загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Найдавніші ікони Святого Миколая виставили у Львові

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Львівському музеї історії релігії відкрилась виставка ікон Св. Миколая

У Музеї історії релігії у Львові відкрили виставку ікон та скульптур чудотворця Миколая, створених на теренах Західної України у XVI–XX століттях.

Ікони Святого Миколая, які презентують у Львівському музеї історії релігії, творили на Західній Україні з XVI століття. З церков вони перекочували під опіку музейників, які вишукували їх на горищах. Святих Миколаїв переховували люди, аби не дати на поталу у радянські часи.

На виставці зібрали ікони Червоноградської філії Львівського музею історії релігії та Музею сакрального мистецтва УГКЦ.

«Миколая тут зображають як єпископа, а ще як чудотворця. Святитель Миколай є і тим, хто оберігає людей у дорозі, подорожніх і моряків. Тому на одній із наших ікон показано той момент, коли Миколай творить чудо: він утихомирює бурю і рятує моряків і корабель», – розповіла завідувач Червоноградської філії Львівського музею історії релігії Галина Гриник.

Демонструють й ікону XVII століття, перед якою молився Іван Франко, бо вона походить з його рідного села Нагуєвичів. Коли ікону знайшов знаний рятівник сакральної старовини отець Севастьян Дмитрух, поверх вона мала інше зображення.

«Запис пізніший було таке богомазтво, ми зробили рентгенівський знімок і побачили, що під цим зображенням є давніше. На щастя, ікона, яку ми відкрили, збереглася дуже гарно», – повідомив отець Севастьян Дмитрух.

Для експозиції обрали і ті твори, де найоригінальніший сюжет. До прикладу, на іконі з Дрогобиччини зобразили разом Миколая із святою Параскевією, що трапляється вкрай рідко. Це сталося через вівчарів.

«Коли люди вирушали на полонину зі скотом, вони йшли у день Перенесення мощей святого Миколая Чудотворця. А зустрічали їх у листопаді, на святої Параскеви. І тому тих покровителів писали на одній дошці», – пояснив отець Севастьян Дмитрух.

Виставка триватиме до кінця січня.

 

Джерело:
До списку новин