загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Польська пенсія і для українців, - «Rzeczpospolita»

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Україна є однією з шести держав з-поза ЄС, з котрими Польща підписала спеціальний договір про соціальне страхування. 

На початку нового тижня газета «Rzeczpospolita» розповідає, що працівники, котрі прибувають до Польщі зі Сходу, отримують право не лише на заробітну платню, але й на пенсію. Відповідний договір з Україною про соціальне страхування мав гарантувати польським репатріантам виплату пенсій за роки праці в Україні. На практиці, однак, з нього насамперед скористаються українці, що працюють у Польщі. А їх у Польщі в червні легально працювало 270 тисяч.

Україна є однією з шести держав з-поза ЄС, з котрими Польща підписала спеціальний договір про соціальне страхування. Іншими є Молдова, Македонія, Південна Корея, Канада, Австралія і США. Договір цей було підписано 2012 року, а в січні 2014 він увійшов у дію.

Дана угода про соцзабезпечення гарантує українцям, які легально працюють (застраховані у Фонді соцстрахування Польщі) з 2014 року, право на отримання польської пенсії практично на тих же умовах, що і поляки.

“Умовою отримання права на польську пенсію є досягнення пенсійного віку і наявність внесків на рахунок в ZUS (Управління соціального страхування), незалежно від їх розміру”, – розповів Радослав Мілчарскі з ZUS.

Що важливо, будуть підсумовані періоди страхування (легальної роботи) в обох країнах, де працював громадянин України. А розмір пенсії буде визначено пропорційно страховому періоду працівника в державі, яка видаватиме пенсію.

Без такого двостороннього документа репатріанти не могли б отримувати права на українські виплати за роки праці в Україні. Також вона мала слугувати полякам, що працювали в Україні (працедавець мав сплачувати пенсійні внески як до польської, так і української систем). За попередніми підрахунками очікувалося, що набуття цим договором чинності «не призведе до суттєвих фінансових наслідків для державного бюджету», і що це складатиме менше 1 проміле ВВП. Проте, трьома роками пізніше виявилося, що цей прогноз цілковито не відповідав дійсності. Польщу залила хвиля працівників зі Сходу, передусім з України, і саме вони стануть головними бенефіціарами цього договору, а його значення для польської пенсійної системи виявилося величезним.

Зі слів президента Personnel Service Кшиштофа Інглот, який займається рекрутингом працівників з України, питання отримання польської пенсії для українців зараз важливе, але не є ключовим.

"Як і у випадку з поляками, які вирішили емігрувати до Великобританії, робочі з-за східного кордону передусім звертають увагу на зарплату, а потім вже на легітимність і стабільність роботи. Після того, як доходи досягають відповідного рівня і працюєш в компанії на стійкій позиції, тоді починають планувати покупку квартири і звертають увагу на витрати на дитячу освіту. І тільки після цього виникають питання, пов'язані з розміром майбутньої пенсії", – пояснює Інглот.

Видання підрахувало, що українці платять в ZUS близько 2,2 млрд злотих на рік ($ 603,6 млн) і близько 440 млн злотих прибуткового податку ($ 120,7 млн). І це за умови, що наші співвітчизники отримують в Польщі мінімальну зарплату.

"Звичайно ж це добре, що зменшується кількість працюючих нелегально людей зі Сходу. Вони платять внески з чистої зарплати і можуть сподіватися на гарантію держави, що вони отримають відповідну до цієї зарплати пенсію. За все треба платити", – розповів Войцех Нагель, експерт BCC по питань соціального забезпечення.

При цьому польські експерти відзначають, що зараз важко підрахувати, скільки доведеться платити пенсій українцям з Фонду соцстрахування Польщі.

 

Джерело:
До списку новин