загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

«Головна заповідь юриста, яка збереже вас від в’язниці і заощадить гроші!»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Якщо коли-небудь в житті вам доведеться зустрітися з юристом, то це буде першим правилом, якому він зобов’язаний вас навчити. Одного разу це правило збереже вас від в’язниці і заощадить купу грошей. Правило дуже просте: pravoconsult.com.ua 

Це, здавалось би, просте правило, якому, як показує наша практика, не слідує майже ніхто. Щодня хто-небудь підписує, не дивлячись договір в автосалоні, турагентстві, школі англійської мови, в спортклубі, у візовому центрі або з клінікою.

Не кажучи вже про трудові договори і договори оренди квартири. Людині дають товсту пачку листів і говорять “підпишіть тут”. Людина підписує і в цей момент сильно себе підставляє.

Більшість людей підписують договір не читаючи з двох причин: 1) лякаються виглядати безглуздо і 2) не хочуть ускладнювати співрозмовника.

Наприклад, коли людина сидить в переповненому турагентстві, за ним черга, і тут йому пропонують підписати договір, йому буде важко змусити всіх чекати. Під тиском обставин людина підписує і сподівається на краще. Так, дійсно, на краще, а інакше і не скажеш!

Але чорнила на папірці – це НЕ викарбовані слова на камені. Документи складають такі ж люди, юристи тощо, які, повірте, ніколи не забувають про себе, власну вигоду, а тому ви маєте повне право не погодитись з їхніми умовами, виразити заперечення чи взагалі маєте право відмовитися підписувати договір і не грати за їхніми правилами.

Ніколи не потрібно сліпо підписувати документи. Вивчіть самі і розкажіть іншим наші чотири нижченаведені стратегії, щоб не почувати себе безглуздо в подібних ситуаціях.

Якщо ви прийшли в офіс

 “Ніхто не може пробігтися за договором за три секунди! Навіть ми, юристи.”

Припустимо, ви в тому ж турагентстві. За вами черга невдоволених туристів. Перед вами договір на шість сторінок.

Вимовляйте чарівну фразу:

“Мій юрист радить мені завжди читати договір перед тим, як підписувати. На це підуть хвилин 20. Де я можу це спокійно зробити”?

Менеджер запропонує вам відсісти від столу за який-небудь сусідній стіл або на диван. Поки ви читатимете договір, менеджер спокійно обслужить наступних клієнтів. Ви доки спокійно сидите і вивчайте договір з олівцем.

Увага! Не робіть вигляд, що ви зараз за хвилину пройдетеся за усім договором. Не говоріть “чекайте-чекайте, зараз я пробіжуся”. Ніхто не може пробігтися за договором за три секунди! Навіть якщо це договір на дві сторінки. Навіть ми, юристи.

Просто візьміть тайм-аут і спокійно прочитайте договір. Зазвичай менеджерові наплювати, скільки ви цей договір читатимете – у нього робочий день до семи.

Якщо відсісти в офісі немає можливості, а договір треба підписати прямо за цим столом, виконуйте варіацію на чарівну фразу:

“Чи можу я забрати з собою цей договір, вивчити його спокійно вдома і повернутися до вас завтра”?

Якщо менеджер люто чинить опір такій пропозиції, спокійно віддавайте йому непідписаний договір зі словами:

“Я не можу підписати договір, який не можу прочитати заздалегідь. Звернуся в інше агентство”.

Оскільки ви для менеджера – бонус на ніжках, такий поворот його зазвичай витвережує і робить зговірливішим. А немає – так ні.

У багатьох агентствах бояться, що ви – засланий козачок, який хоче вкрасти їх договір і переробити під себе. Це не ваші проблеми. Якщо вони чекають, що ви підпишете договір не дивлячись, нехай чекають далі. Пам’ятаємо: спочатку читаємо, потім підписуємо!

Якщо договір привіз кур’єр

 “Кур’єр – це зручно, але не для вас.”

Іноді договір відправляють кур’єром з інструкцією відразу ж забрати підписаний екземпляр. Це зручно, але не для вас.

