загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Жінки та космос. Українка Гайді та зорі

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

 Як відомо, перший вдалий політ навколо планети, коли космонавт живим повернувся на Землю, відбувся 12 квітня 1961 р.

  Того, хто полетить в космос, визначили останньої миті на засіданні державної комісії, ним став Юрій Гагарін. Загалом було два десятки претендентів на те, аби першим підкорити космос, але жінок у цьому списку не було.

  Втім вже через два роки Радянський Союз виправив гендерну помилку: вперше у світі відправив на орбіту жінку – росіянку Валентину Терешкову (на фото).

  Конструктори та експерти відзначали, що вона  провела старт навіть краще за своїх колег-чоловіків, які робили це до неї.

  Незважаючи на фізичний дискомфорт, сильну нудоту, яку відчувала в космосі Терешкова, вона без проблем виконала 48 обертів навколо Землі.  Для цього треба було провести в польоті майже 3 доби. Наступна жінка після Валентини Терешкової полетіла в космос тільки через 19 років.

Ще одна росіянка Світлана Савицька стала першою жінкою в світі, яка здійснила вихід у відкритий космос, де провела 3 години 35 хвилин. Подія відбулася 25 липня 1984 р. Тривалість космічного польоту склала 11 діб 19 годин 14 хвилин.

   За всю історію космічної ери більше чим 50 жінок побували у космосі. Першим громадянином Англії в космосі стала хімік Хелен Шарман. Астронавт NASA Ейлін Коллінз стала першою жінкою - командиром шатла. Американка Пеггі Вітсон була першою жінкою, яка очолила екіпаж Міжнародної космічної станції та провела найдовше часу в космосі (за два польоти 376 днів, 17 годин і 22 хвилини). Також жінці належить рекорд найдовшого польоту - астронавт NASA Суніта Вільямс працювала на орбіті 195 днів.

  Україна ще жодного разу не пропонувала відправити у космос жінку. Але ми маємо чим гордитися, адже американська астронавтка Гайді Стефанишин - Пайпер, яка двічі побувала у космосі та працювала на орбіті має українське походження (на фото Гайді у студентські роки).

 Її батько Михайло Стефанишин народився в селі Якимів Кам'янко- Бузького району на Львівщині. У молоді роки він емігрував до США, одружився на німкені, але виховував дітей в дусі українських традицій.

  Тому Гайді Стефанишин – Пайпер добре знає українську мову, пече на Великдень паски та фарбує крашанки. Була в Україні.

Володимир Гороховський  журналіст із Чикаго видав книгу «Крізь терни до зірок»,  в якій йдеться про мужню астроновку. Пропонуємо вам уривки, що містять розповіді -  інтерв'ю з Гайді:

    9 вересня 2006 року з мису Канаверал стартував американський космічний корабель «Атлантіс», у складі якого була Гайді Стефанишин-Пайпер — українка за походженням. За час перебування на Міжнародній космічній станції (МКС) вона двічі виходила у відкритий космос, виконуючи складні і досить відповідальні операції.

Після успішного завершення космічного польоту мужня астронавтка вперше відвідала Україну, побувала у Києві, Львові, на батьківщині свого батька. Першу жінку-українку, яка здійснила політ до зірок, приймав президент України Віктор Ющенко і нагородив її орденом княгині Ольги.

 Десять років свого життя віддала Гайді підготовці та здійсненню першого космічного польоту. Коли стало відомо, що незабаром Гайді вдруге полетить у космос, виникло багато запитань.

— Яке доручення отримали ви, які операції будете виконувати під час другого космічного польоту?

—  Завдяки багаторічним тренуванням в басейнах, які існують в космічному центрі імені Джонсона, та завдяки постійному загартуванню організму, я засвоїла методику складної та ризикованої праці в навколоземному просторі. Це означає, що я спроможна виконувати у відкритому космосі необхідні монтажні роботи. Свою майстерність я довела під час першого польоту до зірок.

 А тепер щодо наступного космічного рейсу. Цього разу мої завдання ускладнились, мені доведеться тричі виходити у відкритий космос, при чому тривалість кожного виходу складатиме шість з половиною годин, тобто максимальний строк роботи у ворожому для людини середовищі.

