загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Топ-10 книг, які зігрівають

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Шелест листя під ногами, каштанопад за вікном, теплі шалики, затишні м’якенькі светри, прохолодний вітер, що куйовдить волосся і залітає під пальта, переповнені кав’ярні, гарбузова каша і яблучні пироги – осінь ніколи не приходить непомітно.

Однак часто змін зазнає не тільки природа, а й настрій. Усе частіше хочеться залишитися вдома, загорнутися у ковдру і трошки похандрити. Можливо тому, що так шкода відпускати літо, чи тому, що сонця стає все менше, а важких похмурих днів усе більше. А може тому, що ми звикли так сіро сприймати повну барв осінь. Та хіба це не найкращий час, щоб насолоджуватись затишком, загортаючись у в’язану кофту та запалюючи ароматичні свічки, щоб зранку ще з більшим задоволенням варити каву і ще більше потребувати тепла? У цьому вся чарівність осені.
Пропонуємо підбірку книжок, які зігріють холодними осінніми вечорами, наповнять любов’ю, теплом, посмішками і навчать кожної миті радіти життю.
1. Туве Янссон «Країна Мумі-тролів» 
Одна із найзнаменитіших казкарок, фінська письменниця й художниця Туве Янссон створила чарівний світ мумі-тролів, повний домашнього затишку, любові й безтурботних веселощів, та поселила своїх героїв у Долині мумі-тролів. В основу цього світу покладений образ дому – затишного куточку, де на тебе чекають родина, смачна вечеря, тепле ліжечко, і куди завжди можна повернутися, наскільки далеко не занесло б життя. Приємним додатком до історій про мумі-тролів стане книжечка «Рецепти Мумі-мами».
Як читати: всією родиною із рогаликами від Мумі-мами. 
2. Люсі-Мод Монтгомері «Енн із Зелених дахів» 
Уперше роман був опублікований 1908 року, однак українські читачі побачили вітчизняний переклад не так давно – 2012 року. Це перша книжка з циклу про пригоди Енн Ширлі, яку взяли зі сиротинця вже немолоді брат з сестрою, Метью та Марілла Катберти, що мешкали на фермі Зелені Дахи. Та трапилося дивне непорозуміння: замість хлопчика, який міг би допомагати їм у господарстві, до них прибуло худеньке дівча із зелено-сірими очима і двома товстелезними сліпучо-рудими косами. Читаючи цей роман, ви поринете у світ дитячої наївності, безпосередності, щирості й життєлюбства, разом з Енн плакатимете від розчарувань і втрат та радітимете її щастю. 
Як читати:  із гарбузовим лате та шоколадним печивом.
3. Ніколас Спаркс «Щоденник пам’яті» 
Це перший опублікований роман автора, на написання якого його надихнула історія життя бабусі й дідуся його дружини, які прожили у шлюбі понад 60 років. Саме така любов, яку герої пронесли крізь все життя, змальована у «Щоденнику пам’яті», що став бестселером одразу після виходу. Наскільки ця книжка схожа на тисячі інших історій про кохання, настільки ж вона відрізняється від них. Роман відроджує віру у справжнє чисте почуття та можливість бути поруч всупереч усім перешкодам. І так хочеться вірити, що така зворушлива і чуттєва історія двох закоханих сердець – Ноя та Еллі – трапляється і в реальному житті.
Як читати: в улюбленому кріслі з носовичками та чашкою ромашкового чаю.
4. Надійка Гербіш «Теплі історії до кави» 
Якщо ви ще не читали цю збірку невимовно теплих і душевних оповідань, то саме час це виправити. Головна родзинка видання – світлини, які супроводжують новели і автором яких є сама Надійка Гербіш. Кожна історія – це ковток радості й суму, кохання й втрат, мрій і розчарувань, а також нестримного бажання відкривати чужі міста й країни. Їхні герої – звичайні жителі невеличких міст, закохані, розгублені, розчаровані, вразливі, щирі й такі, що здатні знаходити щастя в деталях і насолоджуватися буденними речами: ранковим кавуванням, посиденьками у кав’ярні, плетенням шарфів, листуванням. Книжка розчулює, надихає, зігріває й викликає відчуття спокою, гармонії з собою і світом.
Як читати: по одному оповіданню щовечора з вершковою кавою чи бабусиним чаєм із липового цвіту.
5. Мар’яна Савка «Пора плодів і квітів» 
Книга зібраних віршів була видана 2013 року й увібрала в себе значну частину поетичного доробку авторки. Попри те, що тут зібрано вірші, написані з 1995 і до 2013 року, поетична книжка сприймається цілісно, знаходячи відгук і розуміння в серцях читачів. Це поезія ніжної і сильної жінки, де від сприймання образів переходиш до смакування словами, звуками, мелодією вірша. Сама поетеса дуже любить під час зустрічей з читачами «ворожити» на збірці «Пора плодів і квітів». Тож спробуйте і ви!
Як читати: відчуваючи кожне слово. 
6. Фенні Флегг «Смажені зелені помідори в кафе ″Полустанок″»
