загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

В Україні з 1 листопада обмежений вилов риби

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Починаючи з 1 листопада до весняно-літньої заборони на зимувальних ямах забороняється любительське, спортивне та промислове рибальство. Це передбачено пунктом 8.3 Правил промислового рибальства в рибогосподарських водних об‘єктах України, пунктом 4.14.3 Правил любительського і спортивного рибальства, за погодженням Інституту рибного господарства НААН України.

В кожній області України період та місця зимувальних ям визначаються індивідуально, залежно від погодних умов. З переліком та датами заборони можна ознайомитись за посиланням:

//darg.gov.ua/_perelik_zimuvaljnih_jam_na_0_0_0_3066_1.html

– Це другий важливий період в житті риби. Перший – це нерест, коли діє весняна заборона на вилов риби. Дуже важливо, щоб в місцях, де риба перебуватиме з 1 листопада до кінця зими не здійснювався вилов риби – і любителями, і промисловиками, і спортсменами. Це необхідно для того, щоб риба могла спокійно пережити зиму і розпочати весняний нерест, – прокоментував Голова Держрибагентства Ярема Ковалів.

Зимувальна яма – місце масового скупчення риб у заглибленнях дна річок і озер в зимовий період. При зниженні температури у водоймах нижче 8 градусів починається зимова міграція до місця зимівлі. У риби різко знижується активність, практично повністю припиняється споживання їжі, уповільнюється інтенсивність росту, знижується частота серцевих скорочень, сповільнюються реакції на подразники. Для збереження рибних ресурсів згідно із Правилами рибальства у зимовий період, Держрибагентством вводиться заборона на лов риби на зимувальних ямах.

За порушення правил рибальства на зимувальних ямах передбачено покарання від адміністративних штрафів до кримінальної відповідальності. Відповідно до Кодексу України про адміністративні правопорушення, за незначне порушення правил рибальства передбачено попередження або накладення штрафу на громадян від 34 до 170 грн, на посадових осіб від 170 до 510 грн; за грубе порушення правил рибальства (наприклад, за рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел тощо) передбачено штраф 340-680 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, на посадових осіб 510-850 грн з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення. Залежно від ступеня завданих збитків, за грубі порушення передбачена також кримінальна відповідальність – штраф 3400 – 6800 грн або позбавлення волі строком до 3 років з конфіскацією знарядь і засобів лову, та незаконно добутих водних біоресурсів.

Крім штрафу за незаконний вилов правопорушнику нараховується штраф за кожну виловлену рибину, наприклад: судака – 510, сома — 425, форелі — 340, щуки — 340, сазана (коропа) — 306, білого амура — 255, товстолобика — 255, білизни (жереха) — 255, рибця звичайного — 255, ляща — 170, лина — 119, плітки — 85, клепця — 85, краснопірки — 68, підуста — 34, плоскирки — 34 тощо.

– Ми плануємо збільшити розмір штрафів не тільки за порушення і незаконний вилов на зимувальних ямах. Наприклад, за порушення правил рибальства зараз штраф складає 34-170 грн. Планується, що мінімальний штраф за такий вид порушення буде 1700 грн. За певні види порушень, наприклад, за вилов на зимувальних ямах з використанням електровудок чи вибухових засобів буде передбачена виключно кримінальна – говорить Ярема Ковалів.

У свою чергу, голова Асоціації рибалок України Олександр Чистяков додав, що знизити рівень браконьєрства допоможе незворотність і серйозність покарання. Сьогоднішні штрафи – дуже низькі, тому вони і не лякають порушників. Для вирішення проблеми Держрибагентство спільно з громадськістю вже підготувало Проект закону про посилення відповідальності за порушення правил рибальства, він вже направлений до Верховної Ради. Проект закону передбачає кримінальну відповідальність за грубі порушення, за які раніше загрожувало виключно адміністративне покарання .

– За варварські методи знищення риби – електролови, промисел із застосуванням отруйних і вибухових речовин загрожуватиме позбавлення волі на строк від 2-х до 5-ти років. Штрафи за порушення правил рибальства також будуть підвищені в десятки разів. Впевнений, що виплативши такий штраф – кожен гарненько подумає перед тим , як знову порушувати закон, – зазначив Олександр Чистяков. – Крім цього, щоб вибити з під браконьєрства фінансовий фундамент, необхідно багаторазово збільшувати штрафи за торгівлю незаконно виловленою рибою. Якщо не буде збуту – браконьєрство втратить сенс. Особлива стаття – це розповсюдження заборонених знарядь лову. Не повинно бути, щоб сітки можливо було купити в вільній мережі. Треба з цим наводити лад, та притягувати продавців знарядь вбивства природи до жорсткої відповідальності. З кожним роком факти браконьєрства ростуть. Якщо в 1991 році було затримано 19 000 рибних браконьєрів, то в 2015 році їх кількість зросла вже до 124 000. Без участі суспільства жодна державна структура не в змозі повноцінно навести порядок на вітчизняних водоймах. Браконьєр – це злочинець! І тому боротися з цим потворним явищем потрібно Всім Світом! Тож, якщо Ви стали свідком фактів порушення природоохоронного законодавства на водоймі, негайно повідомляйте про них за телефонами Гарячої Лінії, до правоохоронних або природоохоронних органів.