Запросіть кур’єра посидіти в переговорній або у вас на кухні, поки ви читатимете договір. У кур’єра є смартфон, в нім є соцмережі та ігри, тому кур’єр нудьгувати не буде, повірте.

Якщо кур’єр поспішає, відпускайте його з миром. Коли ви прочитаєте і підпишете (чи не підпишете) договір, викличте іншого кур’єра і відправте його за потрібною адресою. Ціна питання – 50-200 грн. Це дешевше, ніж підставлятися в договорі.

“Велике вам спасибі. Ні, я відправлю документи назад самостійно, ви можете не чекати. Якщо потрібно, давайте я подзвоню вашому керівникові і попереджу його”

У кафе або ресторані

Якщо ви зустрілися на нейтральній території, чесно скажіть, що повинні уважно прочитати договір перед його підписанням, на це піде стілько-то часу. І запитаєте, як вашому співрозмовникові буде зручніше.

Якщо він згоден чекати – спокійно читайте. Якщо він квапиться – запропонуєте перенести зустріч. Нічого страшного : ваша юридична безпека важливіша.

Не страшно, якщо раніше ви вже обмінювалися договорами і читали попередні версії на комп’ютері. Підписуєте ви саме цей варіант, тому ви у будь-якому випадку повинні його прочитати перед підписанням. Ваш дбайливий партнер міг в останню мить додати в договір яких-небудь несподіваних “дрібниць”.

“Василь Петрович, ви ж мене знаєте. Я нічого не підписую, не читаючи. Так, ось такий я жук. Давайте так: я все перевірю ще раз, підпишу і вам відправлю кур’єром”

На що дивитися в договорі?

Поки менеджер шарудить своїми справами, а кур’єр перегортає “FaceBook” на кухні, візьміть олівець і вивчайте документ. Ось що треба перевірити у будь-якому договорі:

1) З ким підписуєте. Чи має право ця людина підписувати з вами договір? На якій підставі? Якщо ви підписуєте договір з менеджером за дорученням (довіреністю), попросіть показати вам це доручення. Немає доручення – немає договору.

“Дивіться, тут не стоїть номер доручення. Вашу компанію можуть оштрафувати за таке”

2) Предмет договору. Перевірте, чи співпадає обіцянка фірми з тим, що сказано в договорі. Наприклад, якщо ви в турагентстві, то в договорі не повинно бути “інформаційні послуги”. Якщо здаєте шини на зберігання в автомайстерню, то в договорі має бути “зберігання шин”, а не “консультаційні послуги зі зберігання шин”.

“Здається, тут помилка. У договорі сказано “інформаційні послуги”, а не “послуги з працевлаштування”

3) Відповідальність за невиконання. Перевірте, за що виконавець несе і не несе відповідальність. Найчастіше усі набиті шишки вашого партнера будуть сформульовані із словами “не несе відповідальності”. Наприклад, якщо турагентство одного разу обпеклося на невиданих туристам візах, то в договорі турагентство не нестиме відповідальність за видачу і отримання віз. Переконайтеся, що ви з цим згодні.

“Ой. Тут сказано, що ви не несете відповідальність за результат надання послуг. А як це працює”?

4) Строки. Перевірте, чи співпадають строки договору зі строками, в які ви плануєте працювати або отримувати послуги. Не повинно бути так, що ви займаєтеся в школі англійської мови півроку, а строк дії договору – 1 місяць.

5) Штрафи і пені. Найнеприємніша частина. Перевірте, чи не повинні ви виплатити яку-небудь компенсацію, якщо затримаєте оплату або якось ще порушите договір. А що з іншого боку? Чи будуть вони якось вам компенсувати свої проколи і затримки?

“А поясніть цей момент зі штрафами, будь ласка”

6) Порядок врегулювання суперечок. Подивіться, в якому суді ви домовляєтеся врегулювати спори. Це цілком може виявитися суд десь на краю Луганської області чи Криму.

7) Мова. У договорі можуть бути фрази, які ви просто не розумієте. Ось просто не можете зібрати в речення. Якщо ви знайшли такі фрази в договорі, виділяйте їх олівцем і повертайте з позначкою “Не розумію”.

