загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Польський майстер-писанкар зображає на яйцях шедеври доби Відродження

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

На своїх виробах Маріуш Дубель часто малює відомі ікони чи картини на релігійну тематику художників доби Відродження.

Унікальні писанки робить один із художників-аматорів Польщі. Він зображає копії відомих картин, зокрема, доби Відродження або ж біблійні мотиви. Художник використовує яйця різних розмірів, зокрема і страусині.

Маріуш Дубель з польського Сльодкува вчився на кулінара. Проте 10 років тому, за порадою матері змінив професію, і став писанкарем. За 10 років писанкарства чоловік продав майже 4 тис. розфарбованих яєць. Найдорожча писанка коштувала майже 500 доларів, адже покривалася золотом і сріблом. Середня ж ціна такого витвору мистецтва – від 50 до 200 доларів.

Стародавню традицію різьбити великодні яйця Маріуш почав опановувати 17 років тому. Тепер прагне, щоб зображення були реалістичними й водночас вишуканими. Майстром себе не вважає, каже - поки ще вчиться. Раніше в Польщі саме в такий спосіб яйця оздоблювали лише жінки. 

Каже: "Робота над писанкою – це безсонні ночі, велика втома, але ефект вартий того. Дуже приємно бачити, як люди радіють, і навіть плачуть, коли бачать мої писанки". "Дуже важливі деталі та точність. Треба тримати в голові багато інформації, особливо, коли працюєш над релігійними образами. Їх потрібно різьбити з особливою повагою. Необхідно все виконати ідеально, інакше - недбало виконаний візерунок може образити не тільки Бога, а й релігійні почуття людини", - сказав Маріуш Дубель.

"Великодні писанки повинні немовби говорити до людей, викликати в них емоції. Вони мають нагадати кожному, що ми не самотні в цьому світі. Є Той, Хто спостерігає за нами. Приміром, Матір Божу Гваделупську я вирізьбив на тлі космосу. Там видно також планету Земля та супутник. Це означає, що Бог захищає нас і веде правильним шляхом", - розповів писанкар.

Для своїх писанок Маріуш використовує яйця різних птахів, зокрема і велетенські, страусині. Над ними працює найдовше – понад 100 годин. Розповідає, що до розписування яйце треба спеціальним чином підготувати. А саме – зварити в цибулинному лушпинні, до коричневого кольору. Далі на майбутній писанці вишкрябується візерунок, звичайним ножем для паперу. Тоді наносяться барвники, секрети яких майстер не розкриває. Фінальний штрих – лак.

"Маріуш добре відомий у нашому воєводстві, адже він дуже активна людина, любить розповідати про свою працю, любить зустрічатися з людьми, його майстерня відкрита і він творить не лише для себе", – розказує про писанкаря представник регіональної влади Даніель Нєдзялек.

Маріуш Дубель часто робить писанки на замовлення. Утім, працює і за натхненням. На своїх виробах часто малює відомі ікони чи картини на релігійну тематику художників доби Відродження. Каже, що це головна особливість його писанок, які відрізняються від традиційних Великодніх яєць із геометричними орнаментами.

В Україні цю техніку називають "дряпанка" або ж "шкрябанка". Вона популярна в країнах Центральної Європи. Найбільше - в Польщі, Словенії та Україні.

 

Джерело:
До списку новин