загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

26 грудня - день, коли не можна лаятися, і варто подбати, щоб в хату відьма не пролізла

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Починаючи з 26 грудня, можна спостерігати за погодою протягом 12 днів, і кожен з цих днів буде показувати, яка погода буде в кожному місяці наступного року.

У церкві 26 грудня вшановується пам'ять ченців Євстратія, Євгенія, Авксентія, Ореста, Мардарія, які постраждали за віру в Христа приблизно в IV століття в Севастії. Першим муки прийняв Оксентій, пресвітер Аравійської церкви, який був укладений язичниками в темницю. Воєначальник Євстратій, побачивши, з якою витримкою і стійкістю заарештований переносить страждання, також оголосив себе християнином і був підданий аналогічним мукам. Згодом Євстратій та Оксентій були страчені. Далі про віру в Христа заявили також молодий воїн Орест і простолюдин Мардарий, після чого були засуджені до смерті. 

У народі говорили про те, що саме 26 грудня відьми збираються на посиденьки і радяться між собою про те, як схопити сонце і знищити його.

Нечисту силу притягують лайливі слова, тому у це свято не можна лаятися. Вважалося, що відьма на голову прямо з неба впаде. Не залишали біля входу віник, бо прикмети свідчили, що нечисть його потягти могла для того, щоб використовувати для підняття снігових вихорів, які заметуть сонці. Традиційно в це народне свято намагалися не виїжджати на конях, а якщо виникала така необхідність, то не запрягали білого коня. Люди вірили, що це могло привернути в будинок нещастя - смерть когось із рідних.

Щоб смертельно хворий родич пішов на поправку, просили у дзвонаря доторкнутися до самого великого і малого дзвонів. Під час дотику до дзвонів необхідно було назвати ім'я хворого. А перед здійсненням цього обряду потрібно було заплатити дзвонарю.

У народних переказах відьми завжди зображувалися як старі і товсті баби з розпатланим і сивим волоссям, з довгими кістлявими руками. Відьма вміла обертатися кішкою, кобилою, безрогого коровою, змією, куркою, собакою. Також вона могли стати і неживим предметом, наприклад, голкою, клубком, копицею сіна, що котиться бочкою. Вірили, що відьми могли літати не тільки на мітлі, але також на лопаті або іншому начинні, пов'язаним з вогнищем, так як вони чаклували перед піччю. Говорили, якщо перекинути рогач печі, то відьма не зможе чаклувати. Якщо пічну заслінку навпаки повернути, то відьма не повернеться в будинок, оскільки не зможе його відшукати. Саме чаклункам були підвладні врожаї і неврожаї, здоров'я і хвороби худоби, погода. Тому 26 грудня проводили різні обряди, щоб боротися з підступами злих духів.

Народні прикмети на 26 грудня:

Якщо ясного дня з'являється лапатий та голкастий іній — чекай різкого похолодання і хуртовини.

Яка погода 26 грудня, таким і січень буде.

 

Джерело:
До списку новин