Роман позбавлений будь-якої хронологічності та являє собою цікаве сплетіння сюжетних ліній – вирізки з тижневика «Бюлетень Полустанка» й історія родини Тредгуд у маленькому містечку Алабами 1920-х років переплітаються з життям домогосподарки Евелін Коуч, яка протягом 1985–1986 років відвідує свою свекруху в будинку для людей похилого віку «Рожева тераса». Життя героїв сповнене драматичних подій і щасливих моментів, поразок і перемог, ненависті й любові. Ви й не помітите, як поринете в книжку з головою та все більше потребуватимете, як і Евелін Коуч, нової зворушливої історії про Полустанок від Ніні Тредгуд. Після прочитання не захочеться розлучатися з шаленою Іджі Тредгуд і милою Руфью Джемісон, з красенем Бадді Тредгудом і мужнім Культяшкою. 
У кінці книжки можна знайти кілька рецептів страв, які кожен охочий міг скуштувати в кафе «Полустанок»: кукурудзяний хліб, пиріг з кокосовим кремом, смажена шинка з червоною підливкою, кукурудза під білим соусом, солодкий батат і, звісно, смажені зелені помідори!
Як читати: з домашнім пляцком і трав’яним чаєм.
7. Гарпер Лі «Убити пересмішника» 
Роман, що здобув 1961 року Пулітцерівську премію, вважається класикою сучасної американської літератури і є програмним твором в багатьох школах та ВНЗ. Події твору розгортаються у часи Великої депресії у вигаданому місті Мейкомб, штат Алабама. У центрі оповіді – життя небагатої родини місцевого адвоката і батька-одинака Аттікуса Фінча. Перебуваючи у складному матеріальному становищі, Аттікус не зраджує своїм ідеалам і продовжує відстоювати права чесних людей на спокійний відпочинок і сумлінну працю незалежно від кольору шкіри. Ці ж поняття чесності і людяності він намагається прищепити своїм дітям, не нав’язуючи свою думку, не забороняючи, а лише вказуючи правильний шлях. Авторці вдалося щиро і невимушено показати світ дорослих очима дівчинки – Джин Луїзи Фінч. Хоча роман торкається таких проблем, як соціальна нерівність, расова дискримінація, виживання в часи економічної кризи, перш за все, це книжка про дружбу і вірність, чесність і порядність, доброту і людяність. Історія сповнена світла, любові, віри в справедливість, доброго гумору і мудрих порад, саме тому і сьогодні не втрачає популярності як серед дітей, так і серед дорослих.
Як читати: з горнятком какао із зефіром, загорнувшись у картату ковдру. 
8. Джоан Гарріс «Шоколад»
Шалену популярність роман здобув завдяки успіху фільму «Шоколад» з Жюльєт Бінош і Джонні Деппом. Та книжка пропонує вам посмакувати цієї історією трохи довше. Напередодні Масниці у маленькому французькому містечку Ланскне-су-Тан з дерев’яно-цегляними будиночками, вузькими провулками та маленькими крамничками разом із теплим вітром з’являється незнайомка Віан Роше з донькою Анук. Невдовзі жінка відкриває шоколадну крамничку з небаченими досі ласощами: шоколадом, трюфелями, зацукрованими фруктами, смаженим мигдалем, пряниковими будиночками, і життя маленького містечка змінюється назавжди. Такі зміни одразу викликають обурення в місцевого священика та хвилю перешіптувань за спиною героїні. Та Віан не звикла пасувати перед складнощами. Як розвиватимуться її стосунки з дивним мандрівником Ру, залишиться вона назавжди в Ланскне чи полишить його з першим вітром змін? Читайте – і вам відкриється світ, повний вільного вітру, просякнутого ароматом шоколаду та солодкої пудри.
Як читати: у кав’ярні з гарячою кавою та плиткою найсмачнішого шоколаду.
9. Трумен Капоте «Сніданок у Тіффані» 
Назва найвідомішого твору американського письменника Трумена Капоте відома кожному завдяки однойменній екранізації 1961 року з Одрі Гепберн у головній ролі, якій так влучно вдалося передати образ ексцентричної Холлі Ґолайтлі. Та книжка не менш чарівна. Ця легка і ненав’язлива історія, події якої розгортаються в Нью-Йорку у 1943-1944 роках, розказана молодим самотнім письменником. Життя його стрімко змінюється після знайомства з непередбачуваною, шаленою, трохи божевільною, але милою й чутливою сусідкою Холлі. Дівчина часто відвідує світські заходи у пошуках успішних чоловіків, оточена багатими шанувальниками, та вдома на неї чекає рудий кіт і гітара. Вона поєднує вишукану жіночність із дитячою наївністю. Їй не сидиться на одному місці, її важко зрозуміти – тому залишається лише насолоджуватись і любити. Це книжка-настрій і книжка-відвертість. Після прочитання залишається відчуття легкості та присмак романтизму.
Як читати: зранку чи в обід з філіжанкою лате та круасаном.
10. Анна Гавальда «35 кіло надії» 
Чи багато знайдеться тих, хто любить школу? От і для 13-літнього Грегуара, чи Тотоші, як зве його дідусь, то справжні тортури, бо вже після першого дня в школі життя його пішло навкосяка: його двічі залишають на другий рік, згодом й взагалі виключають зі школи та відправляють до пансіону. Крім того, хлопчику постійно доводиться вислуховувати сварки мами й тата, які забагато від нього вимагають. Єдиний, хто намагається зрозуміти і підтримати Грегуара, – його дід Леон. Їхнє улюблене місце – дідусевий сарайчик, який вони називають Леонленд. «35 кіло надії» – це зворушлива життєва притча про родину, пошуки життєвого шляху, мрії й сподівання, віру в себе та інших. Цю книжку, що викликає посмішку й сльози, треба читати і відчувати серцем. 
Як читати: перед сном в улюбленій піжамі.
 
Джерело:
До списку новин