загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

“Від морозу нас рятували теплий одяг та кицьки”

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Сталося це у Локнистому. Сім’я пенсіонерів, не розібравшись у субсидіях і платіжках, накопичила близько 10 тисяч гривень боргу за газ. У результаті 2 лютого газ відключили. Для стареньких склалася безвихідна ситуація.

Одна біда не ходить...nslovo.com

Михайла і Надію Улановичів життя не балувало. У 2002 році помер син. Фермерував, потрапив на гачок до непорядних людей, і врожай гречки із 200 гектарів землі зник у невідомому напрямку. Поки тяглися суди – не витримало серце. Інфаркт і смерть у 40 років.

Щоб розрахуватися з боргами перед банком, батьки були змушені продати добротний будинок у Чернігові і купити житло в Локнистому. Завели господарство, тримають корову. Адже пенсія, за їхніми словами, вся на ліки витрачається. Мало того, що і вік вже за сьомий і восьмий десяток повернув, так і хвороби дошкуляють. Надія Петрівна – діабетик, господаря нирки часто мучать. 

– Я ще інколи на базар у Чернігів молочку вожу, – розповідає жінка. – Автобус із Локнистого до обласного центру часто ходить, а виживати якось треба. Донька в Чернігові живе, але її сім’я теж особливого достатку не має. А тут така біда. Як воно так із боргом вийшло – сама не знаю, мабуть, не розібралася з субсидією, наплутала щось.

У хаті – в кожусі

«Наше слово» побувало в Улановичів через тиждень після того, як у них відключили опалення. Ситуація вже набула розголосу.
На підвіконнях – замерзлі квіти, у відрі – лід, у будинку температура практично така ж, як і надворі. Господиня – в пальто, господар – у кожусі, ватяних штанях і валянках.

– Спали, у кожухи та ковдри вмотавшись, – скаржиться жінка. – Вранці прокинемося – іній на волоссі. 

– У цього споживача заборгованість виникла ще в березні 2016 року та накопичувалася протягом всього періоду, – пояснила «Нашому слову» фахівець зі зв’язків із громадськістю ПАТ «Чернігівгаз» Наталія Свириденко. – Причиною стало те, що споживач не вкладався в соціальну норму, спалюючи багато газу, але різницю не доплачував. Тобто, потрібно було, окрім обов`язкового платежу, вносити оплату за увесь обсяг, який перевищував соціальну норму. На опалювальний період 2016–2017 років для даного споживача місячна соціальна норма газу зменшилася до 312 кубометрів. Невідомо, чи інформувало управління соціального захисту господарів про факт зменшення норм, але протягом жовтня – січня споживач перебирав норму, сплачуючи при цьому недостатню суму коштів. 

Допоміг депутат

Хоч і все законно, та для пенсіонерів вибір тоді склався невеликий – або в холодній хаті замерзнути, або просити про допомогу.

– У Чернігові я зустрілася з депутатом обласної ради Василем Леоненком, – розповідає Надія Уланович. – Він порадив мені звернутися до заступника голови облради Арсена Дідура. Зайшла до кабінету Арсена Володимировича та й кажу: «Вибачте, що своєю проблемою вам голову морочу, але виходу нема». А він мені відповідає: «Ми проблеми на великі і малі не ділимо. Заспокойтеся. Обов’язково вирішимо».
І слова дотримав: із депутатських коштів виділив пенсіонерам вісім тисяч гривень на погашення боргу. Окрім того, зв’язався зі службами, від яких залежало вирішення проблеми,узгодив усі питання.

На час приїзду «Нашого слова» газ стареньким уже підключили. Але тепла ще не було: спеціалісти розігрівали замерзлі труби, сільська рада пальним допомогла, деяким обладнанням. А вже наприкінці тижня Улановичі повернулися до нормального життя.

Висока вартість і постійні новації на ринку природного газу вимагають від споживачів бути ще більш дисциплінованими й сумлінними платниками, переконують фахівці ПАТ «Чернігівгаз». І звертаються я з проханням до споживачів активніше цікавитись змінами, звертатися до відповідних органів за детальними роз’ясненнями, слідкувати за нарахованими сумами в платіжках.

Від своєчасного надання фактичних показань лічильників залежать суми у квитанціях. Не забувайте обов’язково передавати дані лічильників щомісяця з 1 по 5 число будь-яким зручним способом: через Особистий кабінет на сайті 104.ua, СМС-повідомленням на короткий номер 7104, електронною поштою на contact@cn.104.ua або за телефонами Контакт-центру (022) 61-62-04, (067) 656-41-04. Для фіксації контрольних показань контролер повинен приходити лише раз на півроку – це вимога нормативних документів.

 

Джерело:
До списку новин