загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Що робити, якщо у вас виявилась фальшива купюра?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Процедура перевірки купюри не тривала - експерту НБУ надається 5 днів. Незважаючи на знижуваний рівень шахрайських витівок, що робити, якщо людині в руки потрапила купюра, що викликає сумніви щодо справжності. Абсолютно не має значення - гривня чи це, чи іноземна купюра. business-companion.te.ua

 Як повідомив під час освітньої лекції по системі захисту гривні в Музеї грошей НБУ, головний спеціаліст управління організації виробництва і захисту грошей і бланків цінних паперів Департаменту грошового обігу НБУ Віталій Ковтонюк, кожен має право і може звернутися в банк, де співробітник банку - касир зобов'язаний прийняти підроблену купюру, оформивши при цьому кілька документів.

 У перелік таких документів входить довідка про вилучення на право дослідження банкноти, один з примірників надається людині на руки, а другий залишається у касира. У цій довідці зазначаються реквізити клієнта, крім цього людина пише заяву в банк, куди звернулася, в якій вказує для кого і з якою метою передає банкноти, також вказується номінал, реквізит і серійний номер. Після чого пакет документів формується і разом з підробкою відправляється в Департамент грошового обігу НБУ.

 Процедура перевірки купюри не тривала - експерту НБУ надається 5 днів, однак, як запевнив Віталій Ковтонюк, інколи час на експертизу збільшується через процес збору всіх необхідних документів, і час передачі регулятору. Кропітку роботу із встановлення автентичності купюр проводять 4 людини.

 "Незалежно від того, як пошкоджена банкнота, якщо вона визнається платоспроможною, номінал купюри обмінюється клієнту в будь-якому вигляді: або дрібними купюрами, або монетами", - заявив головний спеціаліст управління організації виробництва і захисту грошей і бланків цінних паперів Департаменту грошового обігу НБУ Віталій Ковтонюк під час лекції.

 Загальним правилам обміну підлягає банкнота, яка зберегла 55% своєї первинний площі. Це можуть бути розірвані банкноти, пошкоджені тваринами, дітьми, порізані в машинці для подрібнення паперу, і так далі.

 "До нас надходять банкноти різні, експерти склеюють їх і дивляться: збігаються фрагменти купюри чи ні. Експерти встановлюють цілісність банкноти, встановлюють первинну площу ", - додає Ковтонюк.

 Чому НБУ не замінює купюру, яка не зберегла первинну площу менше 55%? Через уникнення зростання шахрайських витівок, наприклад, коли людина з однією і тією ж банкнотою може звернутися в різні банки, і замість однієї купюри отримати дві.

 За словами Віталія Ковтонюка, в Національний банк надходять банкноти, які постраждали від стихійний лих: пожежі, потопу. Обгоріла банкнота досліджується разом з попелом. Це робиться для того, щоб встановити, чи це горів банкнотний папір або ж звичайний. Вдається встановити номінал купюр, а також якого року зразок даної банкноти - все це можливо за допомогою фрагментів зображень.

 "Банкнотний папір - дуже потужна хімічна суміш, яка дуже шкідлива, вона погано горить, дуже міцна, вона погано рветься, банкнотний папір проходить дуже багато випробувань", - запевнив пан Ковтонюк.

 Зустрічаються випадки, коли обмінюється банкнота, яка зберегла площу менше 55%. Але при таких обставинах, в Національний банк потрібно надати всі факти, які доводять, за яких обставин банкнота була пошкоджена.

 

Джерело:
До списку новин