загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Найстрашніші демони та монстри з міфології, з якими ви б не хотіли зустрітися

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Міфологія наповнена монстрами по вінця – вони були частиною людської культури з найбільш ранніх часів. На жаль, в наш час у нас є вампіри, які блищать на сонці, і перевертні, які відчувають суперечливі емоції. Тим не менш, за часів наших предків були створені, напевно, одні з найстрашніших монстрів. Тому ми представляємо вашій увазі 15 демонів та чудовиськ з давньої міфології, з якими ви точно не захотіли б зустрітися.

11. Лестригони (Laestrygonians) (Грецька міфологія)

Якщо ви колись читали “Одіссею” Гомера, ви знаєте про цих жахливих істот. Для тих з вас, хто не читав “Одіссею”, ми опишемо їх у трьох словах. Недружні. Канібали. Гіганти. Не ті, з ким ви захочете зустрітися в темному провулку. 

За переказами лестригони жили на острові Ламос (Lamos), в місті, званому Телепілос (Telepylos). Коли герой Одіссей прибуває на Ламос, його флот засипається валунами, а коли він входить у гавань, трьох його розвідників з’їдають при обстеженні міста. Коли вони намагаються поплисти, то, як ви вже здогадалися, лестригони починають кидати камені в їхні кораблі. Також деяких людей Одіссея вони насаджують на списи. Складно сказати яка доля гірша…

10. Діббук (Dybbuk) (Єврейська міфологія)

Діббук є єврейською версією демона в міфах. Якщо ви думаєте, що пересічний демон поганий, то Діббук набагато гірший. Істота чіпляєтсья в душі добрих, чесних людей і заподіює руйнування і хаос де б він не з’являвся.

Сам по собі, Діббук є зламаною душею, що відчайдушно намагається знайти щось для власної підтримки. Але істота ніколи не знає, що відбувається, і може викликати тільки сум’яття. На відміну від інших монстрів у цьому списку, у діббука немає фізичної форми, що може змусити вас ще більше пожаліти бідолаху. Ну, це в тому випадку, якщо ви можете відчувати жалість до зламаної душі, яка вбиває людей зсередини.

9. Нахцерер (Nachzehrer) (Німецька міфологія)

У століття, коли багатовікові вампіри відчувають підліткову екзистенціальну тривогу і спрагу крові на додаток до всіх їхніх проблем, добре, коли є освіжаюча переміна у вигляді сімейства вампірів – Нахцерер. Якась дивна суміш вампіра і вовкулаки, Нахцерер це чудовисько, яке висмоктує душу. Нахцерер піднімається з могили, щоб пожирати своїх власних родичів. Нахцерер може також вбити вас, граючи на церковних дзвонах, звук яких приносить смерть всім, хто його чує. Він також може вбити вас, змусивши вас зіткнутися з його тінню. Це точно звучить страшніше виблискуючих підлітків-вампірів.

8. Гугаланна (Gugalanna) (Шумерська міфологія)

Дні наших предків були наповнені епосом – великими віршами та оповіданнями про могутніх героїв і королів. Одним з таких епосів був «Епос про Гільгамеша» (Epic of Gilgamesh), в якому розповідалося про монстра, який прорвався крізь небеса, вбив тисячі людей і був зупинений лише тоді, коли в місто прийшли Гільгамеш і Енкіду.

Справа в тому, що цим монстром був бог, який знайомий нам як знак зодіаку «Телець». Чому він прорвався крізь небеса і погубив тисячі людей? Це трапилося тому, що великий король Гільгамеш відповів відмовою на залицяння богині Інанни (Inanna), тому вона послала бога-чудовиська, щоб його вбити. У міфах причини, що стоять за діями можуть бути напрочуд простими.

7. Іхневмон (Ichneumon) (Середньовічна міфологія)

Хоча мангусти технічно не є монстрами (якщо ви їх, звичайно, не злякалися), з їх міфологічним аналогом не все так просто і він не такий вже й милий. За переказами, іхневмон був єдиним істинним ворогом дракона, чиє лукавство і мудрість відповідали його суворій міці та гніву, і робили його найзнаменитішим монстром в Європі.

Так як же іхневмон міг перемогти дракона, репутація якого викликає в уяві зображення дівиць, палаючих сіл і гір золота? Він заповзав всередину нього, звичайно ж! Іхневмон покривав себе брудом, і (залежно від середньовічного джерела, яке ви читаєте) заповзав всередину дракона через ніздрі і прогризав його зсередини. Не дуже гламурно, але зате як ефективно!

6. Стрига (Strigoi) (Румунська міфологія)

Румунія добре відома своїми вампірами, особливо сумно відомим графом Дракулою, але вона також є тією країною, де з’явився міф про істоту, яка, можливо, є дідусем вампірських історій – стриг. Одне тільки його ім’я кидає в тремтіння, чи не так?

