загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійне забезпечення осіб, інвалідність яких настала внаслідок професійного захворювання чи трудового каліцтва

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсія по інвалідності є одним із видів соціального захисту непрацездатних громадян. ЇЇ можна визначити як щомісячні грошові виплати з Пенсійного фонду, призначувані у разі встановлення медичним органом однієї з трьох груп інвалідності, які тягнуть повну або часткову втрату працездатності.

Пенсія по інвалідності призначається на тривалий час чи безстроково особі, яка втратила працездатність, виплачується щомісячно у грошовій формі, залежить від заробітку інваліда, зумовлена трудовою діяльністю людини чи іншими причинами. 

Статтею 23 Закону України “Про пенсійне забезпечення” (зі змінами) передбачено, що пенсія по інвалідності призначається в разі настання інвалідності, що спричинила повну або часткову втрату здоров'я внаслідок:

а) загального захворювання (в тому числі каліцтва, не пов'язаного з роботою, інвалідності з дитинства);

б) трудового каліцтва або професійного захворювання.

Розглянемо більш детально призначення пенсії особам, інвалідність яких настала внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання.

Відповідно до абзацу першого статті 25 Закону України “Про пенсійне забезпечення” (зі змінами) пенсія по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання призначаються незалежно від стажу роботи. Отже, право на пенсійне забезпечення внаслідок нещасного випадку на виробництві чи професійного захворювання може виникнути в особи лише за наявності у неї однієї із трьох груп інвалідності, що настала в результаті виконання особою трудових обов'язків незалежно від наявності страхового стажу.

Отже, документом, який підтверджує встановлення інвалідності є довідка медико-соціальної експертної комісії про визнання особи інвалідом. Крім того, до заяви про призначення пенсії по інвалідності внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання додаються копії акта про нещасний випадок на виробництві (форма Н-1), акта про розслідування нещасного випадку чи аварії (форма Н-5), акта розслідування професійного захворювання (форма П-4).

Згідно зі статтею 83 Закону України “Про пенсійне забезпечення” (зі змінами) пенсія по інвалідності внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання призначається із дня встановлення інвалідності органами медико-соціальної експертизи, якщо звернення за пенсією надійшло не пізніше 3 місяців з дня встановлення інвалідності.

Отже, якщо особа звернулася пізніше цього терміну, пенсія по інвалідності внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання призначатиметься з дня звернення за нею.

Що стосується розмірів пенсій по інвалідності внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання, то стаття 29 Закону України “Про пенсійне забезпечення” (зі змінами) встановлює наступні розміри: інвалідам І групи — 70%, ІІ групи — 60 %, ІІІ групи — 40 % середнього заробітку на підприємстві, який обчислюється для тієї чи іншої професії.

Цією ж статтею встановлено обмеження розміру пенсій по інвалідності внаслідок трудового каліцтва та професійного захворювання. Так, максимальна пенсія не може перевищувати трьох, а для працівників, зайнятих на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці (за Списком № 1), - чотирьох мінімальних пенсій за віком. Згідно з пунктом 1 постанови Кабінету Міністрів України від 15.04.2003р. № 544 “Про підвищення розмірів трудових пенсій”, такі розміри відповідно становлять 150 та 200 грн.

Постановою Кабінету Міністрів України” від 26.03.2008р. № 265 “Деякі питання пенсійного забезпечення громадян” встановлено: якщо щомісячний розмір пенсійних виплат (з урахуванням надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації та інших доплат, установлених законодавством, крім пенсій за особливі заслуги перед Україною) не досягає прожиткового мінімуму, встановленого законом для осіб, які втратили працездатність, таким особам надається щомісячна державна адресна допомога в сумі, що не вистачає до такого прожиткового мінімуму. З 01.12.2016р. прожитковий мінімум, установлений законом для осіб, які втратили працездатність, становить 1247,00 грн.

Актуальним питанням пенсійного забезпечення осіб, інвалідність яких настала внаслідок трудового каліцтва чи професійного захворювання є порядок зарахування до страхового і пільгового стажу часу перебування на інвалідності.

Час перебування на інвалідності у зв'язку з нещасним випадком на виробництві або професійним захворюванням зараховується до страхового стажу для призначення пенсії за віком, а також до стажу роботи із шкідливими умовами, який дає право на призначення пенсії на пільгових умовах і в пільгових розмірах, що передбачено статтею 24 Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” (зі змінами).

Тобто, після досягнення пенсійного віку, в тому числі на пільгових умовах, під час призначення пенсії за віком час перебування на інвалідності з названих причин буде зарахований до страхового та пільгового стажу, що дає право на таку пенсію.

 

Джерело:
До списку новин