— Чи можете сказати, які роботи в космосі передбачені у вашому особистому завданні? Над вирішенням яких проблем будете працювати?

— Якщо під час першого польоту я встановлювала додаткові модулі сонячних батарей, а також радіатори для терморегулювання, то цього разу доведеться брати участь в розширенні площі Космічної станції, в монтажі нового обладнання, яке дозволить збільшити склад залоги з трьох до шести астронавтів.

— Як відомо, Україна належить до провідних космічних країн світу. Яка її участь в здійсненні наукової програми, яку виконує МКС?

— Я саме хотіла на цьому питанні зупинитись, дякую, що підказали. Мої колеги високо цінують вклад українських вчених у розвиток космічної науки, вони знають, що більшість радянських космонавтів походить з України. А що стосується МКС, то передбачається планування і проведення спільних україно-американських досліджень.

— Уявляю, що всі дні, які передують вашому польоту в космос, заповнені напруженими підготовчими роботами. Поділіться своїми буденними проблемами.

— Якщо скористатись мовою спортсменів, то мушу сказати, що я вийшла на фінішну пряму. На цій заключній дистанції від членів залоги вимагається повна віддача сил для здобуття запланованих результатів. Зараз під керівництвом досвідчених наставників я тренуюся в басейні. Під час цих тренувань відпрацьовуються ті самі завдання, які я буду виконувати у відкритому космосі. Від мене вимагається точність і безпомилковість виконання поставлених завдань, адже навіть незначна помилка може призвести до серйозних ускладнень у відкритому космосі.

— Як поставилась ваша родина до того, що вам належиться здійснити ще один політ у космічний простір?

— Відверто скажу: всі мене підтримали. У мене четверо братів, і вони мене похвалили за хоробрість і бажання продовжувати свій шлях на космічній ниві. У всіх є бажання бути присутніми на космодромі під час старту космічного корабля. Найбільшу підтримку я отримала від брата, який донедавна перебував у Іраку в складі американських морських піхотинців, зараз він служить в Німеччині.

 Мій чоловік Глен, а також синок Михайло, який після закінчення школи став студентом університету, звичайно мене підтримали. Що ж стосується моєї матері, то вона зажурена, дуже хвилюється за мене. Мати як мати.

— Під час перебування в Україні ви мали нагоду відвідати на Львівщині село Якимів, в якому народився ваш батько Михайло Стефанишин, та познайомились із своїми родичами, яких вперше побачили. Чи підтримуєте зв'язки з ними?

— Дійсно, моє перше знайомство з родичами сталось під час перебування в Україні після завершення космічного польоту.Мої двоюрідні брати і сестри влаштували незабутнє прийняття, пригощали національними стравами, наготували подарунків.

Я досі відчуваю теплоту зустрічей з ними і сердечно вдячна їм за увагу до мене і моєї родини. Нині я отримую від численних родичів листи, в яких вони запрошують ще раз приїхати на батьківщину мого батька (на фото Гайді Стефанишин-Пайпер під час візиту до України).

— Я знаю, що ви віруюча людина, часто буваєте в Хьюстонській церкві. Скажіть, шановна пані Гайді, як ви відзначили одне з найбільших релігійних свят, а саме Пасху?

— Великдень моя родина відзначила за всіма релігійними законами. Я спекла паску, однак за браком часу не встигла нафарбувати крашанки. Разом з чоловіком Гленом, американцем за походженням, та сином Михайлом, пішли до церкви. Разом молились, я попросила у Бога допомоги у другій подорожі до зірок.

 — Дякую вам, вельмишановна пані Гайді, за інтерв 'ю, бажаю вам успішного здійснення космічного польоту, за яким будемо уважно слідкувати.

Вів бесіду Анатолій ГОРОХОВСЬКИИ м. Чикаго США

R.S Друга космічна  подорож Гайді Сефанишин - Пайпер була також  успішною. Загалом  вона провела у космосі 27 днів і мала п'ять виходів у відкрите середовище. Знай наших - українці не підведуть!

 

До списку новин