7-8% від квитанції за електроенергію.

Ми робили експеримент. Працівники однієї компанії місяць вимикали монітори, коли виходили на обід і була дуже помітна різниця,
– розповідає Галина Гупан.

Побутові речі. Холодильник варто поставити на кухні подалі від плити, нагрівача, колонки чи бойлера, батареї та прямих сонячних променів, а сучасні пристрої для приготування їжі, наприклад, мультиварки, дають змогу готувати 2-3 страви одночасно, що зберігає як газ, так і електроенергію.

Економимо на опаленні

Тут важливо не допускати витоку тепла з квартири. Пропонуємо декілька простих, але дієвих способів економії тепла в будинку.

Металопластикові вікна. Це дозволяє зберегти близько 50% тепла в приміщенні. Якщо грошей на металопластикові вікна немає, утепліть восени вікна, балконні двері та вхідні двері.

Батареї. Якщо батарею закриває тюль, то 3-4% тепла губиться. Ще краще за батареєю поставити тепловий екран з фольги. Це віддзеркалюватиме тепло й 12% тепла повертатиметься в квартиру. Пофарбуйте батареї у темний колір, тоді вони будуть випромінювати на 8% тепла більше, ніж білі. За словами Гупан, це скандинавський дизайн: всі засоби, які гріють мають бути темного кольору. Наприклад, коричневого.

Бо у цього кольору найкращі характеристики теплопровідності. Стіни чому світлі? Бо вони зберігають тепло і відбивають його в квартиру. До таких хитростей вдаються у холодних скандинавських країнах,
– коментує Гупан.

Провітрювання. Не тримайте кватирку постійно відкритою або якщо встановлені металопластикові вікна в режимі "провітрювання". Провітрюйте приміщення інтенсивно, тобто повністю відкривайте вікно, але недовго.

Економимо газ

Як відзначили у коментарі сайту "24" у Державному агентстві з енергоефективності та енергозбереження, економія газу, перш за все, актуальна, якщо встановлено лічильники газу в приватних будинках та квартирах, де є індивідуальні опалювальні пункти. У цьому випадку всі заходи з економії тепла і гарячої води приводять до економії газу.

Полум'я пальника. Не повинне виходити за межі дна каструлі, сковороди, чайника. В цьому випадку ви просто грієте повітря в квартирі. Економія складає 50% і більше.

Посуд. Деформоване дно посуду призводить до перевитрати газу – до 50%.

Економічний посуд. Ці якості зазвичай рекламує виробник. Найекономніші вироби з нержавіючої сталі з полірованим дном, особливо з шаром міді або алюмінію.

Плита. Можна встановити прокладки з алюмінієвої фольги під пальник. В цьому випадку плита не так гріється і забруднюється, а газ використовується економніше.

Духовка. Дверцята духовки повинні щільно прилягати до корпусу плити й не випускати розжарене повітря.

В цілому, просто економне використання газу може дати скорочення споживання в 2 рази, а використання запропонованих заходів – приблизно в 3 рази.

Втілюючи в життя ці поради ви зможете заощадити на комунальних послугах до 30%. Однак тут важливий комплексний підхід. І тут мова йде не тільки про гроші, а й про раціональне використання ресурсів, котрі, як відомо, здатні закінчуватися.

Анна Косинська

 

Джерело:
До списку новин