загрузка...
Блоги
Дзьобак Володимир Дзьобак Володимир РОЗДУМИ ПРО НАДВАЖЛИВЕ або ЧОМУ НАШІ ОЛІГАРХИ СТАЛИ МОГИЛЬЩИКАМИ НИНІШНЬОЇ УКРАЇНИ

Головним інструментом нинішніх олігархів є безправний люмпен, який живе на подачках від держави, на грані фізичного виживання. Ось чому значна частина пенсіонерів є найкращим їх електоратом, який і допомагає часто приводити до влади їх ставлеників. Для малого і середнього бізнесу сьогодні закриті економічні ліфти у цілих галузях економіки, бо з кожним роком сфери зацікавленості олігархії збільшуються, перекриваючи кисень усім іншим.

Всі блоги
Колонка автора
Всі колонки авторів
Петиції ВАП
ВИМАГАЄМО ІНДЕКСАЦІЇ НАШИХ ПЕНСІЙ!!!
2 Подробиці Подати пропозицію
Опитування
Чи дотримуєтесь Ви правил карантину?

Чи враховується стаж, здобутий за кордоном, при оформленні пенсії Україні?

Збільшити шрифт Зменшити шрифт
Надіслати
Друкувати

Протягом останніх 10 років я офіційно працюю за кордоном. Через півроку за українським законодавством досягаю пенсійного віку. Чи будуть враховані у мій страховий стаж роки роботи за кордоном?
Оксана К., м. Ужгород

Відповідає Олексій Большаков, начальник відділу іноземних пенсій головного управління Пенсійного фонду України в Закарпатській області:

– На жаль, пані Оксана не зазначила, в якій саме країні вона працює, а це має значення. Особливості врахування стажу, отриманого за кордоном, залежать від наявності договорів про пенсійне забезпечення між Україною і державою, в якій українці працюють.

На цей час питання пенсійного забезпечення в Україні регулюються міжнародними договорами (угодами), укладеними з 23 країнами. Зазначені договори (угоди) розподіляються на два види:

– договори, що базуються на територіальному принципі, за якими витрати на виплату пенсій здійснює держава, на території якої проживає особа (укладені з країнами СНД, Угорщиною, Румунією);

– договори, що базуються на пропорційному принципі, за якими кожна договірна сторона призначає та виплачує пенсію за відповідний страховий (трудовий) стаж, набутий на її території.

За принципом пропорційності Україною укладені договори про соціальне забезпечення з Латвією, Естонією, Литвою, Болгарією, Словаччиною, Польщею, Іспанією, Португалією та Чехією.

Отже, в разі, якщо пані Оксана працювала в країні, з якою укладено договір за територіальним принципом, стаж, набутий за кордоном, буде врахований до загального українського стажу.

В разі, якщо трудова діяльність здійснювалася на території країни, з якою діє договір за принципом пропорційності, за цей стаж їй буде призначена іноземна пенсія. При цьому, періоди страхування, набуті за кордоном, можуть бути враховані при призначенні української пенсії лише як теоретичні періоди, для визначення права, коли особа не має мінімального страхового стажу (наприклад, для пенсії за віком потрібно 15 років).

Робота за кордоном не враховується при обчисленні пенсії, якщо між Україною та іноземною державою немає договору про соціальне страхування (наприклад: Греція, Італія, Сполучені Штати).

Слід зауважити, що на сьогодні ведеться підготовча робота щодо укладання таких договорів з Німеччиною, Ізраїлем, Сербією та Чорногорією, а також перегляду договорів з Угорщиною, Румунією, Іспанією та Угоди про гарантії прав громадян – учасниць Співдружності Незалежних Держав в галузі пенсійного забезпечення.

 

Джерело:
До списку новин