загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Пенсійна реформа можлива лише за стабільності цін та валютного курсу

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати
Накопичувальна пенсійна система не запрацює в умовах перманентних фінансово-економічних криз.

Кандидат економічних наук, доцент Євген Ткач вважає, що пенсійна реформа можлива лише за стабільності цін та валютного курсу.

- Зрозуміло, що реформування пенсійної системи потрібне. Але за кілька останніх років жодних зрушень не було. Щодо макроекономічної позиції. Є дуже важлива передумова здійснення реформи: стабільність цін і валютного курсу. Тобто про жодне накопичення, заощадження, з точки зору довгострокового періоду, не може бути мови, коли у нас перманентні фінансово-економічні кризи і відносно високий інфляційний тиск. З іншого боку, однією з умов забезпечення стабільного рівня цін упродовж довгострокового періоду є пенсійна реформа, - каже Євген Ткач.

- Що в першу чергу потрібно зробити: основне навантаження повинно бути не на Фонд оплати праці, а на заробітну плату найманого працівника, як у всьому світі. Але у нас і сьогодні немає кореспонденції між тими соціальними внесками, і тими соціальними стандартами, на які люди можуть розраховувати. Тому й нині зарплати видають у конвертах.

У розвинених країнах у довгостроковому періоді інфляція і валютний курс є перманентно стабільними. Тому таке накопичення там може бути вигідним.

На Заході це працює, адже пенсійні фонди виконують якоюсь мірою функції трансформатора: вони ці заощадження роблять інвестицією для економіки. Тобто кошти акумульовані, але вони постійно працюють на економіку. Питання в тому, хто ефективніше може виконати функцію інвестора чи хоча б трансформатора. Є різні інституції: банки, фондові ринки, небанківські кредитні установи, чи сама людина, яка має кошти, - розповідає економіст.

- Повинна бути макроекономічна передумова – тоді можна говорити про ефективність. В іншому разі буде фінансова піраміда, а гроші з’їдатиме інфляція чи глобальні девальваційні процеси, - зазначив Євген Ткач.

 

Джерело:
До списку новин