загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

90-річний шполянин наскладав із пенсії 50 тисяч гривень на пам’ятник Кобзареві

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Ви ніколи не пробували при пенсії у півтори тисячі гривень збудувати власним коштом за 50 тисяч гривень пам’ятник Шевченку у селі? А Йосип Маслюк так зробив.

Встановити пам'ятник Шевченкові Маслюк вирішив у 2014 році, після початку російської агресії на сході України. Вирішив, що стоятиме гранітний Тарас у рідному селі. Цей 90-річний дідусь – “скарб” своєю пам’яттю. Хоча взагалі-то у Шполі, де він живе, скарби знаходять легко, приклад – колишня синагога ХІХ століття, у підвалі якої під час реконструкції відкопали навіть… гвинтівку Мосіна з багнетом. Та найцінніший скарб у Шполі – таки люди…

З грошей, які залишилися після продажу квартири в Черкасах і купівлі хати у Шполі, та з відкладеного з пенсії Йосип Микитович назбирав 50 000 гривень – за них у рідній Соболівці, де народився й виріс, поставив гранітного споминка Кобзареві – допоміг у цьому майстер Сергій Броварський, а освятив у День Воздвиження ієрей Ігор Лозицький, настоятель місцевого храму Апостола Іоанна Богослава. Власне, пам’ятник Шевченкові і постав поруч з цим храмом та сільським ставком…

Дідусеві-меценатові під час церемонії відкриття дякували голова села Валентина Пересунько та голова РДА Володимир Потапенко – адже це стало подією не тільки для Соболівки, а й для всього району.

У 90-річного жителя Шполи Йосипа Маслюка на столі завжди відкритий "Кобзар". На полицях альбоми з ілюстраціями до творів Шевченка. Щодня чоловік читає "Тарасову книгу".

Та Йосип Микитович не має гордині – він просто гордий тим, що українець і тим, що живе в Україні. А ще – на стіні у хаті відставного гвардії сержанта висить грамота з Леніним і Сталіним – за відмінну службу в армії. Каже, чудово, що тоді у ньому не розгледіли “бандерівця” і не дізналися, що двоє його рідних дядьків були в загоні повстанців отамана Семена Гризла…

Мешканці Соболівки пишаються таким вчинком свого земляка. Односельці взялися доглядати територію довкола пам'ятника та хочуть висадити там вербову алею. 

https://www.youtube.com/watch?v=lxxm9-QmmQk

Петро ДОБРО

 

Джерело:
До списку новин