загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Гірше буває. Як доопрацювали Трудовий кодекс

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

2 роки роботи, 2160 поправок. І все марно. Доопрацьований силами НФ і регіоналів проект ТК став ще більш ворожим для трудящих: передбачено 12-годинний робочий день, урізання прав працівників з дітьми та звужено можливості незалежних профспілок.

Стає зрозуміло, у якій редакції буде остаточно ухвалено проект Трудового кодексу. Нарешті олігархи отримали те, чого очікували. За неповні два роки, що проект знаходився у парламенті, його було погіршено, а всі найгірші риси збережено у недоторканності. Про це свідчить документ з поправками до другого читання на 725 сторінках. Деякі народні депутати, схоже, до сих пір не визначились, чи вони обранці чи роботодавці. Найбільшу кількість поправок внесли екс-міністри соцполітики, вони же співавтори законопроекту – Людмила Денісова (Народний фронт) і Михайло Папієв (Опозиційний блок). Також значних зусиль доклав нинішній голова комітету Олександр Дроздик.

Робочий час Відпочинок

Колективним договором тривалість щоденної роботи може бути продовжена, але не більш як до 12-ти годин (ст.138) при дотриманні тижневої норми. Попередня редакція встановлювала обмеження у 10 годин.

Серед святкових днів відсутнє 2 травня (ст.162).

Працівникам, зайнятим у лісному господарстві та на підземних роботах, щорічна відпустка подовженої тривалості не передбачена (ст.173).

Сумнівною є новація, яка дозволяє роботодавцеві в індивідуальному порядку встановлювати заохочувальні відпустки „за сумлінне виконання трудових обов’язків, тривалу добросовісну працю” (ст.189). На практиці це може перетворитись на заохочення за лояльність.

Нормативні акти роботодавця

Перелік основних обов’язків працівника не є вичерпним: до них віднесено інші обов’язки, передбачені нормативним актом роботодавця (ст.21). Ст.348 розуміє під проступком, зокрема, невиконання нормативних актів роботодавця.

Нормативні акти у разі необхідності погоджуються лише з найчисельнішою профспілкою, що розв’язує руки власнику (ст.12). Фактично це шлях до встановлення монополії лояльних профспілок.

Нормативними актами регулюються такі питання, як заохочення (за роботу в нічний час), відеонагляд, трудовий розпорядок, час перерви.

Ст.41 дозволяє віднести інформацію до конфіденційної актом роботодавця. Недотримання обмежень передбачає звільнення.

Сімейні працівники Права жінок

Зі ст.3, що стосується дискримінації, виключено визначення сексуальних домагань.

Пункт 7 ст.38 передбачає звільнення від випробування лише вагітних жінок та жінок, які мають дітей віком до 3-х років. Тоді як попередня редакція норми стосувалась усіхпрацівників із сімейними обовязками.

Сьогодні працівники, які доглядають дитину до трьох років, мають право працювати вдома і паралельно отримувати соцвиплати. Згідно поправок до ст.198 отримувати таку виплату працюючі батьки не зможуть.

Строкові відносини

Внесено норму про те, що переукладений кілька разів строковий договір не трансформується у безстроковий, якщо він укладений на підставах пунктів 1-11 статті 58. Це означає, що договори з журналістами, науковцями, акторами та іншими професіями можуть переукладатись необмежену кількість разів. Це прямо суперечить рекомендаціям МОП щодо недопущення зловживання послідовними договорами. Окремі країни такі як Швеція закріпили правило, що робота понад рік за строковими договором має наслідком перетворення його на постійний.

Разом з тим строкові працівники отримують право на відпустку (ч.2 ст.119).

Звільнення

Профспілковий імунітет зводиться лише до трьох підстав: скорочення штату, невідповідність посаді за станом здоров’я та за професійними якостями. Як і в попередній редакції проекту, звільняти за прогули і невиконання трудових обов’язіків можна без згоди профспілки.

Певним позитивом, на думку народних депутатів, має стати нове визначення прогулу. Ним є відсутність протягом усього робочого дня, а не трьох годин (п.2 ст.92).

У разі звільнення працівника на підставі невідповідності займаної професії він попереджається за два тижні, а не за один місяць, як у початковій редакції (ст.93).

У проекті ТК міститься нова підстава звільнення: у зв’язку з відсутністю інформації про працівника протягом 2 місяців (ст.96). У попередній редакції срок складав 4 місяці. Як можна здогадатись, навіть у разі наступного підтвердження поважних підстав відсутності, працівник не буде поновлений.

Із ст.103 зникає норма про вимогу виплатити заробітну плату померлого працівника його спадкоємцям.

Ст.108 прямо надає право звільняти через невиконання обов’язків жінок з дітьми до трьох років.

Відповідальність працівників

Максимальні строки притягнення до дисциплінарної відповідальності подовжуються: до 6 місяців з моменту виявлення проступку (ст.351).

Притягнення до дисциплінарної відповідальності членів профкому можливе за погодження з профкомом, а не його попередньою згодою (ч.3 ст.349).

Розширюються можливості для притягнення до колективної відповідальності, яка в принципі суперечить конституційному принципу індивідуальної відповідальності. Якщо в першій редакції проекту перелік робіт, де це можливо, визначався Мінсоцполітики, то в нинішньому проекті це встановлюється на рівні колективного договору (ч.5 ст.357).

При цьому радикально зменшуються санкції для роботодавців. Так, за допуск до праці без оформлення передбачено штраф у розмірі 10 мінімальних зарплат замість нинішніх 30-ти (ч.3 ст.362). Якщо за нинішнім КЗпП власник сплатив би 96 тис. грн, то за проектом – лише 32 тис. грн. Штраф за недопуск інспектора до виявлення неоформлених працівників (320 тис. грн сьогодні) не передбачено взагалі. Певною мірою це суперечить меморандуму з МВФ, де обіцялось зменшити рівень тіньової зайнятості за рахунок підвищених санкцій.

У принципі було б дивно, якби парламент, де немає представників людей праці, по-іншому вдосконалив проект. Ви ж не здивовані? І вірно.

Віталій ДУДІН, «Соціальний рух»

 

Джерело:
До списку новин