загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як подарувати будинок своєму родичу: всі нюанси

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Нерідко замість продажу нерухомості власники вирішують подарувати її своїм близьким. businessua.com

Оформити дарчу, виявляється, не так просто: існують юридичні тонкощі, відмінності від звичайної купівлі-продажу або прийняття спадщини.

Після спілкування з юристами з’ясував, як грамотно оформити дарчу, чого варто побоюватися.

Як подарувати нерухомість (оформити дарчу)

Договір дарування – письмова угода, якою власник майна абсолютно безкоштовно делегує право власності іншій людині.

Це – головна відмінність купівлі-продажу від дарчої. Дарувальник не може вимагати взамін якусь компенсацію. Інакше перехід права власності треба оформляти через договір довічного утримання, спадковий договір, договір купівлі-продажу, – залежно від цілей сторін.

Вирішивши оформити дарування, нерухоме майно передається новому власнику шляхом оформлення договору дарування. За заповітом – тільки після смерті людини, прийнявши спадщину від неї. Крім того, щоб оформити дарчу, потрібна присутність представників обох сторін, необхідно більше документів. Процедура, відповідно, коштує дорожче.

Юрист ЮФ “Лавринович і Партнери” Наталія Массалова зазначає: однією з найбільш поширених помилок при укладанні договіру дарування є недотримання вимог статті 719 Цивільного Кодексу України (ЦКУ) щодо форми документа.

Договору дарування нерухомості, валютних цінностей на суму понад 850 грн. (50-кратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), укладаються письмово, потребують нотаріального засвідчення.

Дарча на будинок, квартиру оформляється за місцем знаходження нерухомості або за місцем реєстрації суб’єкта угоди (будь-якого).
Оформити дарчу в 4 етапи: перевірка документів що посвідчують учасників угоди плюс права власності господаря на квартиру/будинок; перевірка на предмет знаходження під забороною/арештом нерухомого майна; підготовка дарчої; підписання договору про факт дарування.
За словами Дмитра, існує єдине обмеження, закріплене законом: батьки, усиновителі, опікуни не мають повноважень дарувати майно дітей або своїх підопічних. Згідно з дарчою нерухомість стає власністю одержувача, або дарувальник зобов’язується передати її пізніше. Договір виконується безпосередньо при підписанні або ж може містити умови переходу нерухомого майна у власність згодом (після повноліття, закінчення вишу, весілля…).

Як оформити дарчу правильно: важливі моменти

Важливо пам’ятати: якщо житло подароване одному з подружжя в шлюбі, то другий не може претендувати на нього. Майно, що перебуває у спільній (сумісній) власності, дарується при наявності згоди іншого співвласника. Інакше у межах позовної давності (для дарчих – 1 рік) співвласник має право оскаржити факт через суд.

Найважливіший аспект – форма власності приватного будинку (приклад). Якщо говорити про спільну часткову власність (кілька власників, кожному належить певна частина будинку), то власник має право оформити дарчу на свою частку без чийогось схвалення.
Виділити приватну частку можна, нотаріально завіривши домовленістю учасників спільної власності. Аналогічно вирішується питання через суд: подається позов про визначення розміру часток кожного з них у спільній сумісній власності.

Оформити дарчу: податкові нюанси

Оформляючи договір у нотаріуса, доведеться заплатити державне мито (1% від вартості майна) плюс збір за здійснення нотаріальних дій – послуги нотаріуса.

Момент виникнення права власності – держреєстрація подарованої нерухомості. Законодавством передбачена держреєстрація договору дарування права власності в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

“Дарчу, право власності реєструють у державного реєстратора або ж у нотаріуса. Як правило, реєстрацію здійснює нотаріус, який раніше засвідчував договір дарування. Передбачено державне мито”, – розповів юрист юридичної групи LCF.

За загальним правилом одержувач дарунка (людина, на яку оформлена дарча) зобов’язаний сплатити податок з доходів фізосіб розміром 5% від вартості об’єкта.

Податковий кодекс прирівнює угоди дарування між фізособами до операцій з оформлення спадщини (п. 174.6 ПКУ). Тому велике значення має резидентність і ступінь спорідненості фізосіб. Наприклад, якщо подарунок громадянину України подає нерезидент (іноземець), ця операція буде обкладатися податком з доходів фізосіб 18% плюс військовим збором – 1,5%. Зареєстровані в ВЕЗ “Крим” особи вважаються нерезидентами.

Дарування нерухомості більш далеким родичам-українцям оподатковується 5% ПДФО + 1,5% військового збору. Сплатити належні податки одержувач подарунка зобов’язаний після подання податкової декларації за місцем реєстрації. Вимога не стосується іноземців (нерезидентів), які зобов’язані сплатити до нотаріального оформлення дарчої.

 

Джерело:
До списку новин