загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Право на пенсію - не за реєстрацією?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Пенсійна реформа в нашій країні відбувається вже постійно, майже останні 10 років, і кожен раз з’являється щось «нове» в нормативно-правових актах. Фактично ж, на практиці, більше проблемних питань, ніж пошагових зрозумілих кроків, як отримати свою законну пенсію. Цього разу Уряд вирішив полегшити життя для пенсіонерів, відтепер, починаючи з 17 травня цього року, кожен громадянин нашої країни, який досяг пенсійного віку, має право звертатись за виплатою пенсії та грошової допомоги за заявою, із зазначенням фактичного місця проживання.

Якщо переглянути цей акт з точки зору майбутнього пенсіонера, тобто особи, яка досягла пенсійного віку і вже збирається подавати документи до Пенсійного фонду, можновладці дійсно дають можливість оформити пенсію незалежно від місця реєстрації. Та й реально, в житті це дійсно можливо, але необхідно знати діюче законодавство, щоб переконати співробітників пенсійного фонду та забезпечити своє право на пенсію та пенсійні виплати. Бо людській фактор ніхто не відміняв.

Як кажуть через конкретний приклад буде зрозуміліше.

Ірині Василівні виповнилось 60 років, станом на 20 травня 2017 року, вона досягла пенсійного віку і має право на пенсію, вона проживає у місті Полтаві, місце реєстрації співпадає із місцем проживання. ЇЇ діти мешкають у Києві і вирішили забрати на деякий час свою матір до себе, у зв’язку із погіршенням стану здоров’я, а далі як буде. Квартиру не продали та не виписали. Ірина Василівна не встигла оформити пенсію у Полтаві і тепер збирається подавати документи у Києві. Діти їй допомагають робити запити, збирати документи для оформлення пенсії.

Коли всі документи зібрані та звернувшись до відділення Пенсійного фонду Ірині Василівні відмовляють у прийнятті документів, посилаючись на постанову Правління Пенсійного Фонду України «Про затвердження Порядку подання та оформлення документів для призначення (перерахунку) пенсій відповідно до Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" - заява про призначення пенсії подається заявником особисто або через представника, який діє на підставі виданої йому довіреності, посвідченої нотаріально, безпосередньо до управління Пенсійного фонду України у районі, місті, районі у місті, а також у місті та районі (далі - орган, що призначає пенсію) за місцем проживання (реєстрації).

Чому? Бо останній раз цей Порядок, що затверджений постановою Правління Пенсійного фонду переглядався та вносились зміни два роки по тому, тобто 30 липня 2007 року. За цим Порядком документ, що засвідчує місце проживання особи - це паспорт або довідка відповідних органів з місця проживання (реєстрації), у тому числі органів місцевого самоврядування. Тобто якщо ваше фактичне місце проживання не співпадає із місцем реєстрації у паспорті, то, відповідно до цього Порядку, необхідно звернутись за Довідкою до органів місцевого самоврядування або до відповідних органів з місця проживання (реєстрації).

Повернемось до прикладу щодо Ірини Василівни. За призначенням пенсії вона має право звернутись незалежно від місця реєстрації, надавши до Пенсійного фонду довідку про місце фактичного проживання, а якщо їй відмовлять у прийнятті документів, то Пенсійний фонд повинен надати обґрунтовану відмову, щоб це можливо було оспорити та відновити порушене право.

В новинах вже проанонсували цей «революційний» для багатьох пенсіонерів крок, але поки що далі справа не пішла, якщо досі за оскарження дій посадовців необхідно звертатись до суду. А приведення інших нормативно-правових актів у відповідність до цієї Постанови можуть піти роки. Необхідні зміни у підходах роботи та ставленні державних службовців до людей, а зрушень в цьому напрямі поки не відчувається.

Повернусь до пенсії. Що стосується питання виплати пенсій, коли вже пенсія призначена, пенсіонер може та має право отримувати свою пенсію за місцем свого фактичного проживання, незалежно від місця реєстрації. Пенсія виплачується щомісяця, у строк, не пізніше 25 числа місяця, за який виплачується пенсія, виключно в грошовій формі за зазначеним у заяві місцем фактичного проживання пенсіонера в межах України організаціями, що здійснюють виплату і доставку пенсій, або через установи банків.

Раніше виплата пенсії та грошової допомоги здійснювалась за місцем проживання, і це прирівнювалось до місця реєстрації, відтепер цей термін Уряд розтлумачив, та привів у відповідність до діючого законодавства.

Пенсійна реформа діє, але вона ще потребує удосконалення в частині порядку нарахування пенсії, за для достатнього рівня життя пенсіонера та задоволення потреб, що відповідають сучасним умовам економіки та розвитку держави. Радіємо тому, що на сьогоднішній день Уряд «на папері» спростив питання виплати та оформлення пенсії, незалежно від місця реєстрації, а за фактичним місцем проживання.

 

Джерело:
До списку новин