загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Сучасні тканини: користь і шкода

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Коли на ринку з’явився одяг із синтетичних матеріалів, ніхто спочатку не турбувався про його шкоду для організму — всі почали носити модні речі яскравих кольорів без зайвих запитань. Але через кілька років лікарі забили на сполох через велику кількість алергічних висипань і загострення хронічних захворювань шкіри, спричинених носінням одягу з ненатуральних тканин.

Сучасні тканини бувають натуральні та хімічні. До складу перших входять волокна рослинного і тваринного походження. Хімічні тканини виробляють з волокон, які поділяються на штучні і синтетичні. Штучні (віскозу, ацетатний шовк, штапель тощо) отримують, обробляючи природні органічні речовини (наприклад, целюлозу, бавовну) різними хімічними речовинами (сірчаною, азотною, оцтовою кислотами, ацетоном тощо). Синтетичні (акрил, поліамід (нейлон), поліестер, поліуретан) за своїм хімічним складом не мають аналогів у природі. Виробляють їх із полімерів, отриманих шляхом синтезу. Речовини, що застосовуються для кінцевої обробки при виготовленні тканин за умов недодержання технологічного процесу просочування, можуть, бути небезпечними. При обробці тканин для надання таких властивостей, як захист від загоряння, немнучкість, пом’якшення тощо, використовують речовини на основі фенол-формальдегідних смол, які не завжди повністю вилучаються з тканин на різних етапах технологічного процесу. Формальдегід же — речовина токсична, вірогідність її канцерогенності — висока. 

Однак і вироби з натуральних тканин не завжди абсолютно безпечні. Сировину натурального походження, зокрема вовну, інколи обробляють інсектицидами, аби не пошкодила міль при зберіганні на складах та транспортуванні. При недодержанні норм застосування ці речовини можуть бути токсичними для людини. У домашніх умовах оброблену річ слід провітрювати протягом кількох днів, а, перш ніж вдягати, випрати згідно з рекомендаціями виробника. 

Одяг першого і другого шарів, панчішно-шкарпеткові вироби, постільна білизна для дітей віком до трьох років повинні виготовлятися тільки з натуральної сировини. Натільна білизна для дітей віком до семи років має виготовлятися тільки з натуральних тканин, трикотажних полотен, а для дітей віком з 8 років допускається виготовлення продукції з тканин і трикотажних полотен змішаного типу — з натуральних та штучних волокон. Забороняється виготовлення одягу білизняного асортименту для новонароджених з використанням апретів, пом’якшувачів та інших речовин для кінцевої обробки.

Слід пам’ятати, що тканин, які взагалі не містять шкідливих речовин, не існує. Небезпеку приховує яскраве забарвлення, якого досягають використанням хімічних барвників. Деякі з них можуть містити важкі метали, які потім мігрують з тканин та можуть накопичуватися в організмі людини. Інша небезпека — пестициди, які можуть акумулюватись у природній сировині (бавовна, льон, вовна) та у великій кількості можуть мати шкіроподразнюючу, токсичну дію та канцерогенні властивості. Безпечними можна вважати тканини, які супроводжуються позитивним висновком державної санітарно-епідеміологічної експертизи, сертифікатом відповідності або, як мінімум, результатами лабораторних випробувань на відповідність вимогам нормативних документів. 

З грудня 2014 року продукція текстильного виробництва, включаючи товари дитячого асортименту, виключена з переліку обов’язкової сертифікації. На сьогодні цю продукцію в добровільному порядку сертифікують лише найбільш сумлінні виробники, які дбають про свій позитивний імідж. Отже, звертайте увагу на наявність на споживчому маркуванні зображення трилисника з номером відповідного органу з сертифікації.

Світлана Сотник,
керівник випробувальної лабораторії ДП «Черкаси-стандартметрологія»

 

Джерело:
До списку новин