загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсіонер, захопившись гравюрою, здобув світове визнання

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

У Василя Пилки -- два життя. Справжнє почалося після виходу на пенсію. Хто знав про цього чоловіка, коли він працював у мартенівському цеху? Одиниці. А тепер його гравюрами на склі захоплюється Європа. Слава, визнання, популярність, здається, випереджають унікального майстра. Відтак -- посипались замовлення. Одне з них -- від самого принца Кувейту, пише газета Експрес.

Лист скла та алмазні бури -- це все, що треба для світу творчості Василя Пилки. Ні, даруйте, ще -- гарний настрій. Якщо на душі похмуро чи нуртують негативні емоції, він до роботи не береться. “Скло -- надто крихкий матеріал, -- пояснює. -- Тож “відчуває” мій настрій: необережний рух, і все -- тріщини, сколи... Коли працюю з алмазним буром, навіть затамовую подих: кожен рух має бути вивіреним і точним”.

Про гравірування, тим паче на склі, він до пенсії не мав ні найменшої уяви. Якби тоді хтось сказав, що Василь, сталевар із Кривого Рогу, стане знаним майстром, що його роботи експонуватимуться на найпрестижніших виставках і коштуватимуть сотні тисяч євро, сприйняв би це, як невдалий жарт. Але життя тим і цікаве, що все передбачити чи спрогнозувати неможливо.

“Хіба я міг подумати колись, що спілкуватимусь із принцом Кувейту? -- усміхається. -- Ні. Його Високість настільки зацікавили мої роботи на склі, що вирішив замовити портрет короля, а ще -- духовні святині арабської культури. Коли він назвав суму гонорару, я мало не втратив дар мови: таких грошей не заробив за все життя у мартенівському цеху”.


“А як ви відкрили в собі талант гравірувальника?” -- запитую. “Дуже просто, -- каже співрозмовник. -- Не захотів байдикувати на пенсії. Мене ніколи не приваблювали чоловічі компанії, які з ранку до вечора грали в шахи, шашки чи доміно. Хотілося започаткувати власну справу -- і для душі, і для гаманця. Отож поїхав на ринок. Ходив між рядами, придивлявся, але дуже швидко зрозумів: все -- традиційне, нічого цікавого чи неординарного. Аж раптом, дивлюся, чоловік склом торгує. “А якщо оздобити цей матеріал гравюрою?” -- подумав і вирішив спробувати”.

Спершу Василь досконало вивчив технологію роботи з різаком, потім -- характеристику скла. І заходився творити. Він настільки захопився цим незвичним мистецтвом, що вже понад десять років дивує світ своїми шедеврами. Ось героїчна постать Тараса Бульби зі своїми синами, поруч -- Тараса Шевченка з текстом із “Заповіту”... Є в доробку майстра й колекція гравюр про шлях Ісуса Христа.

“Дехто з пенсіонерів бідкається, мовляв, багато вільного часу, не знає куди себе подіти, -- розміроковує Василь. -- А мені, даруйте, не вистачає доби -- стільки планів і замовлень. Хочеться встигнути зробити якнайбільше..."

Ось і зараз він схилився над склом -- працює в масці та окулярах. Навіть попри таку техніку безпеки мікрочастинки крихкого матеріалу іноді потрапляють до рота. Та Василя це не лякає. Коли він бере до рук різака, ніби переноситься в інший світ -- світ неповторної краси та незабутніх образів, які народжуються з-під алмазних бурів.

“Чи великим має бути портрет короля Кувейту?” -- цікавлюся. “Так, -- відповідає майстер. -- Висота -- три метри, а ширина -- 180 сантиметрів, на спеціальному богемському склі... Це надзвичайно складна робота, для якої знадобиться не менше ста бурів. Принц казав, що цей портрет хочуть виставити в одному з найдорожчих готелів Держави Кувейт”.

Володимир ІСАЄВ

Джерело:
До списку новин