загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

На які пенсії можуть претендувати українці після реформи: скільки платимо до Пенсійного фонду і що отримаємо

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Українці щомісяця платять до Пенсійного фонду приблизно 18,15% від своєї зарплати.

В Україні один з найнижчих в Європі єдиний соціальний внесок (ЄСВ). З 2016-го його знизили з 37 до 22%. Внесок розподіляється між трьома фондами, один з яких – Пенсійний. В середньому "на пенсії" йде 18,15% з кожної зарплати. Наприклад, з зарплати в 10 тисяч гривень щомісяця Пенсійний фонд (ПФ) поповнюється на 1815 гривень. А з мінімалки – 3200 гривень – ПФ отримує всього 581 гривню. Скільки українці віддають "на пенсії" та на які виплати можуть претендувати після реформи?

Сільки платимо з зарплати, і на яку пенсію заробляємо

Податкове навантаження на українську зарплату – 41,5%. Тобто роботодавцю для того, щоб платити 10 тисяч гривень, до зарплатного фонду необхідно закласти більше 14 тисяч. 22% – ЄСВ, 18% – податок на доходи фізосіб і 1,5% – військовий збір. Якщо 30 років платити з зарплати по 1815 гривень до Пенсійного фонду, можна заробити на пенсію приблизно в 1650 гривень (враховується розмір пенсії після реформи).

При цьому із зарплати в 10 тисяч гривень українці щомісяця платять 1815 гривень до ПФ, 385 гривень до Фондів на випадок втрати працездатності та безробіття. Крім того, щомісяця до міського бюджету з вказаної зарплати надходить 720 гривень, а до бюджету країни – 1080 гривень. Ще 150 гривень "йде" на утримання армії (т.зв. військовий збір).

Українці в середньому на заслуженому відпочинку живуть 17 років. Так, щоб отримати пенсію в 1650 гривень (згідно з чинними зарплатам), потрібно 30 років віддавати до Пенсійного фонду 1815 гривень щомісяця.

Нагадаємо, розмір пенсії після реформи рахуватимуть за формулою: середня зарплата за три останні роки * співвідношення середньої зарплати до власної * кількість років стажу * 1%. Остання цифра – коефіцієнт оцінки стажу, який уряд пропонує знизити з 1,35% до 1%. Якби реформа діяла вже зараз, при зарплаті в 10 тисяч гривень і 30 роках стажу можна претендувати на пенсію в 1651 гривню. А до реформи – в 2283 гривні. Як пояснюють в ПФ, коефіцієнт оцінки стажу підвищили до 1,35% 2008 року без економічних обґрунтувань. Ще одна причина, з якої з'явилася необхідність переглядати коефіцієнт – зниження ставки єдиного соцвнеску з 37 до 22% на початку 2016 року. Згідно з прогнозом уряду, пенсійна реформа дозволить за сім-десять років ліквідувати дефіцит ПФ, який торік становив рекордні 145 мільярдів гривень.

На які пенсії можуть претендувати українці

У жовтні 2017-го всі застарілі пенсії перерахують з урахуванням зарплати за останні три роки. В результаті для 5,6 мільйона пенсіонерів виплати зростуть від 50 до понад 1000 гривень. Щоправда, Кабінет міністрів пропонує не просто осучаснити показник середньої за три роки зарплати, але і знизити коефіцієнт оцінки стажу.

Такий підхід вигідний тільки для тих, хто вже давно на пенсії, пояснює старший науковий співробітник Інституту демографії та соціальних досліджень Лідія Ткаченко. Тим, хто виходить на пенсію 2017 року, і раніше визначали розмір пенсії виходячи з середніх зарплат за три останні роки. Але при цьому враховувався коефіцієнт оцінки стажу 1,35, а в новій формулі уряд пропонує використовувати коефіцієнт 1.

Наприклад, до набуття законом чинності українець з 25 роками страхового стажу, який стабільно отримував зарплату вдвічі вище за середню, міг би цього року отримати пенсію в 2540 гривень. Якщо закон ухвалять, цей же українець може претендувати на пенсію лише в 1882 гривні. Фактично, всім майбутнім пенсіонерам хочуть на третину урізати  виплати. Це дозволить Пенсійному фонду заощадити мільярди гривень.

Згідно з конвенцією №102 Міжнародної організації праці, пенсія не повинна бути нижче 40% від "колишнього заробітку бенефіціарія". Тобто якщо отримував зарплату в 10 тисяч гривень, то пенсія повинна бути не менше 4 тисяч. Україна ратифікувала 102-гу конвенцію ще торік. Віце-прем'єр Павло Розенко, який відповідає в уряді за соціальну політику, особисто відвіз ратифіковану грамоту до Женеви. У самому законопроекті сказано, що пенсія має бути не нижче 40% від мінімальної зарплати, а не колишньої зарплати пенсіонера. Зазначимо, наразі мінімальна зарплата в Україні 3200 гривень, а мінімальна пенсія – 1312 гривень.

У ПФ підрахували, що середня українська пенсія цього року зросте до 2000 гривень. Щоправда, в своїх розрахунках у відомстві не враховували "осучаснення". На запит сайту "Сегодня" відповіли: в офіційних розрахунках до уваги беруть тільки ті закони і постанови, які вже ухвалили. Пенсійна реформа, а значить і "осучаснення", наразі проголосовані лише в першому читанні. Парламентаріям доведеться восени розглянути законопроект в першому читанні і в цілому. Чиновники прогнозують, що голосування відбудеться у вересні. Це дозволить перерахувати пенсії в обіцяний термін. Крім того, таке зобов'язання на себе взяла українська влада в меморандумі з МВФ. У тому числі від прийняття пенсійної реформи залежить доля чергового кредитного траншу для України.

В Україні 26 мільйонів працездатних, офіційно працюють 16 мільйонів, а платять ЄСВ – всього 10,5 мільйона. При цьому пенсії в Україні отримують майже 12 мільйонів осіб. Тобто приблизно 10 працюючих утримують 11 пенсіонерів. Крім того, левова частина роботодавців податки платить тільки з мінімалки, а решту суми доплачує співробітникам "в конверті". В результаті дефіцит ПФ – більше 140 мільярдів гривень, а 70% українців "на заслуженому відпочинку" живуть на мінімальну пенсію. Це приблизно 50% від вартості споживчого кошика. Тобто цих грошей не вистачить навіть на мінімальний набір продуктів і товарів.

Олександр Литвин

 

Джерело:
До списку новин