загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Як надати першу допомогу при ураженні електричним струмом

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У наш час, коли електричні мережі та прилади присутні скрізь, про правила надання першої допомоги при ураженні електричним струмом повинен знати кожен.

Деструктивна дія електричного струму

При проходженні електричного струму через людський організм відбувається нагрівання тканин тіла, що закінчується іноді глибоким опіками, органічні рідини і кров внаслідок електролітичних процесів можуть розкладатися на складові, через подразнення або збудження нервових клітин, тканин і м’язів можуть спостерігатися судомні скорочення м’язів тіла, серйозні порушення діяльності органів дихання, центральної нервової та серцево-судинної системи.

При впливі на організм змінного струму частотою 50 Гц силою 10 мА і постійного струму силою 50 мА відбуваються неконтрольовані судомні скорочення м’язів, а проходження через тіло змінного струму величиною 100 мА і постійного струму значенням 300 мА викликає фібриляцію серця.

Важкість електротравм залежить не тільки від величини електричного струму, але і від часу дії його на організм, фізичного і психічного стану людини, електричного опору тканин організму, який знижується у літніх людей і дітей, при загальній слабкості, нездужанні, втомі та в стані алкогольного сп’яніння.

Звільнення потерпілого від дії струму

У першу чергу необхідно знеструмити обладнання або провід, які стали причиною ураження людини струмом. Підходять для цього всі способи: вимкнути рубильник, вивернути або вимкнути пробки на електричному щитку, припинити подачу живлення роз’єднанням найближчого штепсельного роз’єму.

У разі неможливості припинення подачі електричного струму штатними засобами, необхідно перерубати окремо кабелі живлення, використовуючи будь-які ріжучі предмети з ізольованими рукоятками.

Якщо ж і це зробити немає можливості, потерпілого необхідно відтягнути від електричної установки або скинути з нього провід за допомогою будь-якого струмонепровідного предмету. При цьому важливо захистити себе від впливу електричного струму, надівши на руки гумові рукавички або обмотавши їх сухою тканиною. На ноги бажано одягнути гумове взуття, у разі його відсутності підкласти під ноги гумовий килимок, суху дошку або згорнуту сухий одяг. Відтягувати потерпілого слід за краї одягу, уникаючи контакту з відкритими ділянками його тіла.

Перша допомога

Відразу ж, протягом 10-20 секунд, необхідно визначити ступінь ураження людини електричним струмом. Поклавши потерпілого на спину і розстебнувши одяг, що утруднює дихання, потрібно перевірити наявність у нього пульсу на шиї в районі сонної артерії або на променевій артерії в області зап’ястя, переконатися у присутності дихання з підйому і опускання грудної клітини, перевірити кровообіг мозку по наявності рефлекторної реакції звуження зіниці ока при попаданні на нього яскравого світла.

Якщо потерпілий перебуває у свідомості, однак тривалий час піддавався впливу електричного струму або ж отямився після непритомності, йому потрібно забезпечити спокій з подальшим спостереженням за ним на протязі 3-4 годин, але все ж таки краще викликати бригаду швидкої медичної допомоги. Можна дати йому теплий чай, 20 крапель валеріанової настоянки і тепло вкрити ковдрою.

У разі погіршення стану потерпілого, при появі серцевої недостатності, частому переривчастому диханні, зблідненні шкірних покривів, необхідно без зволікання приступати до виконання штучного дихання і масажу серця.

Заборонено припиняти виконання реанімаційних заходів до прибуття лікаря, їх необхідно продовжувати і в тому випадку, коли у постраждалого геть відсутні всі ознаки життя.

Пам’ятайте про те, що своєю наполегливістю і терпінням ви можете врятувати людині життя.

 

Джерело:
До списку новин