Стриг є мученицькою душею, яка піднімається з могили, і готова пожирати вашу кров і бродити по землі ще раз. Стриг також може ставати невидимим і перетворюватися на тварину. Стригів, як істоти демонічного походження, так бояться в Румунії, що навіть у наші дні є випадки, коли могили розкопуються для усунення загрози появи вампірів.

5. Перевертень-тигр (Were-Tiger) (Китайська міфологія)

Звичайно ж, ми всі чули про перевертнів-вовків, але перевертень-тигр звучить набагато цікавіше, чи не так? За переказами, для того, щоб стати перевертнем-тигром, треба страждати від унікального прокляття, що передається з покоління в покоління, або просто сильно розсердити стародавнього духа.

В інших міфах йдеться про те, як всі інші раси окрім китайців, насправді були тваринами, які в глибині століть забули, ким вони були, і що тигри були однією з них. Якщо вірити ще одному міфу, то для того щоб повстати з могили перевертнем-тигром, потрібно щоб вас вбив тигр. Незалежно від того, як ця істота з’являється, це зовсім не те, що б ви хотіли зустріти, загубившись у китайських джунглях.

4. Білі Дами (Dames Blanches) (Французька міфологія)

Незважаючи на те, що вони взагалі-то не є монстрами, Білі Дами були не дуже доброзичливими істотами, які можна було зустріти на мосту. Буквально. Вони були гарними жінками в білому, які зустрічали ставних молодих людей, які намагалися перетнути міст. Якщо такий джентльмен перетинав її міст, вона запрошувала його на танець. Якщо він погоджувався, вона пропускала його з посмішкою і ніколи не показувала свою темну сторону.

Якщо він відмовлявся, вона могла скинути його з моста або наказати гоблінам, совам, кішкам та іншим подібним істотам познущатися над ним якийсь час. Мабуть вони не любили бути знедоленими…

3. Чорна Анніс (Black Annis) (Англійська міфологія)

Ще одна відьма, Чорна Анніс є британським аналогом російської Баби Яги. Зловісна істота з блакитною шкірою, вона бродила в околицях Лестершира (Англія) і насолоджувалася меню з ягнят і дітей. Якщо вона ловила дитину, вона знімала з неї шкіру і носила її навколо талії.

Її будинком була печера під назвою «Житло Чорної Анніс» (Black Annis’s Bower), яку вона вирізала в скелі своїми залізними кігтями, а батьки змушували дітей вести себе добре, кажучи їм, що Чорна Анніс прийде і забере їх, якщо вони будуть неслухняними. Мабуть година стояння в кутку була недостатнім покаранням для дітей 19 століття.

2. Кощій Безсмертний (Слов’янська міфологія)

Кощій Безсмертний є класичним міфологічним лиходієм, який краде дружину героя, намагається домогтися її, але, в кінцевому рахунку, не може, тому що він викрадач, садист і досить огидний. Через те, що він не може померти, його ніхто не може вбити…

Хоча, насправді існує такий спосіб: потрібно знищити його душу. На жаль героя, він сховав свою душу у формі голки. Голка знаходиться всередині яйця, яке знаходиться в качці, яка, у свою чергу, сидить в зайці. Сам заєць захований у залізній коробці, яка закопана під дубом, що росте на містичному острові Буяні, домі трьох вітрів. Це вам не прогулянка за хлібом.

1. Вій (Українська міфологія)

11 Найстрашніших чудовиськ з міфології, з якими ви б не хотіли зустріти

І ось ми підійшли до першого місця або до монстра, якого вам найменше захочеться зустріти. Вій — персонаж української демонології, який найчастіше постає в образі старезного діда з густими й довгими бровами та віями, через які нічого не бачить. Його погляд може бути смертельним для живих істот. Він має згубну, руйнівну силу, яка здатна провалити будинок під землю, а на його місці утворити водоймище. Однак від цієї магічної сили рятує те, що Вій навколо себе нічого не бачить через свої надзвичайно густі та довгі брови й вії. В етнографії висловлюється припущення про те, що саме з цим образом пов’язані повір’я «про недобрі очі та зурочення, згідно з якими від злого погляду все гине чи псується»

Вій — це могутній витвір народної уяви. Так звуть українці старшого над гномами, що в нього повіки на очах спускаються аж до землі. Оця вся повість і є народний переказ. Мені не хотілося змінювати його, тому розповідаю майже так само просто, як і сам чув.  Микола Гоголь.

5 найстрашніших демонів світових релігій

На нашій планеті людину постійно оточують чимало ворожих сил і негативних енергій. Одні можуть вразити нас зовні, інші – зруйнувати зсередини. Термін «демон» в перекладі з грецької означає «божественна влада». Уявлення про демонів як злих духів притаманні кожному народові і кожній релігії. А метою будь-якої релігії, на думку психологів, крім іншого, є породження страху, від якого, втім, відразу пропонуються «ліки» … – сама релігія. Чим же «залякують» різні релігії своїх грішників?

Ракшаси

Це демони-людожери і злі духи в індуїзмі та буддизмі. Згідно з древньоіндийським епосом «Рамаяні», ракшаси народилися з ніг Брахми – бога творіння в індуїзмі.