Попросіть юриста, який це складав, переписати договір людською мовою. Згідно із законом, договір складається у вільній формі – ніхто не зобов’язаний писати його на ламаному юридичному.

“Я ось тут не розумію, неначе не по-нашому написано. Можете пояснити”?

8) Копії. Договір завжди складається в двох екземплярах, якщо він укладений між двома сторонами. Якщо вам пропонують підписати тільки один екземпляр, це гарантована підстава.

Якщо щось пішло не так

“Якщо вас кваплять з підписанням документу – це шахраї 100%”

1) Вас кваплять. Як тільки вас починають підганяти, терміново виходьте з-під впливу. Беріть паузу, виходьте з кімнати, втікайте з офісу, непритомнійте, пропонуйте випити чаю – що завгодно, тільки не підписуйте договір. Якщо вас кваплять – це шахраї 100%!

2) Ви не розумієте договір. Ви можете не розуміти мову договору, окремі пункти і умови, юридичні терміни і будь-які інші моменти. Згадайте, що ви не підписуєте договір, який не розумієте. Ставте питання.

Оскільки ви не повинні нікуди поспішати, ви можете почекати грунтовної відповіді. Ви маєте право розуміти кожне слово в договорі, під яким стоїть ваш підпис.

3) У договорі явна проблема. Ви бачите конкретне нестикування, проблему або відверту підставу. Не підписуйте такий договір.

Вам литимуть у вуха, що “договір – це формальність, насправді ця умова не застосовується та все ж люди, увійдемо у ваше становище”. НЕ ВЕДІТЬСЯ! Якщо це написано в договорі, то це не формальність – це реальність.

У відповідь на “цього не буде, це не застосовується” скажіть так:

“Раз цього не буде, давайте це приберемо. І мені, і вам буде простіше. І на суді, якщо що, то суддя не ставитиме питань”

Багато хто боїться ставити питання до договору, тому що через це вони виглядають підозрілими параноїками. А в чужих очах ніхто не хоче виглядати погано. У таких випадках треба “викласти багаж”: самим назвати себе параноїком.

“Ой, знаєте, я такий параноїк, коли справа стосується договорів. Жах просто. Мене всі колеги за це ненавидять. Мені вічно здається, що мене хочуть…”наобманювати”. Ось, наприклад, тут, представте, мені здається, що я вам буду повинен повну суму договору у разі затримки постачань з вашого боку. Але це ж явна помилка. Поясніть мені”?

Коли сам визнав свої недоліки, іншим вже не вийде зіграти на них. Не соромтеся називати себе параноїком. Краще бути параноїком, ніж потерпілим, чи не так?

4) У договорі немає істотних умов: хто, з ким, що, коли або за скільки. Якщо цього немає ні в самому договорі, ні в додатках – суд може визнати договір неукладеним.

Формальностей не буває

Часто вам говоритимуть: “Цей договір – формальність. Ми ж усі свої люди, ми-то вас точно не образимо”. Це безпардонна маніпуляція. Якщо вам говорять про формальності і давлять на свійські почуття, відповідайте так:

“Якщо це формальність, то навіщо ми його підписуємо? Ви що, не довіряєте мені”?

І подивіться, яку вам на це дадуть відповідь. Почнеться щебетання про юристів і податкову, мовляв, потрібні якісь там папірці, проводки і перевірки. Це означає, що вас тримають, вибачте, за лоха: вам пропонують підписати папірець, який захищає фірму, але підставляє вас.

Ввічливо погоджуйтеся:

“Звичайно, я вас розумію. Без договору в нашій країні нікуди. Я тоді його вивчу спокійно і, якщо все добре, підпишу. Де мені можна посидіти, щоб нікому не заважати”?

Будьте привітні і непохитні, як ввічливий асфальтоукладальник.

Вивчіть захисні заклинання

-Мені мій юрист говорить ніколи не підписувати договір, який я не читав.

-Я повинен прочитати цей договір. Це займе хвилин двадцять.

-Я не розумію цей пункт. Поясніть?

-Давайте тут напишемо простіше.

-Я не можу підписати такий договір.

-Здається, цей договір недійсний.

 

Джерело:
До списку новин