загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пан Гі Мун закликає відкинути дискримінацію за віком у Міжнародний день людей похилого віку

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Міжнародний день людей похилого віку (англ. International Day of Older Persons) проголошений 50 сесією Генеральної Асамблеї ООН, відзначають у всьому світі 1 жовтня

«Пропоную в ознаменування Міжнародного дня людей похилого віку рішуче відкинути всі форми дискримінації за віком і докласти зусиль для того, щоб люди похилого віку змогли реалізувати свій потенціал, а ми – виконати нашу обіцянку забезпечити гідне життя і захист прав людини для всіх», – зазначив з нагоди цього дня генеральний секретар ООН Пан Гі Мун.

Міжнародний день людей похилого віку покликаний привернути увагу до проблеми упередженого ставлення до літніх людей і зруйнувати стереотипи, пов’язані з їх життям.

Люди похилого віку стикаються з дискримінацією в суспільстві, на робочому місці, в медичних установах. Це перешкоджає реалізації їхнього потенціалу і негативно впливає на здоров’я і добробут. Внаслідок цього люди похилого віку не можуть реалізувати свої права в повній мірі та внести посильний вклад у культурну, соціально-економічне і політичне життя суспільства.

Упередження проти людей похилого віку – данина поширеному небезпечному стереотипному уявленню про те, що ігнорування інтересів і дискримінація людей похилого віку є соціально прийнятним явищем. У тій чи іншій формі воно існує в усіх країнах, що знаходить вираз у громадській думці, на державному рівні, а також у засобах масової інформації. Це призводить до знецінення ролі літніх і виключення їх із суспільного життя. У 2014 році уряди країн світу прийняли резолюцію Економічної та Соціальної ради, в якій зазначено, що упередження проти літніх людей є «загальним джерелом вікової дискримінації і її виправданням і спонукальним мотивом».

Спочатку День людей похилого віку почали відзначати в Європі, потім в Америці, а наприкінці 1990-х років – у всьому світі. День людей похилого віку святкують із великим розмахом у скандинавських країнах. Цього дня по телевізору та радіо транслюють передачі з урахуванням смаків людей похилого віку.

На думку ООН, потреба активного використання виробничого і творчого потенціалу людей старшого віку є надзвичайно важливою. Суспільство має одночасно допомагати долати психологічну межу старості та зменшувати тягар соціальних витрат на молодих людях за рахунок працюючих пенсіонерів.

Україна як повноправний член ООН підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 року щорічно відзначає цей день. Рішення про щорічне відзначення в Україні Міжнародного дня громадян похилого віку та створення належних умов соціального захисту пенсіонерів, інвалідів, одиноких непрацездатних громадян затверджено урядовою постановою від 26 вересня 1997 року № 1066 «Про щорічне відзначення Міжнародного дня громадян похилого віку». Відповідно до Указу Президента України від 24 вересня 2004 року № 1135/2004, 1 жовтня Україна також відзначає День ветерана.

 

Джерело:
До списку новин