загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Правила реєстрації нерухомості знову змінилися

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Усі, хто реєстрував цьогоріч право власності на нерухомість, стикалися з безліччю питань та непорозумінь. До прикладу, чинний порядок реєстрації з 1 січня 2016 року не містив такого поняття, як паперове свідоцтво про право власності. До цього часу згаданий документ видавався Державною реєстраційною службою. Натомість після змін нотаріус надавав власнику інформацію про внесення відомостей до Реєстру речових прав. Таким чином ваше право власності на нерухомість існувало лише в електронному держреєстрі, до якого зберігається відкритий доступ. Це посіяло хвилю скарг серед простих громадян.ekonomika.ko.net.ua  

У листопаді цього ж року набув чинності Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення державної реєстрації прав на нерухоме майно та захисту права власності». Цей документ передбачає низку змін до законодавчих актів. Зокрема можливість при реєстрації бізнесу та нерухомості за бажанням власника отримати паперовий документ з підписом та печаткою державного реєстратора.

Про те, на які зміни слід очікувати українцям з листопада цього року при реєстрації свого майна, говоримо з нотаріусом Ужгородського міського нотаріального округу Олександром Парамоновим.

– Верховна Рада проголосувала за антирейдерський закон Міністерства юстиції. Що він собою являє?

– Ключове – це захист активів від несанкціонованого відчуження. За спробу незаконного захоплення значно посилюється відповідальність для всіх причетних. Максимальний термін ув’язнення може сягати 10 років. Електронний цифровий підпис надається лише за особистої присутності підписантів, зокрема посадових осіб підприємств.

– Що змінить закон для пересічного українця?

– З’явиться впевненість, що належна громадянину квартира не буде передана іншій особі в той час, коли громадянин у ній живе й ні про що не підозрює. Відтепер при реєстрації нерухомості власник може отримати паперове підтвердження власності з підписом та печаткою реєстратора.

Важливе нововведення для всіх сфер: коли реєстратор отримує пакет документів для проведення реєстраційної дії, він зобов’язаний повідомити про це власника майна, щодо якого буде вчинена реєстраційна дія.

Якщо власник вважає проведення цієї реєстраційної дії рейдерським захопленням, він може подати заяву про заборону вчинення такої дії. Паралельно власник зобов’язаний звернутися до суду для накладання судової заборони.

– Чому, на вашу думку, відмова від витягів не прижилася в Україні?

– Узагалі я вважаю, що рішення відмовитися від витягів було насправді дуже передовим і правильним. У принципі воно мало подолати бюрократію, але наш народ виявився до цього не готовим. До прикладу, звертаєшся ти в «Закарпатгаз», і тобі не потрібно нести туди жодних паперів, які би підтверджували твоє право власності на нерухомість. Самі працівники цього підприємства мають можливість зазирнути в онлайн-реєстр Мін’юсту й перевірити це в системі. Людина мала показати тільки паспорт і свій ідентифікаційний код. Це були дійсно досить новаторські нововведення, і на щастя, вони не відмінені.

– Чи готові нотаріуси технічно до видачі витягів?

– Відносно, оскільки до сих пір Кабінет Міністрів не встановив форму цього витягу. Так, у базі є старий зразок. Утім якщо порівняти ці два документи, то я більше би довіряв інформаційній довідці. Там ти хоча б можеш перевірити її за QR-кодом. Узагалі мене дуже дивує, коли люди приходять з тої чи іншої офіційної установи до нас по довідку. Чому наші чиновники не заходять на сайт Міністерства юстиції України в онлайн-кабінет електронних сервісів, не зрозуміло. Тож великого сенсу я в цих витягах досі не бачу. Не знаю, можливо, уряд запропонує якусь інноваційну форму для них. Бо поки ситуація така, що стара форма вже давно зжила себе, окрім того, дає великий простір для різних махінацій. До слова, свідоцтво про право власності так і не повернули. Нині діють тільки витяг та інформаційна довідка. Ціна витягу нині становить 55 грн, інформаційної довідки з сайту Міністерства юстиції України – 17 грн + комісія банку (до 4 грн).

Узагалі, на думку експертів, які проаналізували прийнятий Закон, забезпечення захисту прав власності, економічних інтересів інвесторів, а також зменшення ризиків незаконного заволодіння майном сприятиме підвищенню позиції України в рейтингу Світового банку та Міжнародної фінансової корпорації Doing Business.

Розмовляла Христина БІКЛЯН

 

Джерело:
До списку новин