В образі ракшасів народжуються особливо гріховні в минулому житті люди, наприклад, вбивці чи розбійники. Вигляд ракшасов часто настільки ж жахливий, скільки і його «гнила» сутність: це або півтораметрові кошлаті чудовиська, або настільки ж неохайні люди з незачесаної головою і чорними, синіми, жовтими або зеленими особами. Втім, вони можуть постати в різних образах, наприклад, собаки, птахи, брата, чоловіка, або коханця. А деякі дослідники вважають, що в індуїстській міфології не всі ракшаси однаково злі – серед них трапляються і цілком нешкідливі істоти.

Але все-таки частіше ці дуже неприємні істоти розважаються тим, що оскверняють могили, заподіюють усілякі пакості брахманам і намагаються заволодіти дитиною вагітної жінки. У них є отруйні нігті, вони харчуються людською плоттю, кінським і протухлим м’ясом, і, звичайно ж, коров’ячим молоком.

Ракшаси вселяються в людину, коли вона їсть або п’є і, потрапивши всередину, починають мучити її, завдаючи болю, навіть здатні довести до божевілля. Вечорами ракшаси люблять лякати людей, влаштовуючи танці навколо домів, кричачи по-мавпячі і голосно сміючись. Вночі ж літають, перевтіллючись у птахів.

Джини

Тим, хто знайомий з справжніми арабськими казками, прекрасно відомо, що джини – це зовсім не фольклорні милі створіння, які виконують бажання. Насправді це величезні велетні, які складаються з диму і вогню. Так само як і всі ми, джини теж смертні і, загалом мало чим відрізняються від людей – вони одружуються, заводять дітей, можуть вірити чи не вірити в Аллаха та ін. Шайтан – один з представників злих духів в ісламі – теж є джином. Звичайно, більшість джинів добрими зовсім не назвеш, найсильніші з них звуться іфрита і служать іблісу – «аналогу» сатани у мусульман.

Аваддон

В іудейській теології є ангелом нищення, руйнування і смерті. Слово «Аваддон» на івриті означає місце знищення, або просто перекладається як «знищення». У раввіністичній літературі і в Старому Завіті Аваддоном називають одну з областей пекла. В Одкровенні св. Іоанна Богослова Аваддон (тобто «Згубник») вже однозначно персоніфікований і являє собою повелителя безодні, провідного полчища сарани; там же він названий Аполліон: «А вигляд сарани був подібний до коней, на війну; і на головах у неї немов би вінки, подібні на золото, а обличчя її – немов людські обличчя. І мала волосся – як волосся у жінок, а зуби були, як у левів; на ній були броні залізні, а шум її крил – як стукіт від колісниць, коли коні біжать на війну; І мала хвости, як у скорпіонів…; влада ж її була – шкодити людям п’ять місяців. Царем над собою мала вона ангела безодні; ім’я йому по-єврейському Аваддон, а по-грецьки Аполліон ».

Хуньдунь

Слово «хуньдунь» в перекладі з китайської означає буквально «первинний морок». Давньокитайська міфологічна істота, досить смішна на вигляд насправді є не що інше, як втілення недиференційованого хаосу, з якого виник Всесвіт.

Згідно з текстом даоського трактату епохи Чжоу «Чжуан-цзи» (III століття до н. Е.), все було так: Хуньдунь, схожий на мішок чи яйце, не мав ні обличчя, ні семи отворів для органів чуття (очей, вух, ніздрів і рота) і правив у центрі світу. По обидві сторони від нього тягнулися вотчини богів Південного моря Шу (Швидкий) і Північного моря Ху (Раптовий). Боги Шу і Ху часто відвідували товстого «добряка» Хуньдуня, і той завжди радо зустрічав гостей. Але одного разу владики обох морів, озброївшись благими намірами, як і водиться, вирішили «винагородити» господаря за його доброту. Вони розсудили, що Хуньдунь, як і всяка жива істота, повинен бачити, чути і нюхати. Тому, прийшовши до нього наступного разу, підприємливі боги принесли з собою сокиру і свердло, і протягом семи днів (!) Просвердлювали в нещасному Хуньдуні сім отворів, після чого Хуньдунь передчасно помер, а з його тіла «витік» Всесвіт.

Прети

Вкрай неприємні персонажі східних релігій, таких, як буддизм, індуїзм і сикхізм. У той час, як західні релігії мають традицію пов’язувати переродження людей в демонів з їх власними гріхами, прети («голодні духи») є заручниками своєї поганої карми, спаскудженої попередніми інкарнаціями. Вони весь час відчувають невгамовний голод і спрагу, а виглядають як істоти з маленьким горлом і величезним ненаситним черевом. Поки прети вештаються по землі, їх родичі повинні подбати про те, щоб виправити карму за допомогою спеціального ритуалу, інакше є небезпека переродження цих духів в ще більш злісних бхут.

 

Джерело:
До списку новин