загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Трембіту Василевича слухали навіть президенти...

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Хто чув, як плаче трембіта, не зможе забути ніколи. Вона скликала люд гірський на весілля, на хрестини, сповіщала про народини нової людини чи смерть. Та важко уявити цей найдовший у світі музичний інструмент як концертний. Артист з Коломиї Микола Василевич це спростував: він на трембіті може зіграти будь-яку мелодію.visnyk.lutsk.ua

І на простому  мундштуку втне яку хочеш пісню

Пан Микола віртуозно грає на трубі, тромбоні, а на простому дерев’яному мундштуку може утнути яку хочеш пісню. Чоловік є лауреатом багатьох усеукраїнських і навіть міжнародних конкурсів. Його кличуть на фестивалі, дні міст, на корпоративи. У свої 66 років він може за добу власною «Славутою» поїхати в іншу область на якусь урочистість, відіграти й того ж дня повернутися додому, трохи поспати, а зранку – знову в дорогу.

Я переграв у всіх ресторанах Івано-Франківська, коли був студентом педінституту. Був знайомий з Миколою Мозговим, він тоді працював в обласній філармонії в ансамблі «Беркут» і теж підробляв у ресторанах. Зустрічався з Володимиром Івасюком, коли у 1974 році він приїздив на концерт, – з приємністю згадує ті роки пан Микола.

Керував армійським, заводським, «петеушним» оркестрами, в педучилищі відкрив відділ духових інструментів. А в 48 літ надумав служити в міліції і до 2010 року керував ще й оркестром ДАІ.

Свою трембіту довго шукав у горах

Здається, вже так награвся за своє життя, що на пенсії можна і відпочити. Та у 63 роки загорівся освоїти ще й трембіту. І не просто навчився грати на цьому складному інструменті, а став віртуозом. Його трембіта грає під інструментальний супровід «Гуцулку Ксеню», «Рідна мати моя», «Два кольори», «Осіннє золото» й багато інших українських хітів. Задумав зіграти Гімн України – зробив. На фестивалі «Карпатське коло» в Шешорах він виконав «Ще не вмерла України» за 1 хвилину 15 секунд, за що потрапив у книгу рекордів Карпатського краю. Його трембіту слухали українські президенти Леонід Кучма і Віктор Ющенко.

У мене це вже третя трембіта. На першу після концерту хтось наступив і пошкодив. Були саме американці в гостях і попросили їм подарувати. Я довго шукав свою трембіту в горах, об’їздив багато районів. Гуцул шукає в горах громове дерево, зрізає його, і років п’ять-десять воно просто неба мусить сушитися. І тільки тоді вже береться до роботи. Я знайшов чудового майстра у Яворові на Косівщині. Ми заливали її спеціальною оливою, привезеною з Італії: тоді затягуються всі дірочки й трембіта звучить краще. Якщо мочити інструмент водою, то він через півроку згниє, бо короїди з’їдять. Треба тільки олію або самогон. Мене часто запрошують у Буковель. Я там не просто граю. Мушу розповісти туристам про свій край, для чого є трембіта, і показати, як на ній заграти. У мене стоїть коньяк «Наполеон» ще з 1986 року. І горілка радянська є, бо я її не п’ю. Не курю, не п’ю, але дівчат люблю. Бо якщо ще їх не любити, то для чого тоді жити? – жартує артист. – Як каже мій син-священик, не все у цьому житті вимірюється грошима. Основне – бути людиною. Щоб не було соромно людям в очі дивитися. Навіть коли в ДАІ працював, так думав і так робив. Допомагаю церквам, люблю свою родину, друзів і музику. 

Ніна РОМАНЮК, Івано-Франківська область

 

Джерело:
До списку новин