Нагадуємо номер телефону «Гарячої Лінії» Держрибагентства України: 0-800-50-52-50. дзвінки з українських мобільних операторів та стаціонарних телефонів – безкоштовні. У режимі консультування громадян та фіксації звернень щодо імовірних порушень «гаряча» лінія працюватиме з понеділка по четвер з 9:00 до 18.00 і до 16.45 у п’ятницю. Разом з тим у режимі фіксації звернень громадян «гаряча» лінія працюватиме цілодобово 7 днів на тиждень.

Закликаємо всіх рибалок-любителів, рибалок-спортсменів та рибалок-промисловиків дотримуватись заборони на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах. В разі виявлення порушень особи будуть притягнуті до відповідальності відповідно до норм діючого законодавства.

__________________________________________________________________

Перелік зимувальних ям на водоймах України

З метою створення сприятливих умов для зимування водних біоресурсів та для запобігання їх масового знищення з 1 листопада і до закінчення зимового періоду в Україні діє заборона на вилов водних біоресурсів на зимувальних ямах. Період початку та закінчення заборони в деяких областях може відрізнятись – залежно від погодних умов. З точними датами можна ознайомитись за наведеними нижче посиланнями:

Вінницярибоохорона

Волиньрибоохорона
Дніпропетровськрибоохорона
Донецькрибоохорона
Житомиррибоохорона

Запоріжжярибоохорона

Західно-Чорноморське басейнове управління
Івано-Франківськрибоохорона
Київський рибоохоронний патруль
Кіровоградрибоохорона

Луганськрибоохорона

Львіврибоохорона
Миколаїврибоохорона
Полтаварибоохорона
Рівнерибоохорона
Сулинськрибоохорона
Сумирибоохорона
Тернопільрибоохорона
Харківрибоохорона
Херсонрибоохорона
Хмельницькрибоохорона
Черкасирибоохорона
Чернівцірибоохорона
Чернігіврибоохорона

Вінницярибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_18_vin.pdf

Волиньрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_volyn.pdf

Дніпропетровськрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_28_dnipro.pdf

Донецькрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_31_don.pdf

Житомиррибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_28_zhyt.pdf

Запоріжжярибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_28_zap.pdf

Івано-Франківськрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_31_if.pdf

Київський рибоохоронний патруль  //darg.gov.ua/files/6/11_01_krp.pdf

Кіровоградрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_28_kir.PDF

Луганськрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_28_lug.pdf

Львіврибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_lviv.pdf

Миколаїврибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_31_myk.pdf

Полтаварибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_poltava.pdf

Рівнерибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_28_rivne.pdf

Сулинськрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_syla.pdf

Сумирибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_symu.pdf

Тернопільрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_tern.pdf

Харківрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_kharkiv.pdf

Херсонрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_kherson.pdf

Хмельницькрибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_28_khmeln.PDF

Черкасирибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_cherkasy.pdf

Чернівцірибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_chernivci.pdf

Чернігіврибоохорона  //darg.gov.ua/files/6/10_29_chernigiv.pdf

//darg.gov.ua/_perelik_zimuvaljnih_jam_na_0_0_0_3066_1.html_______________________________________________________________

Інтерактивна карта зимувальних ям у Києві та Київській області

Відповідно до наказу Управління Державного агентства рибного господарства у Києві та Київській області затверджено перелік зимувальних ям, де з 1 листопада 2016 року по 28 лютого 2017 року забороняється промисловий та любительський лов водних біоресурсів, проведення будівельних та днопоглиблювальних робіт, видобування піску та гравію, прокладання кабелів, трубопроводів та інших комунікацій.

З переліком зимувальних ям та їх географічними координатами можна ознайомитись на карті за посиланням:

Интерактивная карта зимовальных ям в Киеве и Киевской области

https://www.google.com/maps/d/u/0/viewer?mid=1RnRJ9Qg0GOXjS0Ty1RwmRQLhmRk&ll=50.318641879349045%2C30.565597205555605&z=8

 

 

Джерело:
До списку новин