загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Петрів піст 2017: дата початку та історія. Що і коли можна їсти?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Петрів піст встановлений на честь святих апостолів Петра і Павла. Петровський або Петрів піст має й другу назву – Апостольський.

Дата початку Петрівського посту безпосередньо залежить від Пасхи. Петрів піст в 2017 році, як і в інші роки, настає одразу після Трійці, у Духів понеділок. Зате закінчення Петрового посту завжди в один день – 11 липня, перед днем апостолів Петра і Павла.

Так як Пасха у 2017 році 16 квітня, то Петрів піст почнеться через 51 день після свята святого, тобто 12 червня. У 2017 році Петрівський піст триватиме рівно місяць. Петрів піст в 2017 році буде тривати рівно 30 днів – з 12 червня по 11 липня включно.

Історія

Перші згадки про Петровський піст відносяться до III століття. Однак у часи перших християн цей піст носив не регулярний, а швидше варіативний характер. Справа в тому, що протягом декількох сторіч – приблизно з II-III до IV-V століть Петрівський піст заступав Великий, тобто виконувався тими, хто з якихось причин не міг постити напередодні Великодня. Тривалість дати початку і закінчення посту були трохи іншими, а свій остаточний вигляд для православних християн він отримав вже в IX-XI століттях.

Роль Первоапостолов Петра і Павла в православ’ї дуже важлива, а тому і Петрів піст вважається одним з обов’язкових до виконання для істинно віруючого. Православні християни починають готуватися до посту з молитви і читання діянь святих.

Календар харчування у Петрів піст

Основна схема прийому їжі в Петрівський піст досить проста. 

Під час Петрового посту при приготуванні їжі можна запікати, тушкувати, відварювати або просто вживати у сирому вигляді.

В понеділок (а піст починається з Духова понеділка) дозволено вживати гарячу їжу без олії – пісні каші (гречану, рисову, перлову, ячну, вівсяну), зварені на воді навіть без краплі рослинної (соняшникової, оливкової) олії.

Спробуйте посилити смак звичної каші, додавши в неї сухофрукти – родзинки, курага або горіхи будуть відмінно поєднуватися з вівсянкою, а деяким сподобається любителям і ячна каша з фруктами. Можна змішати кашу з грибами, попередньо відвареними і порізаними на дрібні шматочки. Ще один варіант добавок в каші – запечені або обсмажені на грилі овочі. Тут особливо вдалими варіантами виявляться м’ясисті болгарські перці (тільки зніміть з них шкірку попередньо), товстостінні помідори і кабачки.

Вівторок, четвер і субота – основні дні посту. В цей час дозволена будь-яка пісна їжа плюс риба. Нестрогий піст, бо дозволяється вживання в їжу рослинного масла. Такий широкий вибір дозволених продуктів відкриває воістину безмежні можливості для меню! Перелік страв просто величезний – від банальної смаженої риби до тарталеток з рибним або овочевим паштетом. Під забороною лише продукти тваринного походження – м’ясо, молоко і молочні продукти, яйця і всі страви з них.

Середа і п’ятниця – скоромні дні. У ці дні необхідно дотримуватися строгий піст – сухоїдіння. Заборонена не тільки їжа тваринного походження, але і риба, і навіть олія. Особливо ревні християни сприймають ці дні посту як час харчуватися лише водою та хлібом.

Неділя – найбільш милостивий день посту. До дозволеного меню вівторка, четверга і суботи додається ще один продукт – вино. Правда, пити його можна лише в невеликих кількостях, не зловживаючи і не допускаючи сп’яніння. Крім того, дозвіл вживати вино не означає автоматичний допуск всіх алкогольних напоїв, в першу чергу міцних напоїв – горілки, віскі, коньяку і т.д. Червоне вино, особливо кагор, має особливе значення для віруючих, а тому і дозвіл на його помірне вживання виглядає цілком доречно.

 

Джерело:
До списку новин